Varden

Mona strikker seg gjen nom møtene

Mona Nicolaysen (MDG) har strikket seg gjennom skienspoli­tikken. Hun ble rørt av å se bystyret igjen etter koronasten­gingen.

- Anniken Wathne anniken.wathne@varden.no

Mona Nicolaysen laerte å strikke som femåring, og da hun ble politiker for fem år siden ble strikketøy­et med inn i politikken. For noens glede, men andres frustrasjo­n legger hun ikke fra seg pinnene når hun entrer utvalgsmøt­er eller bystyresal­en.

– Mange tenker at jeg ikke følger med på møtet, og syns kanskje det er litt respektløs­t over bystyret som er kommunens øverste politiske organ. Noen irriterer seg kanskje over lyden fra pinnene og, men jeg bruker trepinner for å vaere stille, smiler hun.

Siden i høst har hun gjennom forskjelli­ge politiske møter klart å strikke flere gensere, mange sjal og et restegarns­teppe.

– Alt som ikke har med telling og er komplisert å gjøre. Jeg strikker ikke setesdalsk­ofte altså, ler hun.

Min assosiativ­e hjerne

Det er ikke vanskelig å skjønne at Mona tenker mye. Hun sjonglerer mellom politikken, doktorgrad, familie og jobb. Når vi snakker sammen strømmer det ut informasjo­n om flere forskjelli­ge temaer på kort tid. Men hun mener at strikkinge­n døyver kaoset i hodet.

– Jeg har en ganske assosiativ hjerne, og jeg strever med å holde konsentras­jonen i et møte om jeg ikke, i mitt tilfelle, strikker samtidig, sier hun.

MDG-politikere­n mener at håndarbeid­et sørger for at hun holder seg skjerpet.

– Det senker tempoet i hjernen. Jeg har prøvd å snakke med folk om det, for å forklare det, for det er noen som syns at det er veldig uhøflig.

Men selv om noen av kollegaene i politikken rynker på nesen av strikkeent­usiasmen, så har mange også høstet goder av det.

– Anne Apneseth (Ap) og jeg har heklet fruktnett til de over 70 bystyrerep­resentante­ne i forrige periode, sier hun stolt.

Planen var deretter å sy baerenett til de folkevalgt­e.

– Men da kom ordføreren oss i forkjøpet da hun hadde kjøpt dette til alle i bystyret i julegave, ler hun.

Et rørende gjensyn

En av de viktigste tingene hun trekker fram fra politikken denne våren var at bystyret vedtok å støtte oppropet om å hente barn og barnefamil­ier fra flyktningl­eiren Moria i Hellas.

– Det var den største oppturen dette halvåret, sier hun.

Men Nicolaysen forteller også at det første fysiske bystyret etter koronapand­emien var en sterk opplevelse.

– Jeg savnet bystyret mitt. Det var nesten rørende å møtes igjen i forrige uke. Vi diskuterer hardt, men alle var rause med hverandre, og lo av hverandres vitser. Det var virkelig en god atmosfaere, sier hun.

 ??  ?? GAMLE SENGETØY: Mona har heklet sitteunder­lag av gamle sengetøy fra ulike faser i livet.
GAMLE SENGETØY: Mona har heklet sitteunder­lag av gamle sengetøy fra ulike faser i livet.
 ??  ?? SAVNET BYSTYRET: MDG-politiker Mona Nicolaysen kjente på et savn etter bystyret da det ble koronasten­gt.
SAVNET BYSTYRET: MDG-politiker Mona Nicolaysen kjente på et savn etter bystyret da det ble koronasten­gt.
 ?? BEGGE FOTO: ANNIKEN WATHNE ??
BEGGE FOTO: ANNIKEN WATHNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway