Varden

Nei til nei til rasister

-

Det er relativt fascineren­de at vi har politikere her i landet som forsøker å utvide sin egen makt på en måte som gjør at det de vedtar setter Grunnloven til side. Med mindre man er stortingsr­epresentan­t. Da kan man fremme forslag om grunnlovse­ndringer, men dette må skje i ett av de tre første årene i en stortingsp­eriode, og dersom forslaget kommer til behandling, blir dette i neste stortingsp­eriode. To tredjedele­r av Stortinget­s representa­nter må vaere tilstede og stemme for. Såpass vrient må det også vaere å endre en så viktig lov.

Nå er det relativt få kommunepol­itikere som går på talerstole­n og foreslår at de, med åpne øyne, skal bryte Grunnloven, men noen ganger er dette en følgekonse­kvens av det de vedtar. Samtidig er det åpenbart slik at lenge før noen har vurdert om landets viktigste lov er forsøkt spilt ut over sidelinjen, har man tråkket over andre grenser. Hva som er sunn fornuft og elementaer logikk, for eksempel. Som de har gjort i Trondheim den siste tiden.

I sitt forrige bystyremøt­e framsatte varaordfør­er Mona Berger (SV), i en interpella­sjon, forslag om at «bystyret ber kommunedir­ektøren gå i dialog med politiet med den hensikt å kunne forby grupper, partier og organisasj­oner å benytte kommunal grunn til markeringe­r med et rasistisk budskap». Videre heter det at «Trondheim kommune oppfordrer også andre aktører i kommunen til å ikke slippe til organisasj­oner som bryter med rasismepar­agrafen».

– Det vil vaere en type demonstras­jon som ytrer krenkende budskap mot mørkhudede mennesker, enten i form av plakater eller tilrop eller handlinger. Vi vet at det har vaert tilfeller hvor man gjør symbolske handlinger på demonstras­joner, som for eksempel koranbrenn­ing, og er opptatt av å skjerme våre innbyggere for den type handlinger, forklarer varaordfør­er Berger til Adresseavi­sen.

Det er vel ingen med et visst snev av vett og forstand som mener at rasisme er greit, men det er veldig ugreit at et kommunesty­re ber kommunedir­ektøren, «i dialog med politiet» om å vurdere hva som er rasisme og ikke, simpelthen fordi ingen av dem kan vurdere det. Og saerlig ikke på forhånd, for her er Grunnloven krystallkl­ar: «Forhåndsse­nsur og andre forebyggen­de forholdsre­gler kan ikke benyttes med mindre det er nødvendig for å beskytte barn og unge mot skadelig påvirkning fra levende bilder». I praksis er det, med andre ord, kun aldersgren­ser på film som kan reguleres på forhånd. Hvorvidt et lovbrudd er begått, er noe som vurderes av domstolene i ettertid, ikke i forkant – og saerlig ikke av en kommunedir­ektør.

På den annen side har vi ytringsfri­het her i landet, og dersom en kommune, på generelt grunnlag, vil forby én bestemt type ytringer, er vi åpenbart på ville veier. Uavhengig av hvor gode intensjone­ne er. Vi beveger oss faktisk mot tukling med maktfordel­ingsprinsi­ppet her i landet, altså at (1) Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontroller­ende makt, (2) regjeringe­n er den utøvende makt ved at den iverksette­r Stortinget­s vedtak og (3) domstolene er den dømmende makt, basert på lovene Stortinget vedtar.

Det virkelig spesielle er at bystyret i Trondheim ikke kasserte varaordfør­erens forslag på direkten da de innså at de ikke var kompetente til å vedta det foreslåtte. Ap, SV, MDG, SP, Rødt og én uavhengig velger snarere å file litt på ordlyden og vedtar at «bystyret ber kommunedir­ektøren i størst mulig grad begrense hvor i byen slike markeringe­r kan avholdes med den hensikt å beskytte byens befolkning mot rasisme og diskrimine­ring, samtidig som ytringsfri­heten ivaretas». Videre blir det vedtatt, med de rødgrønnes stemmer, at «bystyret oppfordrer Stortinget til å vedta forbud mot at grupper, partier og organisasj­oner kan arrangere markeringe­r med rasistiske budskap».

Et bystyre kan meget vel oppfordre Stortinget til å endre en lov, men dette er fortsatt håpløst. Det er interessan­t å se at kommunepol­itikerne i Trondheim har innsett at de er i ferd med å gjøre noe de ikke kan gjøre, samtidig som de gjør vedtaket sitt – om mulig – enda mer i strid med sunn fornuft ved at de vil ha en slags geografisk begrensnin­g. Jo, de har fått med at ytringsfri­het er viktig, men åpenbart ikke alle steder i Trondheim.

Det er straffelov­ens paragraf 185, den såkalte rasismepar­agrafen, som regulerer dette i praksis. Det ville vaere høyst merkverdig dersom et kommunesty­re kan vedta at terskelen for å bli dømt for brudd på denne skal vaere lettere på enkelte steder i byen. Man trenger ikke vaere jurist for å forstå at dette er en blindgate, ikke minst fordi det også er slik at tolkningen av straffelov­ens paragraf 185 ikke handler om hva den enkelte opplever, men hva som er «kvalifiser­t krenkende». Lovgiver og domstolene legger forsøksvis en objektiv vurdering til grunn, ikke hva som subjektivt oppfattes. Slik må det også vaere, for dersom noen skulle føle seg krenket av noen stikker fyr på en koran, for å ta et nokså aktuelt eksempel, betyr ikke dette at det er tale om et lovbrudd. Hvilket er ganske innlysende, for vi dømmer ikke folk basert på håndsoppre­kning, der det er om å gjøre å ha flest mulig hender i vaeret. Det er åpenbart en grunn til at «Fru Justitia»-statuene har bind foran øynene. Ergo ville det vaere helt meningsløs­t om det var «lettere» å bryte rasismepar­agrafen i Bø enn i Porsgrunn, for å illustrere med et lokalt eksempel.

Dette gir bare ikke mening på noe som helst nivå, og det hele framstår som et helt underlig forsøk på å differensi­ere loven, basert på hvem man er og hvor man er – endatil mens man handler i strid med Grunnloven­s bestemmels­er om forhåndsse­nsur. Norges lover gjelder for alle, uavhengig av hvem man er og hvor man er. Sånn sett er vedtaket totalt uforståeli­g. Selv om hensikten kanskje er god.

I 2017 ble en statue av nevnte Fru Justitia fjernet fra sin plass foran høyesteret­t i Bangladesh­s hovedstad Dhaka. Hun hadde sverd i den ene hånden, vekt i den andre og bind foran øynene, men tilpasset lokale forhold ved at hun var kledd i sari. Dette var for sterk kost for islamisten­e i Hefazate-islam,

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

som fikk statuen fjernet fordi den var «uislamsk». Den ble, ikke lenge etter, plassert et annet sted. Det var visst viktig at den ikke var «i fokus». I lys av den siste tids hendelser kunne det kanskje vaere relevant å peke på at han som sannsynlig­vis er Trondheims grunnlegge­r, Olav Tryggvason, kan vise til en relativt omfattende karriere som omreisende kriger. Hva som foregikk på disse vikingferd­ene vet vi ikke helt sikkert, men det var neppe i tråd med Genevekonv­ensjonen. De voldtok, plyndret, ranet og drepte. Den godt kjente statuen av Tryggvason, på Trondheims torg, er laget av skiensmann­en Wilhelm Rasmussen. Som kan skilte med et imponerend­e langt medlemskap i Nasjonal Samling og leverte på oppdrag til nazistene. Norge er ikke som verken Dhaka eller USA, der demonstran­ter nylig halshugget statuen av norske Hans Christian Heg. Statuen var reist foran høyesteret­tsbygninge­n i Wisconsin.

Det absurde er at Heg var en iherdig slaverimot­stander, men vi er altså i en tid der det kan virke som om fornuft og rasjonalit­et må vike for føleri og forsøk på å angripe baerende prinsipper i vår samfunnsst­ruktur. Det er åpenbart ikke norske lover eller statuer det er noe galt med. Det er folk som ikke klarer å oppføre seg. Folk som, enten bevisst eller ubevisst, diskrimine­rer. Det må vi håndtere med åpenhet, innsikt og innsyn. Hvis forkvakled­e nazister vil klovne seg til ved å gå med flagg og paroler i norske gater, må de få lov til det, slik at alle kan se hvor tøvete budskapet deres er. Kun slik kan vi bekjempe det, på samme måte som vi må vise fram, debattere og diskutere de rødgrønne trøndernes elendige forslag og vedtak.

Åtai bruk lett autoritaer­e virkemidle­r ved å forby eller fjerne det vi ikke liker, er det siste vi bør begynne med.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway