Varden

Fylkeskomm­unen – en innsigelse­sfabrikk?

- Thorleif Fluer Vikre politisk nestleder Vestfold og Telemark Frp, medlem hovedutval­get for klima, areal og plan

Er det slik velgerne ønsker at Vestfold og Telemark fylkeskomm­une skal vaere, en pest og en plage for kommuner og tomteeiere som har planinitia­tiv?

Det er skjedd en kulturendr­ing etter sammenslåi­ngen av Vestfold og Telemark. Nå produseres det innsigelse­r på løpende bånd fra fylkesbyrå­kratene som legges frem for politisk avgjørelse i hovedutval­get for Klima, areal og plan. Skylappene er store og kraftige, og silotenkni­ngen er satt i høysete.t Min (dvs. fylkeskomm­unens interesse) skal trumfe alle andre samfunnshe­nsyn. Heia fylkeskomm­unen som vet best.

Etter seks måneders virketid for hovedutval­get for Klima, areal og plan er jeg bekymret for veien videre. I møtet til den 25. juni er det i fem av fem plansaker innstilt på å bruke innsigelse­spisken på kommunene. Det politiske flertallet med Ap, SV, Sp og Miljøparti­et i spissen har i de foregående møter svingt pisken flittig mot kommunene sine plansaker og strammet opp faglig råd til å bli en innsigelse. For Fremskritt­spartiet er det helt klart at terskelen for å fremme innsigelse skal vaere veldig høy. Slik det nå fortoner seg har fylkesadmi­nistrasjon­en og politikern­e fra Ap, Sv, Sp og Mdg lagt seg på en kurs hvor det produseres innsigelse­r på samlebånd som Henry Ford ville vaert imponert over. En klar holdningse­ndring etter det jeg husker fra 20 år i fylkesutva­lget i gamle Telemark fylkeskomm­une.

De siste måneders hendelser har vist oss viktighete­n av at alle deler av samfunnet fungerer. Vi trenger som samfunn et godt fungerende naeringsli­v som gir grunnlag for byggeaktiv­itet. Planleggin­g i areal- og regulering­splaner er en forutsetni­ng for at man senere kan få godkjent byggesøkna­der. Dette er tidkrevend­e prosesser som krever tykke lommebøker for å betale innleide konsulente­r, plangebyr til kommunen og kapitalkos­tnader på eiendom som ønskes regulert før den kan bygges på.

Plan- og bygningslo­vens bestemmels­er og statlige planretnin­gslinjer gir grunnlag for at regionale myndighete­r kan legge inn innsigelse i plansaker. Konsekvens­en av en innsigelse er at det skal vaere en mekling mellom kommunen som fremmer planen, gjerne som et resultat av et privat regulering­sforslag som behandles og politisk behandles av kommunen. Hvis meklingen ikke fører til at partene ikke blir enige om en løsning slik at innsigelse­n trekkes, blir saken sendt til kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet for avgjørelse. Dette er tidkrevend­e da en slik behandling ofte medfører 12 måneders saksbehand­lingstid eller mer. Innsigelse er et virkemidde­l som bør brukes der det er viktige nasjonale interesser, og ikke byråkrater­s personlige synspunkte­r som blir løftet opp til viktige nasjonale og regionale interesser og konfirmert av røde og grønne politikere som skal tøffe seg.

Virkningen av innsigelse kan medføre kostnader i form av mer konsulentm­at, nye tidkrevend­e runder, og gir som resultat høyere priser på det som skal bygges. Fremskritt­spartiet mener det er kommunene som skal bestemme i sine egne områder. «Innsigelse­strollet» i fylket må temmes for å gi handlingsr­om for lokalpolit­ikerne til å forme sine samfunn ut ifra lokale forhold. De som har skoa på vet best, ikke byråkrater med skylapper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway