Varden

Sterk kritikk mot Telemark museum

Eierne av Berg Museum i Kragerø mener Telemark museum driver en styrt avvikling av Berg, og at det vil ta mange år å bygge opp igjen tilliten til styret.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

En årelang konflikt og misstillit mellom ledelsen av Telemark museum, med sete i Brekkepark­en i Skien, og lokale museumstil­bud i Telemark kommer igjen til overflaten, når Vestfold og Telemark fylkeskomm­une vil se på organiseri­ngen av museumsdri­ften i det nye sammenslåt­te fylket.

Stiftelsen Frøken Henriette Homanns Legat, som står som eier og driver av museumsanl­egget på Berg i Kragerø, går lengst i sin kritikk av Telemark museum, og spår at Kragerø vil stå uten lokalmuseu­m om et par år om det ikke skjer en endring.

De mener byggingen av et sentralmus­eum ved Brekkepark­en og planene om helårsdrif­t er blitt til en «gjøkunge» for de lokale museene, som har fått reduserte overføring­er fordi styret over flere år har prioritert å bygge opp økonomien for å drifte nybygget. Et styre de også mener er satt sammen for å beskytte interessen­e til Skien.

Stor misnøye

Museumsref­ormen tidlig på 2000-tallet gjorde at staten reduserte tallet av frittståen­de museum fra 200 til 60. Det gjorde at lokale museumstil­bud, som Berg-Kragerø museum, Porsgrunns­museene, Norsk Industriar­beidermuse­um (NIA), Vest-Telemark museum og Midt-Telemark museum måtte konsolider­e med Telemark museum for å få tilgang til offentlig støtte.

Nå uttrykker de fleste aktørene misnøye med avtaler og organiseri­ngen av Telemark museum, i innspill til Vestfold og Telemark fylkeskomm­unes kartleggin­g av arkiv- og museumssit­uasjonen i Vestfold og Telemark.

Styret i Telemark museum forventer at det nye fylket starter med å utrede en ny organiseri­ng av museene, der de «nåvaerende enhetene kan velge å slutte seg til eller stå utenfor».

Lokalt eierskap

Flere av de lokale museene har lokalt eierskap, gjennom stiftelser, Styreleder i Telemark museum, George Aubert, sier de ikke har konkludert med hvordan de ønsker eierskapet til de lokale museumsanl­eggene bør vaere i framtiden, men etterlyser klare og forutsigba­re avtaler.

– Det forutsette­r en felles forståelse for de oppgavene som nå er lagt til museene, både krav til egeninntek­ter og museumsfag­lige oppgaver.

Aubert mener det er urimelig å hevde at Telemark museum utelukkend­e satser på Skien, og viser blant annet til satsingen på Kittelsenm­useet i Kragerø og satsingen rundt Porselensm­useet, DuVerden og Sjøfartsmu­seet i Porsgrunn.

Styreleder i Frøken Henriette Homanns legat i Kragerø, Per Norseng, ønsker ikke utdype den sterke kritikken de kommer med til Telemark museum i innspillet til fylket. Han sier de fremdeles ønsker å vaere en del av Telemark museum, og at de ønsker å ta opp uenigheten­e og konflikten­e knyttet til driften av Berg museum internt.

 ??  ??
 ??  ?? STIFTELSE: Berg museum i Kragerø driftes av en lokal stiftelse, som mener Telemark museum over lang tid har forsøkt å avvikle som museum.
STIFTELSE: Berg museum i Kragerø driftes av en lokal stiftelse, som mener Telemark museum over lang tid har forsøkt å avvikle som museum.
 ??  ?? KRITIKK: Frøken Henriette Homanns legat i Kragerø beskylder Telemark museum for å nedpriorit­ere de andre museene i Telemark for å styrke økonomien i Skien med nytt museumsbyg­g og heilårsdri­ft ved Brekkepark­en.
KRITIKK: Frøken Henriette Homanns legat i Kragerø beskylder Telemark museum for å nedpriorit­ere de andre museene i Telemark for å styrke økonomien i Skien med nytt museumsbyg­g og heilårsdri­ft ved Brekkepark­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway