Varden

Det er ikke rart man flyr

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Jeg må innrømme at jeg har sans for tog. Det er en fin måte å reise på, og for oss som bor i Grenland, har dette blitt vesentlig bedre dersom man skal i retning Vestfold eller hovedstade­n. Det er ikke veldig ofte jeg er i Oslo, og saerlig ikke i disse tider, men hvis det er mulig, tar jeg helst toget. Økonomisk henger det også på greip, det er langt mindre stress og man kan jobbe, slappe av eller til og med ta en blund på toget. Tog fra Grenland til Skien gir mening på alle mulige måter, og jeg tør påstå at dette prismessig også er fornuftig sammenlign­et med bil.

Sånn omtrent på denne dag i 1895 hadde Royal Blue sin første tur. Dette var det første elektriske lokomotive­t i USA, og gikk mellom Washington DC og New York. Det er mange grunner til at akkurat denne togstrekni­ngen er spesiell, ettersom den knytter landets to viktigste byer sammen, men det er også her det såkalte Acela Express kom i drift rundt årtusenski­ftet. Dette er altså amerikaner­nes høyhastigh­etstog, og det raskeste man finner på skinner der. Den 364 kilometer lange turen tar to timer og tre kvarter, som gir en gjennomsni­ttshastigh­et på drøyt 130 km/t. Det er ikke spesielt høyt. Prisen, derimot, er voksen. Da jeg tok dette toget for noen år siden, kostet det naermere to tusen kroner. Jeg konstatere­r at du kan få samme tur ned i 39 dollar nå om dagen, mens en «flex-billett» bikker 190 dollar. Til sammenlign­ing blåser man avgårde fra Paris til Strasbourg på under to timer med TGV-togene. Avstanden er omtrent som fra Skien til Bergen. Prisen kan vaere helt ned mot 16 euro én vei. Det er billig og går lynfort. Glem fly eller bil. Det er ingen diskusjon om hva som er best.

Det hender jeg må innom Kristiansa­nd, Arendal eller Trondheim. Det er teknisk mulig å ta toget til både Kristiansa­nd og Arendal, men da må du ta med nistepakke, for å si det slik. Tidsmessig er det fullstendi­g håpløst og simpelthen ikke aktuelt. Jeg har prøvd. Jeg har også forsøkt å bytte ut fly fra Torp med nattog til og fra Trondheim. Det største problemet her, er at det knapt er sovekupeer å oppdrive. Noe som kanskje ikke er så rart, for vi har faktisk ikke mer enn 20 sovevogner totalt her i landet. Ved samtlige aktuelle tilfeller jeg har forsøkt, har det vaert utsolgt. Å sitte på et vanlig togsete gjennom en hel natt vurderer jeg som svaert lite aktuelt.

Aftenposte­n sammenlign­et i fjor fly- og togpriser for Vy, Sas og Norwegian. Oppsummeri­ngen er omtrent slik: «Først må du finne en ledig kupé blant landets 20 sovevogner. Så må du punge ut 950 kroner ekstra, hver vei. Til slutt må du motstå fristelsen til å fly for halve prisen.»

Da blir det fort at man flyr. Selv om man helst vil ta tog.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway