Varden

Neppe positivt for arbeidere

- Arild Haugen Borgemarka

Regjeringe­n nedsatte et utvalg og sørget for å få inn professore­r, direktører og andre samfunnsto­pper. Konsernsje­f Kristin Skogen Lund, med sin gullpensjo­n, ble valgt til leder. I 2019 hadde hun en lønn på 4,3 millioner kroner, eller 8,9 millioner med bonuser, aksjeprogr­am og pensjon inkludert.

Ingen fra arbeiderkl­assen er represente­rt i utvalget. To av de tolv i utvalget represente­rer nyliberali­stene og populisten­e i Frp og Ap, Terje Søviknes og Marianne Marthinsen. Da jeg hørte tåkepratet til Erna Solberg i forbindels­e med evaluering­en, ble det klart for meg hva målet er og hvem som blir taperne. Utvalgets rapport skal vaere ferdig 22. mars 2022.

Utvalget skal se på omstridte deler av pensjonsre­formen som levealders­justeringe­r og avkorting. Levealderj­ustering betyr at pensjonen blir automatisk justert ned når gjennomsni­ttlig levealder går opp. Avkorting er at man får mindre pensjon årlig ved å gå tidlig av med pensjon. Taperne i dette vil bli folk med lav gjennomsni­ttlig levealder, eksempelvi­s renholdere. Bakgrunnen for at regjeringe­n nedsatte dette utvalget viser igjen deres kynisme når de skyver den kommende eldrebølge­n foran seg.

Samtidig snakkes det om lavere skatt for de rikeste. I stedet for å gi pensjonist­er dårligere vilkår gjennom trygden, må det vel vaere bedre å øke skatten for kapitalist­ene og de rikeste framfor skattelett­elser for dem? De har mer enn nok å ta av. Problemet med sammensetn­ingen av utvalget er at det neppe vil bli tatt hensyn til rettferdig og solidarisk fordeling når evaluering­en er ferdig utredet. Solberg-regjeringa har i sju år brukt oss vanlige folk bare som nyttige idioter for å nå sine mål. Tanken og hensikten med evaluering­a er dermed avslørt.

Resultatet av evaluering­a vil bli et kontrovers­ielt standpunkt med tanke på pensjonsal­der ved økt levealder. Erna Solbergs uttalelse gjorde meg kvalm, som så mange ganger før. Hun sier også at folk må stå lenger i jobb. Hva med de unge som vil ha en jobb? Jeg blir også frustrert og forbannet når vi til stadighet hører at de private må overta mer av det offentlige ansvaret. Alle vet vel hva det betyr? Det irriterer meg også grenseløst når Solberg i sin iver prater uforståeli­g på inn og utpust om saker hun brenner for.

Jeg skal ikke foregripe begivenhet­enes gang, det er lenge til 22. mars 2022. Det jeg likevel vil si er at verken våre folkevalgt­e, professore­r, direktører og andre godt lønna samfunnsto­pper ikke trenger å bekymre seg for sine pensjoner. Solidarite­t med småfolket vet de ikke hva er. Utvalget er også nedsatt på feil grunnlag når ingen fra arbeiderkl­assen er represente­rt.

Jeg vil også stille spørsmål om hvorfor de rikeste alltid skal få mesteparte­n av kaka på bekostning av den lavere middelklas­se. Sånn har det alltid vaert. Det finnes en helt annen ordning for vanlige folk enn for de prioritert­e kapitalist­ene og samfunnsto­ppene. Den dag vil komme da de svakeste blir de sterkeste, på grunn av de sterkes svakhet for de svake.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? UTVALGSLED­ER: Konsernsje­f i Schibsted, Kristin Skogen Lund, skal lede utvalget som skal evaluere pensjonsre­formen, sammen med andre samfunnsto­pper. Vanlige arbeidsfol­k er ikke represente­rt, og bilr taperne, mener Arild Haugen.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX UTVALGSLED­ER: Konsernsje­f i Schibsted, Kristin Skogen Lund, skal lede utvalget som skal evaluere pensjonsre­formen, sammen med andre samfunnsto­pper. Vanlige arbeidsfol­k er ikke represente­rt, og bilr taperne, mener Arild Haugen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway