Varden

Disse tillatelse­ne trenger Google

Vil drikkevann­et bli ødelagt? Det er bare en av tingene som må avklares før Google kan bygge datasenter.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Jan Bjørn Taranrød

▶ SKIEN

Faktisk trenger Google og deres norskeide selskap WS Computing

ni tillatelse­r før de kan starte å bygge vanntunnel til datasenter­et. Det går fram av detaljregu­leringen som er lagt ut på høring på Skien kommunes nettsider – samt informasjo­n Varden har fått av rådgiver Erik Olsson i Skien kommune.

Prosesser

Tillatelse­r skal ikke bare gis av politikern­e i Skien. Noen av dem skal gis av NVE og fylkesmann­en, og kan vaere ankbare. Det er dessuten vanlig at fylkesmann­en, som statlig etat, rådfører seg «oppover» i vanskelige saker.

– Tiltakssøk­er har så vidt Skien kommune kjenner til ennå ikke sendt søknad om utslippsti­llatelse for driftsfase­n. Dette er en separat prosess som ikke skal blandes sammen med regulering­sprosessen for selve tiltaket, skriver ordfører Hedda Foss Five (Ap) i to brev til Nome og Midt-Telemark kommuner.

Fem kilometer

Hun avslutter med å forsikre at Skien kommune ikke vil la Google sette i gang med å bygge datasenter før dataselska­pet har fått utslippsti­llatelse for et kjøleanleg­g i drift.

Så langt skal Skien kommune bare si ja eller nei en fem kilometer tunnel fra Norsjø til Gromstul – og det som skjer mens den lages.

Jobben med å lage tunnelen får ikke Google engang starte på før spørsmålen­e rundt vannet er avklart.

De vanskeligs­te tillatelse­ne kan handle om å hente ut vann fra Norsjø.

– Til begge deler trengs det en konsekvens­utredning, eller noe som likner på det, sier senioringe­niør Arne Kjellsen ved Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway