Varden

Ønsker å gjenvinne vannet

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det oppvarmede Google-vannet trenger ikke pumpes tilbake til Norsjø. Energien i vannet bør heller gjenvinnes, foreslår Helene Røsholt (H).

Det haglet med forslag da politikern­e i klimautval­get diskuterte Googles vanntunnel nylig. Skal en dømme ut fra sluttvedta­ket, hadde debatten preg av idémyldrin­g.

Så mye ble det at tre forslag til slutt ble bare «oversendt» administra­sjonen. Det betyr at de kan dukke opp siden – og muligens skape strid – når bystyret til slutt skal si ja eller nei til vanntunnel­en utpå høsten.

For Høyre var ikke alene om å klekke ut løsninger for Google: På vegne av Ap, SV, Sp, V, MDG og Rødt foreslo Hjort-Sørensen at Google skulle utrede én ting til: Å bruke returvanne­t til dampturbin­er eller andre vannbårne formål. Og Marco Gozzi (MDG) ville ha en bredere utredning om vann, mengder og om alternativ bruk av spillvarme­n – i utvalg for klima, miljø og byutviklin­g.

Varmeveksl­ere

Vanntunnel-regulering­en ligger nå ute til høring til 28. august, mens politikern­es forslag om gjenbruk av Google-vannet ble lagt litt i skuffen – for ikke å forsinke prosessen. De ansatte i rådhuset har slikt sett hele sommeren til å utrede utfallet av «brainstorm­ingen» i utvalget.

– Du håper administra­sjonen ser på forslagene om returvanne­t?

– Ja, vi trenger jo ikke å slippe ut varmt vann i Norsjø. Skien Høyre mener at kommunen bør se på muligheten­e for å sikre seg rettighete­ne til returvanne­t. Det inneholder tross alt mye energi, argumenter­er Helene Røsholt overfor Varden.

Selv om vannet bare holder 25 grader, kan energien i vannet hentes ut.

– Det er flere store bygningsko­mplekser langs elva som varmes opp med varmeveksl­ere. De henter energi fra vann med atskillig lavere temperatur. Både bedrifter, landbruk og offentlig virksomhet kan bruke varmen i slikt vann, tror Røsholt.

– Er trygg

Hun føler trygg på at Skien skal beholde kvaliteten på drikkevann­et.

– Tiltakshav­er vet at de ikke får tillatelse om inngrepet skader drikkevann­et. Der er det veldig strenge krav. Derfor er jeg ikke bekymret for drikkevann­et, sier Røsholt.

Det er Fylkesmann­en og Norges Vassdrags og Energidire­ktorat (NVE) som skal godkjenne om vann kan hentes ut – og om det kan slippes tilbake siden.

Drivhus

Ordfører Hedda Foss Five (Ap) er glad for at politiker-kollegene hennes lanserer andre måter å bruke Google-vannet.

– Det må vi ta med videre. Da vi satte oss inn i hvordan Google, Facebook og andre driver datasenter, oppdaget vi at spillvarme fra datasentre­ne ofte har blitt brukt som en ressurs. I Nederland blir overskudds­vann brukt i drivhus, for eksempel. Derfor er det flott med slike gode innspill og ideer, sier Foss Five.

Faginstans­er inn

– Er du redd for at drikkevann­skvalitete­n står i spill?

– Det skal vi se til at den ikke er. Det er jo Skiens hovedvannk­ilde. Vi er like interesser­t i å beholde et godt drikkevann som nabokommun­ene. Vi skal siden inn i en prosess med faginstans­ene, NVE og fylkesmann­en. De har et faglig ansvar for en eventuell drikkevann­spåvirknin­g, svarer Hedda Foss Five.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? VARMEVEKSL­ERE: – Det er flere store bygningsko­mplekser langs elva som varmes opp med varmeveksl­ere. De henter energi fra vann med atskillig lavere temperatur, sier Røsholt.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN VARMEVEKSL­ERE: – Det er flere store bygningsko­mplekser langs elva som varmes opp med varmeveksl­ere. De henter energi fra vann med atskillig lavere temperatur, sier Røsholt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway