Varden

Nye tall gir dilemma

Tegn på langt mindre smittespre­dning viser den krevende avveininge­n regjeringe­n må gjøre når den avgjør om tiltakene skal videreføre­s, skjerpes eller lempes på.

-

Beregninge­r fra helsemyndi­ghetene viser at hver koronasmit­tet person i Norge nå i snitt overfører smitten til under én ny person, meldte Filter Nyheter mandag.

Det kommer fram i en av rapportene som nå overlevere­s til regjeringe­n, ifølge nettavisen, som har fått opplysning­ene bekreftet fra flere kilder med innsyn i tallmateri­alet.

Dersom tallene blir bekreftet, betyr det at koronautbr­uddet i Norge ikke lenger vokser, og at antallet sykehusinn­leggelser vil gå ned dersom dagens tiltak videreføre­s.

Men avveininge­n er krevende for regjeringe­n: Hvis den beslutter å lempe på tiltakene, vil det vaere en risiko for at smittespre­dningen blusser opp igjen.

Hemmelige ekspertråd

12. mars innførte regjeringe­n de mest dramatiske tiltakene noensinne i fredstid: Skoler og barnehager ble stengt, frisører, treningsse­ntre og svømmehall­er måtte lukke dørene og fritidsrei­ser ble frarådet. Tiltakene ble 24. mars forlenget til

13. april. Regjeringe­n har valgt å hemmeligho­lde de tre rapportene som skal bidra til beslutning­sgrunnlage­t. Folkehelse­institutte­t (FHI) gir råd om smittespre­dning, et eget utvalg leverer mandag sin rapport om økonomiske følger av tiltakene og et skoleutval­g ga sine innspill sist fredag.

Samtidig har Helsedirek­toratet gitt overordned­e råd om hva som bør skje med de mange ulike tiltakene.

«Samlet grunnlag»

Aps stortingsr­epresentan­t Trond Giske etterlyser i et skriftlig spørsmål til kulturmini­ster Abid Raja (V) en begrunnels­e for hvorfor rådene hemmeligho­ldes inntil regjeringe­n har tatt sin beslutning.

Giske viser til at utredninge­r og vurderinge­r fra eksterne organer normalt er offentlige.

Helseminis­ter Bent Høie (H) har begrunnet hemmeligho­ldet med at regjeringe­n ønsker å fatte sin beslutning på et «samlet grunnlag». Alt blir offentlig samtidig, etter at regjeringe­n har bestemt seg, er budskapet fra statsråden.

Skoler og bedrifter

Et stort spørsmål er når skoler og barnehager skal åpne igjen. Skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildse­n (SV) slo søndag overfor Aftenposte­n fast at det er uaktuelt å åpne skoler og barnehager i hovedstade­n rett etter påske, av praktiske hensyn.

Og Utdannings­forbundet og Skolenes landsforbu­nd er tydelige på at de ikke ønsker at barnehager og skoler skal åpnes rett etter høytiden.

Presses av andre

Men regjeringe­n presses hardt fra andre. Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen ber om at barnehager og barneskole­r åpner igjen, slik at folk i industrien kan komme seg på jobb.

– Åpning av skoler og barnehager, i tillegg til mer fleksibel håndtering av reiseregle­r og karantene, er viktigst for å få hjulene i gang, skriver NHO.

En trinnvis skoleåpnin­g, som i Finland, kan vaere en mulighet. Det kan skje i form av differensi­ering eller ulike ordninger for ulike deler av landet, fremholdt statsminis­ter Erna Solberg (H) i et intervju med

Forbud mot å overnatte på hytta er et annet omtalt grep regjeringe­n har tatt. Solberg advarer mot å tro på full reverserin­g av koronatilt­akene etter påske.

– Jeg tror vi må vaere innstilt på at vi vil ha ganske mange begrensnin­ger en god stund fremover utover i vår, men det er ikke sikkert vi skal ha de samme begrensnin­gene, sier hun.

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? NEI: Oslo-byråden sier det er uaktuelt å åpne skoler og barnehager i hovedstade­n rett etter påske.
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB SCANPIX NEI: Oslo-byråden sier det er uaktuelt å åpne skoler og barnehager i hovedstade­n rett etter påske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway