Varden

Sjøhytter går unna i rekordfart

Ingen eiendomsme­klere i Telemark selger så mange sjøhytter som Ronny Jørstad, Henrik Tangen og Tom Didrik Eriksen. Bare halvveis i 2020 har de solgt langt over 100 hytter.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Hyttemegle­rne Tom Didrik Eriksen, Henrik Tangen og Ronny Jørstad har jobbet «åtte dager i uka» denne sommeren. Aldri før har det blitt solgt så mange sjønaere hytter på så kort tid i Telemark.

– Jeg har solgt 40 sjøhytter, sier Henrik Tangen. Han er daglig leder hos Krogsveen i Bamble. Han la ut de første hyttene i vinterferi­en. Det var lite snø, så hvorfor ikke. Hyttene gikk unna. Så kom koronaen, og hele markedet frosset.

– Men det varte bare 14 dager, så tok det seg opp til de grader, og jeg har solgt rubbel og bit i fire måneder på rad, forteller han.

Det er liten tvil om at det rekordstor­e hyttesalge­t i skjaergård­en skyldes koronapand­emien.

Hektisk på alle kontorer

Markedet har ikke vaert roligere ved kontoret til Aktiv Eiendomsme­gling i Kragerø.

– Kontoret har solgt 54 hytter så langt i år, sier daglig leder Ronny Jørstad, men det er han som selger det meste.

Tom Didrik Eriksen i DnB Eiendom anslår at han har solgt rundt halvparten av det Tangen har solgt. Det betyr at disse meglerne har solgt naermere 120 sjøhytter så langt i 2020.

– Halvparten av dem som kjøper fritidsbol­ig ved kysten, velger utlandet, forteller Jørstad. Spania er nummer en, så følger Sverige, Italia og Frankrike. Alle disse kjøperne måtte i år vurdere hjemmemark­edet, og det har de gjort. En planlagt ferie til Maldivene ble til ei hytte på telemarksk­ysten.

– Det er mye psykologi i dette markedet. Plutselig skal alle kjøpe. Vi har jo ikke fått mer penger, mener Eriksen.

Prisøkning

Den siste statistikk­en fra Eiendom Norge viser at nesten samtlige sjøhytteko­mmuner har økt kraftig i omsetning fra juni 2019 til juni 2020. Mange av hyttekommu­nene har passert den gamle rekorden fra juni 2016 til juni 2017.

Prisene har i snitt økt med 3,9 prosent, men det er i snitt 0,6 prosent under eiendomsme­glernes prisantydn­ing.

Millionøkn­ing på syv år

Prismessig er det mye som skiller de tre sjøhytteko­mmunene i Telemark. Mens Kragerø er på øvre del av statistikk­en på sin sjette plass med et snitt i år på 3,7 millioner kroner, må vi ned til 14. plass for å finne Bamble. Her er snittprise­n 3,2 millioner kroner. Porsgrunn ligger på 19. plass med en snittpris på 2,9 millioner kroner.

Det er også interessan­t å se hvor raskt prisene har økt. Det har tatt Bamble og Porsgrunn syv år å øke snittprise­n med en million. Vi skal altså tilbake til 2013 for å finne hytter i de to kommunene med snittpris på en million mindre enn i dag. I Kragerø har det tatt ti år å få opp snittprise­n med en million kroner, men her var selvsagt prisene høyere i utgangspun­ktet.

Vanskelig å få lov til å bygge på

Eriksen, Tangen og Jørstad jobber «åtte dager i uka» mens det står på som verst, men nå er det lite hytter igjen å selge.

– Hva tenker de om 2021? – Det er umulig å svare, sier Jørstad. – Normaliser­es alt igjen, får vi ikke et så hett marked som i år, men hvis det derimot blir en slags unntakstil­stand, så tror jeg dette trykket vil fortsette.

Men det har også skjedd andre endringer i markedet. Arealet har blitt mye viktigere for hyttekjøpe­rne. Snittet på en sjøhytte ligger på 85 kvadrat, men det er et hav av mindre hytter på mellom 40 og 50 kvadrat i markedet. De har blitt mindre attraktive. Årsaken er at det ikke er så lett å få tillatelse til påbygg lenger.

Men har de sjøhytte selv? Tangen har ikke. Jørstad har heller ikke. – Hadde aldri fått tid til å vaere der, mener han. Eriksen har hytte.

– Men ikke skriv hvor den er hen, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? FRITIDSBOL­IGEN I UTLANDET RYKER PÅ GRUNN AV KORONAEN: Eiendomsme­glerne Tom Didrik Eriksen (t.v.),
FRITIDSBOL­IGEN I UTLANDET RYKER PÅ GRUNN AV KORONAEN: Eiendomsme­glerne Tom Didrik Eriksen (t.v.),
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? Ronny Jørstad og Henrik Tangen jobber åtte dager i uka.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN Ronny Jørstad og Henrik Tangen jobber åtte dager i uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway