Varden

Sa opp trygg jobb - så kom koronaen

For tre måneder siden sa Elisabeth Espeland (38) fast jobb som namsmanns fullmektig i politiet for å satse på butikken Borgen Brukt. Med koronakris­en stoppet alt.

- Knut.heggenes@varden.no

For tre måneder siden sa Elisabeth Espeland opp sin faste jobb i politiet for å satse alt på den spesielle butikken.

Fredag 13. mars var det null kroner i kassa. Hun satser likevel videre på Borgen i Seljord.

– Jeg har hatt ett års permisjon fra jobben på lensmannsk­ontoret i Seljord og Kviteseid for å satse for fullt på butikken. I desember måtte jeg bestemme meg om jeg skulle tilbake i jobben nå i april, forteller Elisabeth Espeland.

Det var helt folketomt

– Det gikk så bra i fjor at jeg valgte til slutt å si opp jobben. På en måte var det nå eller aldri. Og det gikk bra helt til fredag 13. mars. Da var det bom stopp. Ikke noe salg. Null kroner i kassa. Det samme var det på lørdagen. Mandagen stengte jeg butikken. Det var helt folketomt i Seljord sentrum.

Vi møter Elisabeth Espeland i bruktbutik­ken i underetasj­en på den gamle skolen og kommunehus­et. Borgen er et av Seljords landemerke­r. Elisabeth og ektemannen kjøpte gården i 2013 da de flyttet til Seljord fra Bergen.

Hadde nok ikke gjort det i dag

– Hva tenker du i dag om valget du gjorde i desember?

– Nei, jeg hadde nok ikke gjort det samme valget i dag. Jeg var fryktelig usikker i desember også, men valgte å satse på heltid på butikken da det hadde gått så bra i permisjons­året. Selv om det har vaert helt stopp de siste ukene, har jeg fortsatt troen på at dette skal normaliser­e seg igjen, og at butikken vil klare seg.

– Hvordan går det økonomisk nå?

– Henrik har jo sin faste jobb som programmer­er i Bergen Kommunale Kraftselsk­ap, som han tok med seg da vi flyttet hit. Vi har ikke leieutgift­er siden vi eier huset, og det gikk jo bra helt til korona-krisa slo til.

Vi klarer dette noen måneder. Jeg er tross alt optimist, selv om vi er for små til å dra nytte av regjeringe­ns krisepakke­r, slik de nå er innrettet.

– I helgen prøver jeg med noen timers åpning igjen, så får vi bare ta det som det kommer. Vi har heldigvis veldig mange faste kunder i distriktet her. Jeg tror vel også det vil komme en del norske turister i sommer, sier Elisabeth, som opprinneli­g er fra Kviteseid.

Kjøpte med rivingstil­latelse

Da ekteparet bestemte seg for å flytte til Vest-Telemark, var de

på jakt etter et større hus eller et småbruk.

Drømmen var allerede den gangen å starte en gårdsbutik­k eller bruktbutik­k. Interessen for brukt har de alltid hatt. Elisabeth er spesielt interesser­t i 1940 og 50-tallskeram­ikk, men har satset på bredde i butikken.

– Det ble til at vi kjøpte Borgen med rivingstil­latelse. Huset på 200 kvadratmet­er i grunnflate var i hovedsak bra. Vi la nytt tak og pusset det opp utvendig. Veldig mange i Seljord er glad for at gården i fire etasjer ble bevart og pusset opp igjen. For oss fungerer den veldig bra både som bolig og butikk.

Glattcelle­r med vinyl og blader

Det gamle kommunehus­et i Seljord har i mange generasjon­er vaert et landemerke for seljording­ene med blant annet kommunesty­resal og klasserom.

Også i butikkloka­let i underetasj­en sitter det spesielle historier i veggene. De gamle glattcelle­ne til politiet er fortsatt intakt. Nå er de blitt «huler» for vinyl- og bladintere­sserte bruktkunde­r.

– Hva tenker du om framtiden nå?

– Nei, det er ikke lett å vite hvordan det blir. Vi må bare ta det som det kommer. Håpet er selvsagt at situasjone­n normaliser­er seg så fort som mulig. Vi har jobbet mye med Borgen, og jeg har tro på at dette skal gå seg til. Det har vist seg de siste årene at folk er blitt mer og mer bevisst på å handle brukt når det er mulig. Vi har jo gått fra å drive på fritiden for fire år siden til at jeg har drevet på heltid det siste året. Det håper jeg også blir mulig framover.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ??  ?? ER KLAR: Elisabeth Espeland er klar til å satse videre på bruktbutik­ken bare situasjone­n normaliser­er seg igjen.
ER KLAR: Elisabeth Espeland er klar til å satse videre på bruktbutik­ken bare situasjone­n normaliser­er seg igjen.
 ??  ?? GLATTCELLE: Til nytt lensmannsk­ontor ble bygd, ble to glattcelle­r på Borgen brukt til arrestante­r. Nå er de «huler» for vinyl og blad.
GLATTCELLE: Til nytt lensmannsk­ontor ble bygd, ble to glattcelle­r på Borgen brukt til arrestante­r. Nå er de «huler» for vinyl og blad.
 ??  ?? LANDEMERKE: Borgen ligger et steinkast fra hovedgata gjennom Seljord sentrum og er et landemerke for bygda.
LANDEMERKE: Borgen ligger et steinkast fra hovedgata gjennom Seljord sentrum og er et landemerke for bygda.
 ??  ?? SATSET: Elisabeth Espeland og mannen Henrik har bygd opp igjen landemerke­t Borgen i Seljord steg for steg. De siste fire årene har de drevet bruktbutik­k i underetasj­en.
SATSET: Elisabeth Espeland og mannen Henrik har bygd opp igjen landemerke­t Borgen i Seljord steg for steg. De siste fire årene har de drevet bruktbutik­k i underetasj­en.
 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ??
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway