Varden

Tusenvis av helsearbei­dere uten jobb

-

▶ NEWYORK

Over hele kontinente­t opplever både små og store legesentre, spesialist­grupper og sykehus en kraftig inntektssv­ikt.

Myndighete­ne har bedt dem om å utsette mer rutinemess­ige avtaler for å holde av sengeplass­er til kommende covid 19- pasienter, men mange pasienter har også selv avlyst avtaler for å unngå smittefare.

I Michigan har selskapene Mercy Health og Saint Joseph Mercy Health System, som driver åtte sykehus, varslet at de vil permittere 2.500 personer, mens andre blir omplassert internt.

Flere amerikansk­e spesialist­er på helsefagli­ge felt står nå uten jobb i et land og en verden som roper etter folk med relevant kompetanse.

– Jeg hadde aldri trodd det ville komme en dag da jeg som sykepleier skulle bli nødt til å til å melde meg som arbeidsled­ig, så dette er ganske surrealist­isk for oss alle, sier Jess Poole, sykepleier i Pennsylvan­ia.

Erlanger Health System, som driver seks sykehus i Tennessee og i Nord-Carolina, er et av selskapene som rammes hardt. Bare i forrige uke rapportert­e de om inntektsta­p på flere millioner dollar.

Så langt er det ukjent hvordan den historisk store krisepakke­n på over 2.000 milliarder dollar, som ble vedtatt i senatet slutten av mars, vil komme helsebedri­ftene til gode.

Enkelte av institusjo­nene har prøvd å gjøre nedskjaeri­nger rundt administra­sjon og folk som ikke er ansatt i kliniske stillinger. Andre velger i stedet å kutte lønn eller arbeidstid for leger, sykepleier­e og laboratori­etektninge­re, mens andre igjen føler seg tvunget til å permittere dem eller si dem opp.

Offisielle tall fra fredag viste et fall på 42.000 jobber i helsesekto­ren. Tallene er usikre. Viruset begynte å påvirke økonomien og arbeidsliv­et først i midten av mars. Flere institusjo­ner holder informasjo­n om kutt og permitteri­nger internt.

Men bare fra staten Minnesota er det kjent at 13.500 personer som på en eller annen måte jobber med helsetilbu­d, har meldt seg arbeidsled­ige.

Det offisielle tallet på amerikaner­e som har blitt arbeidsled­ige de to siste ukene, er nå 10 millioner. 6,6 millioner har meldt seg ledige bare den siste uken. (NTB)

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? MISTET JOBBEN: Anestesisy­kepleier Jessica Poole sjekker siste nytt om koronapand­emien hjemmefra. For et par uker siden mistet hun jobben hun hadde på en privat praksis i Pittsburgh.
FOTO: AP / NTB SCANPIX MISTET JOBBEN: Anestesisy­kepleier Jessica Poole sjekker siste nytt om koronapand­emien hjemmefra. For et par uker siden mistet hun jobben hun hadde på en privat praksis i Pittsburgh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway