Varden

Korona-faste romfolk blir jaget

Sigøynere som selger blader og jobber i Telemark regner med å møte stengte grenser hvis de prøver å reise hjem. Samtidig er situasjone­n deres blitt vanskelige­re enn noen gang her.

- Tekst og foto: Torbjørn Tungesvi torbjorn.tungesvik@varden.no

Situasjone­n for romfolk som selger blader i Telemark er vanskelige­re enn noen gang. De blir jaget fra plassene og i gatene er det ingen folk som kjøper lenger.

Det er ikke folk i gatene lenger; vi tjener nesten ingenting. Dessuten opplever vi at folk jager oss og sier stygge ting til oss fordi de tror vi er smittefarl­ige, sier Simona (25).

Hun pleier å selge «Folk er folk» i Kragerø, men etter koronakris­en er det så lite folk i byen at hun måtte flytte til Tvedestran­d. Der har hun blitt jaget fra sin plass utenfor en dagligvare­butikk.

Kragerø og Drangedal

– De er like friske som deg og meg, men opplever at de blir mobbet, truet og jaget bort fra offentlige steder der alle har lov å oppholde seg, sier Aud Nordheim i Gjerstad, som huser ni romfolk.

Hun understrek­er at de selger blader og ikke ser på seg selv som tiggere, men at de gjerne tar imot pengegaver. De ni som bor på gården nå pleier å sitte utenfor butikker i Kragerø, Sannidal, Drangedal, Tvedestran­d, Risør og Brokelands­heia. Mennene jobber med å vaske tak og male i Grenland når de får mulighet til det.

Aud og mannen Jens Arild Nordheim har åpnet sine hus og sine hjerter for romfolket. Akkurat nå huser de fire menn og fem kvinner. Romfolkene kom i februar og hadde tenkt å bli i Norge i tre måneder, men da koronaviru­set slo til i mars ønsket de å reise hjem til Romania. Nå har de imidlertid ombestemt seg, selv om det er fint lite å tjene på å tigge og selge magasiner i folketomme gater i Agder og Telemark.

Har barn i Romania

– Familiene våre trenger de pengene vi kan skaffe i Norge. Dessuten er det van

skelig å krysse landegrens­er nå. I Romania er det portforbud og man får bare lov å gå ut to timer om dagen for å kjøpe mat, forteller Simona, som snakker litt norsk.

Hun har to barn på fire og sju år i Romania, men har ikke hatt penger å sende hjem de siste tre ukene.

Utenriksde­partemente­t opplyser at EU har gitt pålegg om at grenser skal vaere åpne for transittre­iser for EU-borgere på vei hjem, men de sier også til Varden at bildet er uoversiktl­ig. Hvis rumenerne hadde klart å komme hjem måtte de og hele familien deres sittet i karantene i to uker, forteller de.

– Presidente­n vår har dessuten bedt alle som er i utlandet om å bli der de er, sier Simona.

Romania hadde onsdag 2460 registrert smittede og 86 døde, og har et helsevesen som er vesentlig dårligere utbygd enn det norske.

Så noe i øynene

Vennskapet mellom Nordheim-paret og sigøynerne begynte en iskald februardag i 2012, da Aud møtte en kvinne som satt utenfor en butikk på Brokelands­heia. Kvinnen var Chrisantem­a, som er en av dem som har opphold Nordheims gård i dag.

– Jeg så noe i øynene hennes som appellerte til mitt hjerte. Da jeg spurte hvor de bodde, og sa hun at de bodde en bil på parkerings­plassen. «Slik kan dere ikke ha det,» sa jeg. Etter hvert spurte jeg om de ville bli med meg hjem, så kunne de se om de vil bo der, forteller Aud.

Chrisantem­a og sønnen hennes fikk tilbud å bo på en gammel husmannspl­ass i tilknytnin­g til Nordheims småbruk.

Kort tid etter var det 15 mennesker der. Nordheims hadde enda et hus som sto tomt, og lot dem ta i bruk det også. I starten bodde de gratis, men etter hvert begynte huseierne å ta en liten sum i daglig husleie.

Glede og vanskeligh­eter

– Det har vaert mye glede med å ha dem her, men det har vaert vanskeligh­eter også. Jeg vil ikke anbefale noen å gjøre dette hvis de ikke bor på stedet selv og har daglig tilsyn med husene, sier hun aerlig.

Hun forteller at mange av romfolkene som har fått opphold på gården deres ikke har bodd i hus med vann og strøm før. En komfyr og en vaskemaski­n ble fort ødelagt.

– De satte komfyrplat­ene på fullt for å varme opp huset, istedenfor å fyre opp i vedovnen. De måtte laere å vaske og dusje og kaste avfallet sitt i søpla. Jeg har laget regler som de MÅ holde. Det har vaert tøffe tak, men mange gleder også. De har kompetanse på mye som vi ikke kan her i landet lenger, og som vi kunne trenge i disse korona-tider. Blant annet var de med å slakte gris og lage mat av den. Det kunne de til fingerspis­sene, sier Aud.

Aud og Jens er kristne og mener det er viktig å hjelpe de som er fattige og trenger det. Nå har de også startet en innsamling­saksjon for å kompensere for litt av inntektsta­pet sigøynerne «deres» opplever. De ber folk ta kontakt hvis de kan tenke seg å bidra.

 ??  ??
 ??  ?? LITE Å HENTE: 25 år gamle Simona forteller at det er v anskelig å liv naere seg på blad-salg i Kragerø, Drangedal og Tv edestrand etter at koronaen kom. Selv har hun to små barn hjemme i Romania, men har ikke hatt penger å sende hjem de siste ukene.
LITE Å HENTE: 25 år gamle Simona forteller at det er v anskelig å liv naere seg på blad-salg i Kragerø, Drangedal og Tv edestrand etter at koronaen kom. Selv har hun to små barn hjemme i Romania, men har ikke hatt penger å sende hjem de siste ukene.
 ??  ?? LITE Å HENTE: Disse ni bor nå i dette lille huset i Gjerstad. De tjener lite i Telemark og Agder, men enda mindre om de reiser hjem og blir satt i (43), Simona (25) og Petre (45). Bak fra venstre: Felix (43), Ion (50), Chrisantem­a (51) og Benjamin (20). Alle har familier som er avhengige av p
LITE Å HENTE: Disse ni bor nå i dette lille huset i Gjerstad. De tjener lite i Telemark og Agder, men enda mindre om de reiser hjem og blir satt i (43), Simona (25) og Petre (45). Bak fra venstre: Felix (43), Ion (50), Chrisantem­a (51) og Benjamin (20). Alle har familier som er avhengige av p

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway