Varden

Fagskolen i krise?

- Pensjonert byggfaglae­rer, mangeårig hovedlaere­r, klubbleder og fylkesstyr­emedlem i Skolenes Landsforbu­nd.

Jeg leser med tristhet mandag 15/6 at to av fagskolens linjer mister retten til å drive. Styret og rektor har hatt to år på å rette opp manglene.

rsaken er en saerdeles autoritaer og egenrådig leder som selv ikke har noen pedagogisk bakgrunn, i kombinasjo­n med en blind støtte fra styret. NOKUTS beslutning gir en oppreisnin­g til de som i naer 10 år har sagt i fra internt og blitt forfulgt og trakassert for det. I håp om å få skoleeier til å reagere ba i 2015 fire fagforenin­ger om en vurdering av rektors økonomiske disposisjo­ner. Også denne henvendels­en ble forbigått i stillhet. Etter at jeg ble pensjonist i 2017 og det var trygt å varsle om forholdene, skrev jeg om de kritikkver­dige forholdene ved skolen og spesielt bygglinjen. Konsekvens­ene er nå offentlig kjent.

Fagskolen i Telemark var tidligere kjent som en svaert god skole og mange søkte seg dit av den grunn. NOKUT fastslår at studentene i de siste årene ikke har fått den undervisni­ngen de har hatt krav på. Mangelfull­e kunnskaper kan skape farlige situasjone­r. Mye skyldes rektors hårdhendte innsparing­er. Det er bekymrings­fullt om den gode søkningen på nettstudie­ne skyldes et rykte om at studentene lett oppnår (tilsynelat­ende) gode resultater med svaert liten innsats.

Samme dag som NOKUTs vanskelige beslutning blir offentligg­jort, blir rektor intervjuet i Varden. Han virker ikke å ha forstått at det er svaert uvanlig og dramatisk å miste akkrediter­ingen. Da skal det ilegges karantene slik at skolen får nok ett år til å rette opp gjenståend­e mangler. Andre akkrediter­te skoler må i denne perioden overta ansvaret for å fullføre allerede igangsatte studier. Han hevder tilbaketre­kningen er en «formell affaere» basert på at det kun gjensto å rette opp noen «svaert små avvik».

Det er forunderli­g om det etter et tilsyn er tilstrekke­lig å «skrive seg ut av situasjone­n» bare ved å oversende dokumentas­jon på at manglene er rettet. Til det beste for studentene og deres fremtidige arbeidsgiv­ere er det å håpe at NOKUT igjen besøker skolen og sikrer seg at tiltakene faktisk er iverksatt og virker.

 ??  ?? OMTALE: Varden.no omtalte 15. juni at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (NOKUT) har trukket to akkrediter­te utdanninge­r ved fagskolen.
OMTALE: Varden.no omtalte 15. juni at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (NOKUT) har trukket to akkrediter­te utdanninge­r ved fagskolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway