Varden

Dårlig vits med følger

-

De har vaert her før, og nå kommer de snikende tilbake, sa psykologip­rofessor Svein Larsen på Universite­tet i Bergen på en forelesnin­g i fjor, ifølge utdannings­avisen Khrono, som først fortalte om saken. Konteksten var at Larsen foredro om sitt forskingsp­rosjekt om turisme, der det kom fram at 90 prosent av de tyske turistene «ikke så på seg selv som typiske turister i Norge».

«De» var altså tyskerne, og professore­ns forsøk på en vits med «Don't mention the war»-tilsnitt holdt ikke skyhøyt nivå, men de fleste studentene i salen skal angivelig ha ledd. Det var imidlertid én som ikke opplevde spøken som innertier; en tysk student klaget professore­n inn ved hjelp av universite­tets «Si fra-ordning».

Ledelsen på universite­tet tok studenten på største alvor, og fem dager senere beklaget dekanen, i et brev til studenten, professore­ns uttalelser, ifølge Khrono, som også forteller at instituttl­eder Anette Harris mener at det er hennes «plikt å beklage når studenter opplever å bli krenket». Videre opplyser instituttl­ederen at hun vil benytte styringsre­tten til å pålegge professore­n om å «frastå fra ytringer av denne typen (koblinger mellom tyskere som invaderte Norge og tyske turister i dag) da det nå er blitt klart at dette kan virke krenkende for tyske studenter». Til Khrono utdyper Harris at hun ikke har noe å beklage overfor professore­n, men til Dagbladet sier dekan Bente Wold at «vi må nok erkjenne at vi burde håndtert oppfølging­en av den ansatte annerledes».

Stortingsr­epresentan­t Peter Frölich (H) har tatt saken videre, og krever svar fra kulturmini­ster Abid Raja (V), som er ansvarlig statsråd for diskrimine­ringsloven. Han vil «ha en avklaring på om loven skal forstås så firkantet som UiB tilsynelat­ende legger opp til», og oppfordrer til at vi ikke havner «der at vi legger oss flate og beklager i øst, vest, sør og nord» fordi vi da «får vi det krenkelses­hysteriet vi ser fra amerikansk­e universite­ter, der underviser­e må ha dørene åpne under veiledning for ikke å bli beskyldt for trakasseri­ng».

Frölich har selvsagt helt rett, og det er fristende å påpeke at Universite­tet i Bergen har tatt krenkelses­hysteriet til nye høyder. Professore­ns vits var, subjektivt, nokså elendig, men det kan ikke bli forbudt å fortelle dårlige vitser og dersom ikke universite­tet gjør full retrett, vil saken føre til at ytringsrom­met blir dramatisk redusert, ikke bare for akademia, men for alle. For å sette det på spissen: Ironisk nok var det kun i perioden 1940–45 tyskervits­er, gode eller dårlige, ble slått hardt ned på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway