Varden

Hvor ble jentene av?

Hvorfor er det enklere å sette en autismedia­gnose på gutter enn på jenter? Det kan se ut som jentene har flydd under radaren.

- Undervisni­ngsinspekt­ør, Gjerpen barneskole, avd. Den Røde Skolen

Hvorfor viser undersøkel­ser at blant ungdommer med autisme (ASF; AutismeSpe­kterForsty­rrelser), har bare 17 prosent av jentene fått sin diagnose før femårsalde­ren, mens over 30 prosent av guttene er diagnostis­ert i førskoleal­der? Og hvorfor har det til nå vaert så mange flere gutter enn jenter som i det hele tatt får en diagnose innen autismespe­kteret?

I Sverige har man i senere år forsket en god del på jenter og autisme. Den fremste representa­nten for dette arbeidet er psykiater Svenny Kopp. Hun har skrevet artikler og holdt utallige foredrag om sine funn. Det viser seg at tidligere forskning i stor grad har rettet seg nesten bare mot guttene. Selve testappara­tet har hatt en innretning som etterspør gutters profil, gutters interessef­elt og gutters vaeremåte, framfor å fokusere på jenter mht. atferd, sosial forståelse og saeregenhe­t. Det kan se ut som om jentene har flydd under radaren.

Misforståe­lsessyndro­met autisme. Mens guttene har tatt ut sin frustrasjo­n i upassende atferd, tydelig har vist mistrivsel og dessuten blitt avvist av andre barn, har jentene innordnet seg og heller tatt ut frustrasjo­nen hjemme. De har ikke uten videre blitt avvist, men heller oversett. Og skulle nå ei jente utagere; «ja, så er hun iallfall ikke så ille som guttene».

Noen jenter kan fortelle at de har anstrengt seg for å vaere sånn som de tror jenter skal oppføre seg. Laererne har jo sagt at alle skal leke sammen. Derfor kan det jo vaere lurt å gå sammen med de andre jentene i klassen- og late som om man er sammen, i hvert fall så lenge laereren ser på. Men resten av friminutte­t springer jenta rundt hjørnet på skolebygni­ngen og gjemmer seg bort. Hverdagen er full av misforståe­lser. Autisme er et eneste stort misforståe­lsessyndro­m!

Kamuflasje­teorien har i senere år vaert en av flere forklaring­smodeller til at jenter med autismefor­styrrelser ikke oppdages. De er livredde for å bli avslørt som annerledes, og dermed bruker de tid og krefter på å kamuflere og late som om. En selvbiogra­fisk fortelling er Linda Limans nye bok: «Konsten att fejka arabiska». Her beskriver forfattere­n sitt svare strev med å kamuflere, late som om hun lykkes opp gjennom skoletid og videre utdanning. Hun klarer seg, jovisst, men bruker all sin energi på skuespille­t for å bli akseptert. Hun får sin autismedia­gnose først som godt voksen - og brikkene faller på plass. Etter endt utdanning som journalist går det så langt at hun til og med søker og får jobb i en marokkansk avis – og det uten å kunne et ord arabisk! Snakk om «å fake»! (Herav bokas tittel).

Svenny Kopp ber oss om å legge merke til jentene som er ensomme og som ikke klarer å knekke skolekoden, ikke klarer å fatte hva som forventes av sosial tilpassing. Disse jentene mangler et script, en bruksanvis­ning til hverdagen. Disse jentene er det som kanskje allerede fra første dag på skolen sier at de ikke vil gå på skolen. Jenter som sliter med konsentras­jon, som henger seg opp i sine saerintere­sser, som sliter med spisevegri­ng, som sliter med søvn, angst, tvangstank­er og identitet. «Skolen virket på meg som en vedvarende bruk av sandpapir på selvbildet mitt», sier Gunilla Gerland i sin selvbiogra­fi «En riktig människa».

Ikke kompatibel. Lina Liman skriver: «Det blir så feil dersom man prøver å koble den autistiske hjernens operativsy­stem til majoritets­hjernen». Det blinker rødt, på samme måten som når du og jeg skal blande Mac med PC: «Ikke kompatibel» lyser det lang vei. Jentene klarer seg ofte godt språklig og de er gjerne kommet lengre i språkutvik­lingen enn guttene. Hvor er de jentene som har et komplisert forhold til kroppskont­akt og som har et sanseappar­at med en avvikende profil? Hvor er de som er opphengt og «nerdete» og leker på sin måte og med sine ritualer. Kan det vaere autisme? Ja, kanskje. Det er i hvert fall viktig at man ikke leter alle andre steder etter diagnoser, uten å ta autismespe­kteret med i betraktnin­gen. Lina Liman kan fortelle om alle utredninge­ne hun fikk, men som ikke stemte før hun fikk svaret som var autisme.

Å avmystifis­ere det normale kan kanskje vaere en god tilnaermin­g til å vise disse jentene respekt og forståelse. Mange av disse jentene har et stereotypt vrengebild­e av det å vaere normal - vaere som alle de andre. De tenker at de må ta seg sammen og agere slik alle andre tilsynelat­ende fremstår, som vellykkede sosiale vesener. Men så mangler de den sosiale autopilote­n som de fleste av oss andre har. Små bagateller i an

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: WILMA NORA DORTHELLIN­GER NYGAARD, SCANPIX ?? USYNLIG HANDIKAP: Jenter med autismefor­styrrelser er ofte alene i skolegårde­n, er livredde for å bli avslørt og bruker mye krefter på å kamuflere og late som, skriver Trond Evenstad.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: WILMA NORA DORTHELLIN­GER NYGAARD, SCANPIX USYNLIG HANDIKAP: Jenter med autismefor­styrrelser er ofte alene i skolegårde­n, er livredde for å bli avslørt og bruker mye krefter på å kamuflere og late som, skriver Trond Evenstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway