Varden

– Steng skolene til over sommeren

Virusekspe­rt Jörn Klein mener skoler og barnehager av hensyn til smittevern­et bør holdes stengt til over sommeren. Han frykter dugnaden vil vaere bortkastet dersom skolene gjenåpnes for tidlig.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Klein er førsteaman­uensis i mikrobiolo­gi og smittevern ved Universite­tet i Sørøst-Norge og har sitt daglige virke i Porsgrunn ved Fakultetet for helseog sosialvite­nskap.

Han holdt onsdag foredrag om farlige virus og koronasitu­asjonen på et nettmøte i regi av Skien Rotary Klubb. Der uttalte han at sett fra hans synspunkt på smittevern, burde skoler og barnehager i Norge fortsatt holde stengt til etter sommeren.

Teste og åpne høyere trinn først

Varden har kontaktet Jörn Klein, som er bosatt på Åfoss, i etterkant av Rotary-møtet, og han har sagt seg villig til å utdype sine synspunkte­r i Varden ved å svare på spørsmål oversendt på e-post.

– Er det riktig at du mener skole og barnehage bør holdes stengt til etter sommerferi­en?

– Fra et rent smittevern­perspektiv mener jeg det, men det er jo flere perspektiv­er som spiller inn her. Vi har ikke en full nedstengni­ng av samfunnet, og hvis myndighete­ne ikke velger å skjerpe tiltakene, tror jeg at vi må holde skolene og barnehager stengt til etter sommerferi­en. Men det finnes fortsatt alternativ­er.

For å unngå dette, bør vi teste og deretter kanskje ha en gradvis åpning, hvor vi starter med de høyere skoletrinn – her kan vi forvente at disse elevene er mer nøyaktig med å holde avstand, håndhygien­e og så videre.

Men helt klar er at vi oppretthol­der og øker testkapasi­teten for å kunne vurdere målrettet. Fortsatt vet vi at potensielt smitteeksp­onerte går uten å bli testet, og at de møter andre og uten å vite det kan spre smitten videre, også til sårbare grupper.

Mangler smittekont­roll

– Hva er faren dersom vi letter på restriksjo­ner for tidlig?

– Til tross for at vi har testet mange, har vi bare testet en liten andel av alle som kan vaere syke. Dermed har vi ikke kontroll over hvor smitten befinner seg. Da er det lite trolig at vi kommer unna en midlertidi­g full nedstengni­ng i samfunnet. Dersom tiltakene oppheves før vi har kontroll, vil smittespre­dningen mest sannsynlig på nytt eskalere.

Men det som forhåpentl­igvis vil skje i løpet av en veldig naer framtid, er faktisk enda viktigere og informativ­t, nemlig tester for antistoffe­r. Dette er en helt annen testprosed­yre. Hvis vi blir smittet, vil det ta oss omtrent ti dager å produsere antistoffe­r mot denne sykdommen. Og disse antistoffe­ne vil bli enda tydeligere og bedre de neste dagene etter antistoffp­roduksjon har startet. Så i begynnelse­n er det et lavt nivå og to eller tre uker etter infeksjone­n, har du et veldig tydelig antistoffn­ivå i blodet. Og da kan vi bruke en blodprøve med en teknisk annen type test – ELISA-tester – for å måle om en pasient har antistoffe­r i blodet, uavhengig av om den har en alvorlig infeksjon eller en mild infeksjon eller en fullstendi­g ubemerket infeksjon med SARS-CoV-2 (Covid-19). Og det er det vi faktisk spekulerer i!

Hvis vi visste at alle infeksjone­r var symptomati­ske, kunne man faktisk si: Vel, vi registrere­r faktisk ganske godt hva vi har når det gjelder PCR-resultater (den nåvaerende test), og la oss nå støtte oss til matematikk­en for å finne ut om vi kan lette restriksjo­nene etter påsken og åpne skoler og barnehage.

– Men hva vi ikke vet for øyeblikket, og det som dessverre ennå ikke kommer godt ut av studier fra andre land – det er ingen overbevise­nde data fra Kina om dette – er andelen av virkelig fullstendi­g ubemerkede Covid-19-infeksjone­r i befolkning­en.

Må bygge opp testkapasi­teten

Så hvor mange nordmenn har blitt immune? Hvor mange blir smittet uten å vise kliniske tegn? Men så er de fortsatt antistoff-positive og som vi kan anta immune, og de bidrar til de 60, 70 prosent av befolkning­en som må ha blitt immunisert eller smittet før pandemibøl­gen stopper opp, fordi vi oppnår flokkimmun­itet. Disse antistoff-testene er altså de som er viktig, og her må myndighete­ne bygge opp testkapasi­teten slik at vi kan teste alle som bor i dette fantastisk­e landet og at vi vet at vi kan gå tilbake til normalen – men dette vil neppe skje før sommeren.

– Du mener barna må holdes hjemme såpass lenge?

– Barn kan gå ut og leke med andre barn som bor i samme hushold. Det er godt dokumenter­t at barn sprer smitte like mye som voksne. Det viktige er at vi øker testingen – spesielt antistoff-testingen som tidligere beskrevet og da kan vi iverksette en målrettet gjenåpning.

Bortkastet dugnad

– Hvis skole og barnehage likevel åpner igjen i Norge før sommeren, hva vil det ha å si for den utførte og pågående smittevern­dugnaden i Norge? Vil du si det da kan vaere bortkastet?

– Jeg tror det – vi har kjøpt oss litt tid, men er fortsatt ikke klare.

 ??  ??
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? BØR FORLENGES: Førsteaman­uensis Jörn Klein ved Universite­tet i Sørøst-Norge mener at skoler og barnehager ikke bør gjenåpnes før tidligst etter sommeren.
FOTO: HALVOR ULVENES BØR FORLENGES: Førsteaman­uensis Jörn Klein ved Universite­tet i Sørøst-Norge mener at skoler og barnehager ikke bør gjenåpnes før tidligst etter sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway