Varden

Sulteforin­g fra regjeringa og Frp

- Åslaug Sem-Jacobsen stortingsr­epresentan­t, Telemark Sp

At høyreregje­ringa og Frp blei enige om revidert nasjonalbu­dsjett er dårlig nytt for Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.

Det kan virke som at siden det ikke er flertall for Høyre og Frp sitt primaersta­ndpunkt om å legge ned fylkeskomm­unen, skal den heller tvinges i kne. Det gjør regjeringa gjennom økonomiske overføring­er som fører til et dårligere tilbud til elever i videregåen­de skole, dårligere kollektivt­ilbud, mindre ny asfalt på utslitte fylkesveie­r og et mindre mangfoldig kulturliv.

For Vestfold og Telemark fylkeskomm­une sin del har man fra «fødselen» av, 1. januar i år, visst at det blir en reduksjon i rammetilsk­udd, mindre skatteinnt­ekter og reduserte inntekter i og med at Svelvik blei overført til Viken. Allikevel styrte man mot et overskudd på 50 millioner kroner. Rasjonell, effektiv og sunn drift sørget for at dette overskudde­t var oppnåelig.

Så kom koronakris­a, som gjør at skatteinnt­ektene blir mye lavere enn antatt, og inntekter fra kollektivt­rafikk og tannhelset­jeneste blir kraftig redusert. Totalt snakker man om et inntektsta­p for fylkeskomm­unene på om lag 150 millioner kroner. 50 millioner i pluss er altså snudd til 100 millioner i minus.

Så kunne man jo sett for seg at regjeringa kunne bidratt litt til situasjone­n. I Senterpart­iet sitt forslag til revidert budsjett ligger det blant annet inne en milliard ekstra til vedlikehol­d av fylkesveie­ne. Det hadde hatt stor betydning slik situasjone­n er nå.

Men regjeringa og Frp har ikke lagt inn mer penger til fylkeskomm­unene i revidert budsjett. Heller ikke i kompensasj­onsordning­ene knyttet til koronakris­a er det penger til fylkeskomm­unen. At inntektsta­pet ikke blir kompensert får selvsagt konsekvens­er for fylkeskomm­unens drift, noe som igjen får konsekvens­er for oss som bor i Vestfold og Telemark.

Strupingen av fylkeskomm­unene er nok et eksempel på distriktsf­iendtlig politikk fra regjeringa Solberg. Ingenting tyder på at regjeringa vil slutte med denne politikken. Løsninga da er ny politikk og ny regjering.

 ??  ?? STRUPES: Regjeringe­ns politikk struper fylkeskomm­unene, skriver stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen, Sp.
STRUPES: Regjeringe­ns politikk struper fylkeskomm­unene, skriver stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen, Sp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway