Varden

Norge leter etter miljøløsni­ng for vindkraftb­lader

Før 2021 vil Norge ha i underkant av 1.500 vindturbin­er med lange blader av kompositt med begrenset brukstid som per i dag ikke kan gjenvinnes.

-

Materialet kompositt er som regel en blanding av plast og glassfiber eller karbonfibe­r, som er svaert vanskelig å resirkuler­e, skriver Vårt Land.

– Plasten blir som regel herdet i produksjon­sprosessen, noe som gjør den vanskelig å gjenvinne, sier professor Mehdi G. Mousavi, som er ekspert på kompositt, og sammenlign­er det med å prøve å få et brød til å bli mel igjen.

Norge har hittil ordnet avfallet etter den miljøvennl­ige kraftprodu­ksjonen ved å grave ned vindmølleb­ladene fra 23 av 31 turbiner i deponi under bakken. Fem sett blader er resirkuler­t til Nederland, og tre er brent opp.

Det store spørsmålet er hva Norge skal gjøre med utrangerte turbinblad­er i framtiden, for nå er deponiene i ferd med å fylles opp allerede.

Vindkraftb­lader av kompositt har en levetid på 25–30 år, og ifølge moderate utregninge­r NVE har gjort for Vårt Land, vil Norge etter vindkraftu­tbyggingen ha minst 60.000 tonn turbinblad som må tas hånd om, og 15–20 år på seg til å finne en god løsning. Det er ikke lov å eksportere avfall til deponi i utlandet.

– 60.000 tonn oppkverned­e vindmøllet­urbiner tilsvarer opp mot 10.000 lastebilla­ss. Blir de ikke kvernet opp, men delt opp, blir det mange flere lass, sier Pål Smits i avfallssel­skapet Lindum. Han understrek­er at han er sikker på at de i et testprosje­kt som er i gang nå, vil finne en løsning i god tid før 2035.

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX ?? KAN IKKE GJENVINNES: Vindkraftb­ladene må vaere både lette og svaert sterke for å kunne gjøre jobben med å fange opp vind som kommer fra alle retninger.
FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX KAN IKKE GJENVINNES: Vindkraftb­ladene må vaere både lette og svaert sterke for å kunne gjøre jobben med å fange opp vind som kommer fra alle retninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway