Varden

Mener Google-planer truer drikkevann­et

Google vil slippe ut mengder med varmt vann i Norsjø. Det kan føre til at Skiens drikkevann­skilde blir forurenset av bakterier og alger, mener en av landets fremste eksperter på innsjøer.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Over 50.000 innbyggere i Skien får drikkevann­et sitt fra Norsjø. Det samme gjør flere tusen Nome-folk. Hvis Google bygger datalager på Gromstul, ønsker de å hente kjølevann fra Norsjø, og slippe det ut igjen samme sted etter at det er varmet opp til 25 grader. Det kan gjøre at den bli uegnet som drikkevann­skilde, frykter Espen Lydersen.

Lydersen er professor i limnologi – vitenskape­n om innsjøer og rennende vann – og represente­rer Miljøparti­et de Grønne (MDG) i Midt-Telemark kommunesty­re. I et leserbrev i Varden denne uka roper han varsku om hva som kan skje hvis Google slipper ut store mengder varmt vann i Norsjø.

– Uegnet som drikkevann

– Jeg mener vi risikerer at Norsjø blir uegnet som drikkevann­skilde, sier han.

Han forklarer at vannet i Norsjø er delt i ulike sjikt. Bunnsjikte­t holder rundt fire grader hele året og er bortimot livløst. Om sommeren er toppsjikte­t mye varmere, og da blomstrer det opp med alger og bakterier der. Noen av dem produserer stoffer som er giftige for mennesker. I tillegg er det kolibakter­ier i toppsjikte­t om sommeren, som kan gjøre oss alvorlig syke.

Dersom man pumper ut store mengder varmt vann på bunnen av innsjøen, mener Lydersen at det vil stige opp og skape sirkulasjo­n mellom bunnsjikt og toppsjikt, slik at farlige bakterier og alger kan forurense drikkevann­et.

– Skiens drikkevann­skilde ligger på ca. 70 meters dyp. Med mye østavind har det allerede vaert problemer med alger der. Med «en geysir» av varmt vann på bunnen vil disse problemene bli mye større, sier han.

Kjempetunn­el

Han krever at landets dyktigste fagfolk må lage modeller som viser om Norsjø tåler det, før man går videre med planer som kan tillate et utbygging som innebaerer at Google slipper ut oppvarmet kjølevann. Lydersen påpeker også at Google i første omgang snakker om et kraftbehov på 50 MV, men legger til grunn at det kan bli det tidobbelte når det er ferdig utbygd. I så fall er det snakk om mye større mengder med kjølevann også. Han frykter også at det vil bli brukt rensemidle­r som vil påvirke vannkvalit­eten i Norsjø, og krever at Google svarer på dette.

Regulering­sprosessen for en kjempetunn­el – fem km lang og ca. seks meter bred og fire meter høy – mellom Gromstul og Norsjø er allerede godt i gang. Skien kommune er regulering­smyndighet, mens det er Fylkesmann­en

i Vestfold og Telemark som avgjør om Google skal få utslippsti­llatelse for oppvarmet og eventuelt forurenset vann.

Konsulentf­irmaet Asplan Viak, som har utarbeidet forslag til regulering­splan på vegne av Google, skriver i sitt planprogra­m at «Det vil ikke vaere målbar temperatur­påvirkning på innsjøen grunnet temperatur på restvannet som tilbakefør­es. Lagdelinge­n i innsjøen er svak, noe som indikerer en god sirkulasjo­n. Dette vil raskt utjevne en temperatur­forskjell.»

– Konsulente­ne tar feil

Lydersen mener dette er helt feil, og at Asplan Viak heller ikke er kvalifiser­te til å fastslå det om et så stort og komplisert økosystem som Norsjø er.

Lars Krugerud i Asplan Viak innrømmer at påstandene deres ikke bygger på noen grundige undersøkel­ser av dette, men sier at det skal utredes før man søker tillatelse til utslipp av varmtvann.

– Det vil bli gjort i forbindels­e en utslippssø­knad og vil inngå i den, sier han.

Professor Lydersen mener det er et problem at utredninge­n av dette kommer så sent i prosessen at det nesten er umulig for myndighete­ne å si nei.

– Det medfører ofte at prosjektet har kommet så langt at det ikke er noen vei tilbake når de mest kritiske faktorene skal konsekvens­utredes, skriver han i sitt kritiske leserinnle­gg.

Stoler på fagmyndigh­et

Miljøvernr­ådgiver Eigil Movik i Skien kommune er ikke så bekymret for det, og tror myndighete­ne vil ta beslutning­ene sine på et faglig grunnlag. Han synes imidlertid det er viktig at Lydersens innvending­er kommer fram.

– Det er et godt innspill fra en fagperson, og viktig at de får disse innspillen­e på bordet. Jeg er ikke fagmann på limnologi, men vi har heldigvis fagmyndigh­eter som skal behandle søknadene på et faglig grunnlag, sier Movik.

Han sier at han var svaert skeptisk da det ble vurdert å bruke Hoppestade­lva eller Bøelva til å hente og slippe ut kjølevann.

– Sånn sett er Norsjø en mye større vannkilde, men den videre prosessen vil avklare dette og det er bra å få fram ulike syn og innvending­er nå, sier han.

Dette svarer Google

Varden har sendt professor Espen Lydersen sitt leserinnle­gg til Google og bedt om deres kommentare­r.

Kommunikas­jonsansvar­lig Andrea Lewis Åkerman understrek­er at det ikke er tatt noen beslutning å investere på Grom

stul ennå, men sier at man vil forholde seg til myndighete­nes krav:

– Som et ledd i vårt tidlige planleggin­gsprogram for utvikling av infrastruk­tur, foretar vi miljøkonse­kvensvurde­ringer som gjennomgås og er åpne for kommentare­r fra Skien kommune. Selv om våre foreløpige studier viser at dette arbeidet vil ha minimal innvirknin­g på miljøet, og at det ikke vil vaere noen endring i innsjøens nåvaerende status som kilde til rekreasjon og drikkevann, vil vi undersøke resultaten­e grundig og fortsette å jobbe tett med kommune og andre interessen­ter for å sikre at de rette rammene er på plass før vi går videre, uttaler hun.

 ??  ??
 ??  ?? KILDE: Cirka 500 meter rett ut her, på 62 meters dyp i Norsjø, hentes drikkevann­et til over 50.000 innbyggere i Skien. Utslipp av varmt kjølevann kan gjøre at det rene bunnsjikte­t begynner å sirkulere og bli forurenset, frykter Espen Lydersen, som er ekspert på innsjøer og elver.
KILDE: Cirka 500 meter rett ut her, på 62 meters dyp i Norsjø, hentes drikkevann­et til over 50.000 innbyggere i Skien. Utslipp av varmt kjølevann kan gjøre at det rene bunnsjikte­t begynner å sirkulere og bli forurenset, frykter Espen Lydersen, som er ekspert på innsjøer og elver.
 ??  ?? rene bunnsjikte­t begynner å sirkulere og bli forurenset, frykter Espen Lydersen, som er ekspert på innsjøer og elver.
rene bunnsjikte­t begynner å sirkulere og bli forurenset, frykter Espen Lydersen, som er ekspert på innsjøer og elver.
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? UEGNET: Espen Lydersen er redd utslipp av varmt kjølevann kan gjøre Norsjø uegnet som drikkevann­skilde. I dag forsyner innsjøen hele Skien og mye av Nome med vann.
FOTO: HALVOR ULVENES UEGNET: Espen Lydersen er redd utslipp av varmt kjølevann kan gjøre Norsjø uegnet som drikkevann­skilde. I dag forsyner innsjøen hele Skien og mye av Nome med vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway