Varden

Veien tilbake fra det vonde

Svein Ove Fjelde opplevde barndommen som et helvete. En arbeidspla­ss med gode kolleger har gitt livet ny mening.

-

▶ Han beskriver å ha blitt mobbet gjennom hele barndommen. Men Svein Ove Fjelde (36) (t.v.) var ikke innstilt på å la seg knekke.

▶ Da han fikk jobb hos Terje Håkonsen i Bø, tok livet en helt ny vending.

Det er folka. De respektere­r meg for den jeg er, sier Sven Ove Fjelde når han skal svare på hvorfor han trives på jobben.

Den vonde starten

I snart elleve år har 36-åringen jobbet hos Terje Håkonsen i Bø Varetransp­ort. Årene som sjåfør og lastearbei­der står i skarp kontrast til hvordan Fjelde hadde det i sin tidligste fase i livet. Han forteller åpenhjerti­g om lav selvtillit, dysleksi og at han sitter igjen med få gode minner fra den gang han var grunnskole­elev i Drangedal.

– Mobbingen foregikk hele tida mens jeg gikk på barneskole­n og ungdomssko­len. Naermest uansett hva jeg sa eller gjorde, ble jeg hakka på og korrigert. Da folk fikk vite at jeg var dyslektike­r ble jeg automatisk stemplet som dum. Da var løpet egentlig ganske greit kjørt – for å si det sånn. Det var i hvert fall slik det føltes den gang, sier Svein Ove Fjelde til Varden.

– Hvordan vil du beskrive oppveksten din?

– Det er bare ett ord å si om det. Et helvete, rett og slett. Det var ikke noe saerlig nei, sier Fjelde uten å ta betenkning­stid.

Vondt å rippe opp i fortida

Høsten 2019 ble det klart at et større antall personer vurderte søksmål mot Drangedal kommune i forbindels­e med den mye omtalte mobbesaken som er knyttet til kommunen. Svein Ove Fjelde er ikke blant dem som har planer om å trekke sin tidligere hjemkommun­e for retten.

– Hvorfor velger du å avstå fra dette? – Jeg har flyttet fra kommunen. Jeg har vaert sammen med samme fruen i 19 år og jeg har barn. Så jeg tenker – skal jeg virkelig drasse all dritten opp igjen?

Kjempet og vant

For rundt elleve år siden tok Fjelde kon

takt med Terje Håkonsen i Bø. Håkonsen vil for mange vaere kjent som en framståend­e utøver innen motorsport­en dragracing. Skjønt jobben hans – det er å drifte Bø Varetransp­ort – noe Håkonsen har gjort i mange år.

For Svein Erik Fjelde var det håpet om jobb i godstransp­ortfirmaet i Bø som var utslagsgiv­ende for henvendels­en den gang. Terje Håkonsen minnes det første møtet godt.

– Jeg satt ikke akkurat og lurte på om vi trengte folk den dagen. Men jeg likte Svein Ove veldig godt. Han virket som en rolig og sindig person, og framsto som veldig aerlig. Dette har også fulgt han hele veien som en kjempeposi­tiv ting, forteller Håkonsen med Fjeldes velsignels­e.

Forut for henvendels­en hadde Fjelde for lengst byttet miljø. Han hadde flyttet til Notodden hvor han også fikk skaffet seg jobb. Fjelde stiftet familie – og tross lese- og skrivevans­kene fikk han etter hvert også sikret seg papirene han trengte for å kunne jobbe som sjåfør innen transports­ektoren.

– Hos oss ble Svein Ove med noen av de andre sjåførene til å begynne med. Etter hvert ble vi enige om at han skulle begynne på ei rute. Jeg føler at vi kjempet og vant. Svein Ove er blitt en kjemperess­urs for oss, forteller Terje Håkonsen.

Sterkt beveget av historien

Felles for Fjelde og Håkonsen er at ingen av dem kan vise til bøtter og spann med skolegang.

– Sånn er det for mange som jobber her. Jeg har nesten ikke skolegang sjøl. Og Svein Ove har den fortida han har. Første gangen han fortalte meg om bakgrunnen sin, kjente jeg at tårene presset på. Jeg oppfatter Svein Ove som en snill og rettskaffe­n kar, sier Terje Håkonsen.

For Svein Ove Fjelde er det uansett vanskelig helt å glemme hvordan han opplevde at livet artet seg i barne- og ungdomsåre­ne.

– Det sitter ennå i hodet at jeg må gjøre sånn og sånn, slik at folk ikke tenker sånn og sånn om meg. Jeg prøver å gjøre det beste for dem som er rundt meg, forteller Svein Ove Fjelde.

Hos Terje Håkonsen er Fjelde én av 27 ansatte. Fjelde er åpen på at han har en psyke som kan svinge. Samtidig trives han svaert godt i jobben.

– Hva gjør at du trives?

– Det er folka rett og slett. De respektere­r meg for den jeg er, sier han.

Håpet finnes for den som kjemper

Terje Håkonsen er klar på at transportb­ransjen ikke er «noen kjaere mor». Selv har Håkonsen vaert i bransjen i 31 år. Bedriften som han leder, henter og leverer varer daglig rundt om i Telemark og på tvers av fylkesgren­ser.

– I likhet med Svein Ove var jeg ikke «skoleflink», men helt middels. Og det er ikke sånn at jeg ikke anbefaler folk å få seg utdannelse. Men det er håp også uten – og veldig godt håp også, vil jeg påstå, sier Håkonsen.

– Det kommer helt an på hva du legger i det sjøl. Det finnes utveier, mener Fjelde:

– Det kommer helt an på innstillin­ga en har.

Tekst og foto: Andreas Soltvedt

andreas.soltvedt@varden.no

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? HAR REIST SEG:
Svein Ove Fjelde (t.v.) fikk sjansen til å jobbe hos Terje Håkonsen (t.h.) for elleve år siden. Siden har ingen av dem sett seg tilbake.
HAR REIST SEG: Svein Ove Fjelde (t.v.) fikk sjansen til å jobbe hos Terje Håkonsen (t.h.) for elleve år siden. Siden har ingen av dem sett seg tilbake.
 ??  ??
 ??  ?? STÅR SAMMEN: Svein Ove Fjelde (t.h.) hadde det ikke greit som skoleelev i oppveksten. Hos Terje Håkonsen (t.v.) og Bø Varetransp­ort er han en respektert medarbeide­r og kollega.
STÅR SAMMEN: Svein Ove Fjelde (t.h.) hadde det ikke greit som skoleelev i oppveksten. Hos Terje Håkonsen (t.v.) og Bø Varetransp­ort er han en respektert medarbeide­r og kollega.
 ??  ?? ET ARBEIDSJER­N: Sjefen hans beskriver Svein Ove Fjelde som en fighter og en dyktig medarbeide­r, lite formell skolegang til tross.
ET ARBEIDSJER­N: Sjefen hans beskriver Svein Ove Fjelde som en fighter og en dyktig medarbeide­r, lite formell skolegang til tross.
 ??  ?? JOBBER PÅ: Bø Varetransp­ort sysselsett­er i alt 27 personer og har base på Grivimoen i Bø.
JOBBER PÅ: Bø Varetransp­ort sysselsett­er i alt 27 personer og har base på Grivimoen i Bø.
 ??  ?? OM TIDA SOM KOMMER: - Jeg er ikke bekymret. Hvis ikke Terje (Håkonsen red.anm.) får tak i gods, får ingen tak i gods, sier Sven Ove Fjelde.
OM TIDA SOM KOMMER: - Jeg er ikke bekymret. Hvis ikke Terje (Håkonsen red.anm.) får tak i gods, får ingen tak i gods, sier Sven Ove Fjelde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway