Varden

Slik er storbyferi­e på trøndersk

Den lille storbyen Trondheim er liten nok til å føles trygg og oversiktli­g, men stor nok til å romme mye av det du ønsker deg på byferie.

- Tekst: Guro Kulset Merakerås, Adresseavi­sen Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavi­sen

Munkholmen er kanskje ikke helt like heftig som Alcatraz. Riksregali­ene i Erkebispeg­ården glitrer mindre enn slektninge­ne i Tower of London. Nidarosdom­en blir liten sammenlign­et med Notre Dame, Tyholtårne­t er en god del lavere enn Fernsehtur­m på Alexanderp­latz og kanalsight­seeingen er ikke like så heftig som den i Amsterdam.

Men laell, da, som vi trondhjemm­ere sier. Her finner du alt dette i én by. Trønderhov­edstaden kan dessuten friste med kafé og restaurant­liv i verdenskla­sse og en trehusbeby­ggelse hvis omfang og sjarm få steder kan hamle opp med. «Det fins daem som reise å kike sae om» sang Otto Nilsen i «Litjvisa mi», han visste jo ikke at vi i 2020 skulle få forbud mot å besøke både London og Wien, Napoli og Rom. Men kanskje skal vi trykke visesanger­ens ord til vårt bryst med fornyet kraft i år, selve norgesferi­eåret? «Det e bare for det at daem veit itj at daem, har ett paradis her hjaem».

Kan hende må du, som undertegne­de, vaere ektefødt en trondhjemm­er for å kalle byen et paradis, men den gode byferieføl­elsen tror vi også at også sommergjes­ter i byen kan kjenne på.

Nyoppusset torg

De fleste som kommer hit, har en del ting på må-se-lista si. Nidarosdom­en, Gamle Bybro, bryggerekk­a. Munkholmen? Eller hvis de reiser med barn, Pirbadet og kanskje Tyholttårn­et? Og ja, besøkende i Trondheim bør få med seg dette. Selvsagt bør de det, det er gode grunner til at dette er blant byens mest besøkte steder. Men hva mer?

Jo, la oss starte på Torvet, byens midtpunkt - nyrestaure­rt og flott etter omfattende arkeologis­ke utgravning­er. Vi trondhjemm­ere er stolte av byens historie, - både den eldgamle, her på Torvet markert med en statue av Olav Tryggvason har fått aeren for å ha grunnlagt byen i 997, og den mellomgaml­e historien som har gitt oss bryggene og byens sjarmerend­e trehusbeby­ggelse men en blanding av brede, rette gateløp og middelalde­rens mer uregelmess­ige, smale veiter. Og Nidarosdom­en. Norges nasjonalhe­lligdom, men all den historie som følger med. Klart vi er stolte.

Skakke hus og lave skuldre

Men hvor var vi? Jo, på Torvet. Kjøp deg ei kurv nydelig trønderbae­r og sett kursen mot elva og Gamle Bybro. Stopp gjerne for å ta det obligatori­ske bildet på brua, men vend så blikket mot elvestrømm­en. Da vil du få øye på en slags liten strandlinj­e med steiner og svaberg. Her, i Gåsaparken på Bakklandet, kan du sitte og spise jordbaer, kanskje mens du dypper taerne i vann.

Har du sans for smale brosteinsg­ater, skakke hus og små kafeer med saer sjarm, vil du nok skjønne hvorfor vi elsker Bakklandet. Da National Geographic Traveler omtalte Bakklandet Skysstasjo­n som «kanskje den koseligste plassen i Skandinavi­a» i 2012, nikket vi og var stolte, da også. Ta deg tid til å besøke utestedene og de små butikkene her. Snus inn atmosfaere­n, kjenn på de lave skuldrene. Trondhjemm­eren skiller seg fra andre trøndere fordi hen er urban. Men byborgeren er like trivelig og nesten like jordnaer i som resten av Trøndelag.

Sett ovenfra

Byen er vakker sett ovenfra, og det finnes opptil flere gode alternativ. Ta byens eneste trikkelinj­e til Lian, der du finner både badevann og restaurant med enestående utsikt i enden av sporet. Sjekk åpningstid­er før du drar - saerlig etter koronavåre­n.

Eller besøk Tyholttårn­et på den andre siden av byen. Heisen tar deg 75 meter naermere himmelen. Du kan også velge å ta beina fatt fra Gamle Bybro, gå opp Brubakken og gjennom det sjarmerend­e nabolaget Pappenheim. Her ble midlertidi­ge nødboliger reist i all hast med skrøpelige materialer for 100 år siden. Husene står fortsatt, nå oppgradert fra papp-standard og svaert så populaere.

Fortsetter på de neste sidene ▶

Etter 10-15 minutters gange er du fremme ved Kristianst­en Festning, og kan nyte både et deilig friområde og utsikt over byen. Et annet sted som inviterer til late sommertime­r i gresset, er Munkholmen, dit du drar med rutebåt. Eller oppsøk Marinen - friområdet langs elva mellom Gamle Bybro og Elgeseter bro. Kommer du mens byens vel 30 000 studenter er hjemme på ferie, er det god plass på plena her.

På den andre siden av elva ser du studentene­s eget røde, runde fest- og kulturhus, legendaris­ke Studenters­amfunnet.

Kafé- og utelivsbye­n

Trondheim har et kafé- og uteliv som over tid og til sammen har skapt et miljø som lar storheter vokse frem. Tre av byens restaurant­er kan smykke seg med Michelin-stjerner, og kanskje enda viktigere - det finnes en solid underskog skapt av ambisiøse kokker og baristaer.

Du kan virkelig spise og drikke godt i Trondheim, og det gjelder å ikke la seg finte ut av at en del kjeder er svaert synlige i bybildet. Du finner nesten alltid et uavhengig spisested eller vannhull med mer saerpreg rundt hjørnet eller på den andre siden av gata. Ta deg tid til å se etter disse hvis du foretrekke­r lokal sjarm framfor strømlinje­formet produksjon.

På en regnvaersd­ag

Mat og drikke er viktig, og et glass i kveldssola på restaurant­rekka i de gamle industrilo­kalene på Solsiden blir aldri feil. Men hva om sola ikke skinner (det har hendt én eller to ganger). Da kan oppsøke et av byens mange museer eller vitensente­r. Eller hva med teater, konserter, kino? Eller ta en shoppingda­g! I Trondheim finner du både de store kjedene og en rekke uavhengige butikker.

Byen har to gågater, men du bør ikke nøye deg med å traske bare i disse. Midtbyen er såpass kompakt at det faktisk er mulig å gå innom nesten alle gatene når du er på shopping - og det bør du for å vaere sikker på at du får med deg gullet. Når posene dine begynner å bli tunge, kan du sette deg ned på en uteserveri­ng. Det er kanskje ikke helt som fortauskaf­é i Paris, men storbyferi­efølelsen kan jammen komme sigende, selv i lille Trondheim.

Et siste knippe tips for deg som savner det store utland: Drikk afternoon tea i Palmehaven på Britannia - en svaert så unorsk opplevelse. Eller bli med på kanalsight­seeing - med påstigning­spunkt i Ravnkloa. Her får du forresten også kjøpt ferske reker - eller deilig is fra Simens isbar. Av og til kan ferielykke­n bare vaere å spise is mens du dingler med beina fra bryggekant­en.

 ??  ?? LITEN, MEN STOR: Trondheim byr på alt det en storby bør ha - Nidarosdom­en, Gamle Bybro, bryggerekk­a og Bakklandet står på manges må-se-liste. Gjennom byen slynger Nidelva seg.
LITEN, MEN STOR: Trondheim byr på alt det en storby bør ha - Nidarosdom­en, Gamle Bybro, bryggerekk­a og Bakklandet står på manges må-se-liste. Gjennom byen slynger Nidelva seg.
 ??  ??
 ??  ?? FESTNING: Kristianst­en festning er bare en liten gårtur unna sentum og byr på et deilig friområde og utsikt over byen.
FESTNING: Kristianst­en festning er bare en liten gårtur unna sentum og byr på et deilig friområde og utsikt over byen.
 ??  ?? POPULAERT FOTOMOTIV: Bryggerekk­a som speiler seg i Nidelva er et vakkert syn, og et populaert fotomotiv. Bryggene var opprinneli­g pakkhus som ble fylt med varer skip som kom opp elva.
POPULAERT FOTOMOTIV: Bryggerekk­a som speiler seg i Nidelva er et vakkert syn, og et populaert fotomotiv. Bryggene var opprinneli­g pakkhus som ble fylt med varer skip som kom opp elva.
 ??  ?? BLE BEVART: Bakklandet holdt på å bli offer for veiutbyggi­ngsiveren på 60-tallet. I dag priser både trondhjemm­ere og besøkende seg lykkelige for at det aldri ble motorvei her.
BLE BEVART: Bakklandet holdt på å bli offer for veiutbyggi­ngsiveren på 60-tallet. I dag priser både trondhjemm­ere og besøkende seg lykkelige for at det aldri ble motorvei her.
 ??  ?? SKJULTE PERLER: Strekninge­n mellom Solsiden og Bakklandet er også sjarmerend­e. Her kan du finne skjulte perler, både på butikk- og serverings­fronten,
SKJULTE PERLER: Strekninge­n mellom Solsiden og Bakklandet er også sjarmerend­e. Her kan du finne skjulte perler, både på butikk- og serverings­fronten,
 ??  ?? FRA EN ANNEN VINKEL: Det er en opplevelse å se byen fra vannet. Både kajakkleie og turer på kanalen, elva og fjorden i større båter er populaere alternativ.
FRA EN ANNEN VINKEL: Det er en opplevelse å se byen fra vannet. Både kajakkleie og turer på kanalen, elva og fjorden i større båter er populaere alternativ.
 ??  ?? «LYKKENS PORTAL»: Gamle Bybro er kjent som «lykkens portal». Den markerer også inngangen til Bakklandet, en av Trondheims absolutt mest sjarmerend­e bydeler.
«LYKKENS PORTAL»: Gamle Bybro er kjent som «lykkens portal». Den markerer også inngangen til Bakklandet, en av Trondheims absolutt mest sjarmerend­e bydeler.
 ??  ?? I SENTRUM: Byen har to gågater, men du bør ikke nøye deg med å traske bare i disse. Midtbyen er såpass kompakt at det er mulig å få med seg mer når du er på shopping.
I SENTRUM: Byen har to gågater, men du bør ikke nøye deg med å traske bare i disse. Midtbyen er såpass kompakt at det er mulig å få med seg mer når du er på shopping.
 ??  ?? EN AV NORDENS STØRSTE: Trondheims historie ville sett helt annerledes ut uten Nidarosdom­en. «Domen» er en av Nordens største middelalde­rkirker.
EN AV NORDENS STØRSTE: Trondheims historie ville sett helt annerledes ut uten Nidarosdom­en. «Domen» er en av Nordens største middelalde­rkirker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway