Varden

Vil du se naboens hage?

28. juni arrangerer Hageselska­pet «1000 åpne hager», der private hageeiere åpner portene for alle skuelystne. Passer det ikke, finnes det mange andre muligheter for å hente hageinspir­asjon i sommer.

-

Jeg synes det er gøy med planter som har en historie, sier Anita Koren og viser rundt i sin skrånende hage i Ullevål hageby i Oslo, der mange av plantene er «arvet» fra familie, venner og bekjente. Hun er en av dem som har meldt på hagen sin til arrangemen­tet «1000 åpne hager» søndag 28. juni. Her inviterer private hageeiere over hele landet alle interesser­te til å komme og ta en titt.

For Koren har arrangemen­tet resultert i både nye planter og bekjentska­per.

– Jeg har en morsom staude som heter blomsterva­ndrer. På et åpen hagearrang­ement for noen år siden kom det en dame hit som sa hun hadde samme plante, bare i en annen fargesjatt­ering. Så da byttet vi. Henne har jeg fremdeles kontakt med, forteller hun.

Hyggelig hageprat

For Koren blir årets arrangemen­t det tredje i rekken.

– Det begynte med at jeg gikk på «1000 åpne hager» i de flotte kolonihage­ne i naerheten her. Det var veldig hyggelig, så jeg bestemte meg for å melde på hagen min neste gang, forteller hun.

Som sagt, så gjort. Men da arrangemen­tet naermet seg, fikk hun kalde føtter.

– Jeg ble nervøs for at hagen min ikke var fin nok, og meldte meg av igjen. Men året etter understrek­et Hageselska­pet at alle slags hager var velkomne til å delta, så da turte jeg likevel, forteller hun. Det ble en positiv opplevelse.

– Det kom ikke veldig mange, men til gjengjeld fikk jeg god tid til å prate med dem som kom, forteller hun.

Hagen hennes er en ren prydhage som hun har bygget opp litt etter litt i de over tretti årene hun og mannen hennes har bodd der.

– Jeg er glad i litt gammeldags­e sorter av roser og stauder. De siste årene har jeg også prøvd meg på georginer, forteller hun.

Gratis og for alle

Det er Hageselska­pet som står bak arrangemen­tet. Inspirasjo­nen kommer fra Sverige og Danmark.

– Saerlig i Danmark er dette stort, forteller prosjektle­der for «1000 åpne hager» og nettredakt­ør i Hageselska­pet, Jens Fremming Anderssen.

– Hensikten med arrangemen­tet er å vise fram det man får til i hagen, og dele hageerfari­nger. Man trenger på ingen måte ha en perfekt hage – de fleste hager har litt rufs, sier han.

På arrangemen­tet kan man melde på alle slags typer hager, enten man har spesialise­rt seg på nyttevekst­er eller har en ren prydhage.

Anderssen understrek­er at man ikke

Besøkshage­r året rundt

Hageselska­pet har flere lokallag i alle landets fylker, og «1000 åpne hager» arrangeres i utgangspun­ktet over hele landet. Hageselska­pet har en søkbar database over alle hagene som er påmeldt, slik at du kan finne ut om det er noen i naerheten av der du bor.

– På nettsiden vår finner du i tillegg oversikt over såkalte besøkshage­r. Det er hager som kan besøkes også ellers i året – både private hager, museer og mer kommersiel­le hageanlegg, forteller han.

Er du hageintere­ssert, burde det med andre ord vaere gode muligheter for å kunne bruke litt av norgesferi­en til å hente hageinspir­asjon. Og er du nysgjerrig på naboens hage, skader det ikke å spørre om å få ta en titt.

– Det hender stadig vekk at noen stopper opp og slår av en prat når jeg holder på i skråningen her. Det er bare hyggelig, de fleste hageeiere liker jo å snakke om hagen sin, sier Koren.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway