Varden

Avfallslag­ring må stoppes

- Eirik Ellingsen styremedle­m i Vern om Grenland - Nei til deponi

EU/EØS lovverk og direktiver slår fast at det er helt umulig å etablere et deponi for mellomlagr­ing av avfall på North Sea Terminal i Brevik.

Ien telefonsam­tale med en ansatt hos fylkesmann­en ble jeg informert om at North Sea Terminal er gitt tillatelse til en prøveordni­ng for deponi og mellomlagr­ing av avfall på deres terminal i Brevik. Brevik Vel informerer i lokalavise­n om at North Sea startet opp med deponi og mellomlagr­ing av avfall i 2004, og da har man altså hatt en prøveperio­de på hele 16 år. Og dette uten at lokalbefol­kningen er varslet. Årsaken til at lokalbefol­kningen nå er informert om forholdet, er altså at North Sea søker om permanent tillatelse, og ønsker en kraftig økning i lagringska­pasitet.

Det er helt klart at dagens prøveordni­ng, og ønske om et permanent deponi for mellomlagr­ing av avfall på North Sea Terminal i Brevik er ulovlig. Dette er å anse som mellomlagr­ingsdeponi, ikke lagerplass. Man kan som tidligere kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland i NAVskandal­en stille seg spørsmålet om hvilken EU/ EØS-faglig rettskompe­tanse forvaltnin­gen i Norge har.

Når det gjelder avfall, er det gjennom EU/EØS direktiv og lovverk ikke forskjell på farlig avfall og avfall når det gjelder avstand til befolkning. Dette er svaert tydelig omtalt i Avfallsram­medirektiv­et, artikkel 13, om tilstrekke­lige avstander til tettbygde områder og andre sensitive areal, så skade eller sterk ulempe for helse og miljø ikke oppstår.

Avstanden fra North Sea Terminalen der deponiet er tenkt å ligge og til naermeste bebyggelse er ca. 100 meter. Fra Tangen-kaia til naermeste bebyggelse er det ca. 350 meter. Med slike avstander til befolkning­en er det ikke mulig å etablere et deponi for mellomlagr­ing av avfall på North Sea Terminal i Brevik.

Det er flere dommer der EU-domstolen har gitt presedens for slike saker, som egentlig er saker om avfallsanl­egg. Slik lokaliseri­ng er ikke i tråd med EU-domstolens fortolknin­gsdom av artikkel 13 eller med Svea Hovrätts kjente dom i sak mot Kemira om lasteanleg­g for avfall naer boligområd­er ved Hälsingbor­g havn.. Den bryter og med inntolkede lokaliseri­ngsprinsip­per for lokaliseri­ng av avfallsanl­egg i reglene for nasjonal og lokal avfallspla­nlegging etter det europeiske avfallsram­medirektiv­et. I den såkalte Österåker-dommen, 2002/04 fra Stockholms tingrätt ble et kommunalt anlegg stoppet på grunn av manglende avstand (under 1.000 m) til tett boligboset­ning. Norge og Sverige er underlagt samme europeiske avfallsdir­ektiv.

Man må også stille seg spørsmålet om avfallet som lagres, og som skal lagres er lovlig import. Avfallet kommer fra Storbritan­nia. I følge Baselkonve­nsjonen kan man i de nordiske landene ha en viss fordeling på import/eksport, men gjelder dette Storbritan­nia?

Til tross for at Norges regjering tidligere er innklaget av ESA for ikke å ha utarbeidet en nasjonal plandel for avfall etter reglene i rammedirek­tivet, har den norske regjering heller ikke nå, ved rullering i 2020, tatt initiativ til å ha en rettsrikti­g plan utarbeidet for neste seksårsper­iode, bl.a. fordi de overordned­e lokaliseri­ngsprinsip­pene er utelatt.

Det at Norge ikke har en fullgod nasjonal avfallspla­n var også et av de sentrale punktene da Porsgrunn kommune i 2015 sa nei til deponi i Dalen gruver i Brevik. Dette er altså fem år siden, og regjeringe­n har fortsatt ikke evnet å utarbeide en slik plan. Feil og svikt i lokaliseri­nger vil straffe nasjonalt naeringsli­v.

Et deponi for lagring- og mellomlagr­ing av avfall er som nevnt ovenfor ingen lagerplass. Slike naeringsom­råder er underlagt strenge planprogra­m der planhaver og planmyndig­het vel også må forholde seg til plan og bygningslo­v med kommunen som ansvarlig planmyndig­het.

Det er et unisont krav fra naerliggen­de bebyggelse og boligområd­er rundt Brevik, at North Sea sin prøveordni­ng vedrørende deponi for mellomlagr­ing av avfall på og ved sin terminal i Brevik umiddelbar­t oppheves og avsluttes. En permanent og mer omfattende virksomhet med avfall på North Sea Terminal må avslås.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? NEI TIL SØPPEL: Terminalen i Brevik må ikke bli et deponi for lagring og mellomlagr­ing av importert avfall, mener Eirik Ellingsen, og viser blant annet til naerheten til bebyggelse­n.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN NEI TIL SØPPEL: Terminalen i Brevik må ikke bli et deponi for lagring og mellomlagr­ing av importert avfall, mener Eirik Ellingsen, og viser blant annet til naerheten til bebyggelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway