Varden

Drømmer stort om Frogner hovedgård

Hvis douen hadde hatt ti millioner på bok, hadde Frogner hovedgård blitt både bokhotell, kafé og hageskole.

- Anniken Wathne anniken.wathne@varden.no

Helle Riis og Guri Danielsen, som også kaller seg for «Thelma og Louise» i denne sammenheng har det siste året drevet uformell lobbyvirks­omhet i håp om at Frogner hovedgård i framtiden vil huse flere kulturtilb­ud.

De har kledd seg opp i lange, blomstrete kjoler med store hatter, og brukt sosiale medier med både tekst, bilder og video for å nå ut med budskapet om at gårdens kulturarv må drives videre.

– Dette er en slags kampanje med gode hensikter. Og mange har kontaktet oss og spurt om vi mener alvor. Det er mest drømming, men konseptet er helt ekte, ler Helle.

Bokhotell og medisiner

De to har vaert tilknyttet litteratur­huset i Skien, og den første tanken var at stedet ville vaere perfekt for et bokhotell.

– Når vi inviterer folk hit til Skien så hadde det vaert fantastisk å ha arrangemen­ter i omgivelser som gjør at det varer. At ikke gjestene må tilbake til hotellet, men at vi kan sitte i hagen her utover kvelden, smiler Helle.

Bokhotell er bare en del av kaka. De har nemlig fått mye respons på innleggene sine, og flere gründere har kommet med forslag til drift som kan spes på bokhotelle­t. Der iblant planteskol­e, kafé med matkurs og småbruk.

– Det er også en farmasøyt som bor i naerheten her som har foreslått at man ha et laboratori­um og lage medisiner her, sier Guri.

Mulig investorer

Ikke bare lokale gründere har fått med seg engasjemen­tet deres. De har nemlig blitt kontaktet av det de omtaler som «Oslo-folk» som er interesser­t i konseptet deres.

– De liker kulturinnh­oldet, men har også annen type drift i tankene, sier Helle som ikke vil gå mer inn på hva det innebaerer.

Uansett hvem som kjøper gården, og hva formålet med den blir, er de tydelige på at det ikke bør vaere folk som er opptatt av profitt.

– Det må ligge en kjaerlighe­t for stedet i bunn. Dette er en perle som har stått tom for lenge, sier de.

Ingen nye bud

Nå Varden kontakter Ola Larsen i Q4 Naeringsme­gling som selger eiendommen på vegne av Statbygg. er det ikke nye bud å melde.

– Det er stadig aktivitet og flere interesser­te, men de er treige, ler Larsen.

Han mener det kan vaere finansieri­ngen av eiendommen som selges for 10,7 millioner kroner som gjør at kjøperne lar vente på seg.

– Dette er også en eiendom som tidligere har vaert i offentlig eie, og da tenker mange at det kan vaere greit at en offentlig institusjo­n skal kjøpe det igjen. Men det er jo ikke sikkert at det offentlig har midler til å drive det, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? BRUKE HAGEN: På baksiden av hovedhuset drømmer de om å restaurere en gammel engelsk hage slik at flere kulturtilb­ud kan nytes i mer landlige omgivelser. I det gamle internatet vedsiden av ser de for seg at gjester kan bo.
BRUKE HAGEN: På baksiden av hovedhuset drømmer de om å restaurere en gammel engelsk hage slik at flere kulturtilb­ud kan nytes i mer landlige omgivelser. I det gamle internatet vedsiden av ser de for seg at gjester kan bo.
 ??  ?? DRØMMEN OM FROGNER: Helle Riis og Guri Danielsen drømmer om at Frogner hovedgård kan bli driftet av flere lokale gründere. Selv holder de bokhotell, eller «Books&Breakfast» tett til hjertet.
DRØMMEN OM FROGNER: Helle Riis og Guri Danielsen drømmer om at Frogner hovedgård kan bli driftet av flere lokale gründere. Selv holder de bokhotell, eller «Books&Breakfast» tett til hjertet.
 ?? BEGGE FOTO: ANNIKEN WATHNE ??
BEGGE FOTO: ANNIKEN WATHNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway