Varden

Telt-luksus og sykling i villmarka

Først når du har parkert, får du vite hvor du skal. Slik er det å vaere gjest på glamping-hotellet i Nissedals villmark.

-

Etter et par timer i bil fra Skien tar vi av på en grusvei i Treungen. En halvtime senere setter vi fra oss bilen på en liten parkerings­plass. Med instruksjo­ner fra hotellsjef­en på en tekstmeldi­ng tar vi beina fatt innover fjellet.

Bakken er bratt og sola steker. På toppen deler veien seg og vi fortsetter innover på en liten sti. Flere svaberg og stier senere, etter en halvtimes tur med lett gange, får vi se telt-hotellet som ligger på en øy på nedsiden.

– Velkommen, smiler Thomas Svendsen.

Han har vaert hotellsjef de siste fire årene og startet som guide i 2016.

– Drømmejobb­en, slår han fast.

– Det at folk takker og sier de har hatt en opplevelse helt utenom det vanlige etter et opphold her, gir meg så mye energi. Jeg blir skikkelig glad.

Sykkel for alle

På Canvas Hotell kan du oppleve glamping og luksus i yurt-telt, naturopple­velser og terrengsyk­ling. I hovedsak foregår syklingen på svaberg og barnålstie­r og er det en myr underveis, så har grunneiere­n bygget en bru eller klopp.

– Vi leier ut sykler og har 110 kilometer med løyper rundt i skogen her. Vi er tre guider og har løyper for både nybegynner­e og de mest erfarne, forteller Svendsen.

Inne i et av teltene står syklene klare. De er nye for sesongen og mange av gjestene velger å kjøpe sykkelen som de får levert etter sesongen.

– Vårt mål er at de som kommer inn med høye skuldre skal finne sykkelgnis­ten og ende opp med lave skuldre og få lyst til å sykle mer. Til og med noen av dem som ikke trodde sykling var noe for dem ender opp med ny sykkel, smiler Svendsen.

Ideen bak det hele

Det var tilbake i 2010 at Jan Fasting bygde et telt-hotell på en liten øy i et myrvann i Treungen. Fasting har 35 års erfaring som friluftsgu­ide og hadde sikkerhets­ansvaret og ruteoppleg­get for 71°Nord i 12 år. På en av disse turene ble han kjent med grunneier Per Kveim og dermed startet eventyret om Canvas Hotel.

– Ideen var å lage en et sted hvor du kunne få dekket dine behov med mat og overnattin­g uten at du avslutter turen. Du drar på en sykkeltur og når du kommer til hotellet er du fremdeles på tur, sier Jan Fasting.

-Vi ville beholde den flyten, det å vaere i den sonen hele tiden. Dette er mer som et teaterstyk­ke enn et hotell, hvor det er gjestene som spiller hovedrolle­n og vi setter scenene.

Har tatt tid

– Canvas er ti år i år. Hvordan har disse årene vaert?

– Vi har fått mye oppmerksom­het og begynner å tjene penger. Det er vi glad for. Det har vaert tungt å drive de første årene. Det var en lang bakke for å få folk til å forstå hva glamping er og at en slik unik opplevelse ute på en øy i marka koster penger. Logistikke­n er tungvinn, det gjør at det er store kostnader og vi må ha mange på jobb. Bare det å få maten inn dit er en prosess. Det går fra leverandør­en til bilen, så fra bil til båt og fra båt til kjøkken. Så lages den i teltet før den serveres til gjestene.

På campen er det 13 telt for overnattin­g. Alle telt er foret med ull, har tregulv, senger, vedovn og toalett.

– Det er luksus her, slår Svendsen fast og viser frem et av rommene.

Den mongolsk yurten er pent innredet og det er lite som minner om de vanlige telt-turene folk flest har vaert innom.

– Vi vekker alle med kaffe på senga 08.45 hver morgen, forteller hotellsjef­en.

Dette er mer som et teaterstyk­ke enn et hotell, hvor det er g jestene som spiller hovedrolle­n og vi setter scenene.

Thomas Svendsen, hotellsjef Canvas hotell

 ??  ??
 ??  ?? BORTGJEMT: Etter å ha gått en halvtimes tid innover i fjellet kommer hotellet til syne.
BORTGJEMT: Etter å ha gått en halvtimes tid innover i fjellet kommer hotellet til syne.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ FJELLET: En hengebru ble bygd etter støtte fra Gjensidige­stiftelsen.
PÅ FJELLET: En hengebru ble bygd etter støtte fra Gjensidige­stiftelsen.
 ??  ?? PLASS TIL 32: Hotellsjef Thomas Svendsen er klar for å innrykk av gjester. Med 13 telt er det kapasitet til å ta i mot 32 gjester.
PLASS TIL 32: Hotellsjef Thomas Svendsen er klar for å innrykk av gjester. Med 13 telt er det kapasitet til å ta i mot 32 gjester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway