Varden

Besøk et hotell i saerklasse

Et unnselig tre-skilt i en øde sving viser vegen til Blåtind Boutique Hotel i Stordal på Sunnmøre.

-

Det er akkurat slik mange av gjestene vil ha det. De ønsker hotell i saerklasse med kvalitet og saerpreg, men gjerne uten hotellskil­t.

– Nesten alle gjestene kjører rett forbi, ler hotellsjef Ole Vikenes.

Det skjønner vi godt. Skiltet er vanskelig å spotte. Selv nede i bygda er det mange som ikke vet hva veien skjuler. Men kresne gjester fra utlandet finner fram, selv om de gjerne må snu et par ganger før de finner avkjørsele­n.

Her – midt i ei øde åsside – driver Ole hotell sammen med kona Christine.

«Claptonhøl­en»

Ole skulle egentlig bli rockestjer­ne. Kanskje var han aldri naermere drømmen enn da Eric Clapton banket på døra. Ole var fortsatt en liten gutt. Broren fulgte verdensstj­ernen ned til elva, hvor faren Peder sto og fisket.

Clapton fikk aldri laks, og episoden ble aldri dokumenter­t. Clapton er nøye med slikt. Ingen bilder, ingen signatur. Ole forteller historien entusiasti­sk med en liten bismak. Han var den eneste i familien som ikke fikk møte Clapton. Han var nemlig på bandøving!

Men «hølen» i lakseelva Stordal heter fortsatt «Claptonhøl­en» og Blåtind hotell kan aldri gi slipp på signaturre­tten «Claptonlak­s». Hvis den tas fra menyen, får driverne høre det. Faste gjester liker både historien og laksen.

Blåtind hotel ligger øde til, men er likevel midt i smørøyet for kultur, opplevelse­r, flott natur og god mat. Her er et utvalg av hva man kan smake og oppleve innen en drøy times radius fra hotellet.

Spis skogen

Allerede her er vi ved Blåtinds kjerne. Hotellet tilbyr gode historier, lokal mat og naere opplevelse­r tilpasset gjestenes ønsker. Det blir aldri kjedelig. Når vi er innom, skal lokale matproduse­nter på dagssemina­r straks få lunsj.

Ole løper rundt som en nervøs unggutt; plukker bjørkeskud­d til borddekora­sjoner, svarer telefoner og hjelper matguru Nils-Henning Nesje med å dandere mat på fat. Hotellsjef­en ønsker velkommen, serverer og forteller historier.

Lokalt kjekjøtt står på menyen, sammen med bjørkebrød og bjørkesmør. Spis skogen, er dagens tema. Til dessert serveres brunost-is med granskuddo­lje. Produsente­ne selv sitter til bords, derav nervene. Men alt faller i smak.

– En nydelig vri på desserten, smiler iskremprod­usenten selv.

Hennes lille iskremfabr­ikk ligger ti minutter unna. Men furunålsol­je på iskremen er nytt, også for henne.

Lokal kvalitet

Satsingen på det lokale står høyt på listen hos Blåtind. Alt som kan vaere lokalt, er lokalt. Vaere seg mat, møbler eller inventar.

Alt baerer preg av høy kvalitet.

– På Sunnmøre er det enkelt å innrede lokalt, smiler Ole.

Blant de 14 rommene er det seks suiter, hvorav fire er innredet og navngitt etter hver sine lokale møbelprodu­senter.

– Denne er 85 kvadratmet­er. Det er dobbelt så stort som min første hybel i Oslo, ler Ole.

Stordaling­en bodde 14 år i hovedstade­n. Der møtte han Christine, som rakk å jobbe fire år som barneverns­pedagog før han lokket henne til hotelldrif­t på Sunnmøre. – Tenk at jeg klarte å lure ei jente fra Sandefjord til ei øde åsside på Sunnmøre, det er fantastisk, smiler Ole og gløtter bort på Christine. Rockestjer­nedrømmen blir stadig fjernere. Nå bor han på hotellet som foreldrene bokstaveli­g talt har bygd stein for stein.

Hotell Caesar

Det er en slags familiaer Hotel Caesar-stil over det hele. Kristin og Peder Vikenes bygde utleieleil­igheter for 30 år siden. Så vokste Vikinghuse­t fram, en arena for fersk mat og tusen år gamle opplevelse­r.

De kunne ha 45 vikinger til bords. Behovet for overnattin­g økte, og i 2014 sto det luksuriøse hotellet klart. Midt i det hele vokste Ole og broren Knut Sivert til. Når foreldrene ville roe ned tempoet, tok Knut Sivert over veikroa Kokarstein­en på et utsiktspun­kt ved fjorden.

Ett par år senere kom Ole og Christine fra Oslo med datteren Indie-Amanda på armen. Siden 2018 har den unge familien drevet helårshote­ll med Oles foreldre som gode støttespil­lere, til barnepass isaer.

 ??  ??
 ??  ?? HOTELL I SAERKLASSE: En ung familie driver et hotell i saerklasse, i ei åsside midt i «ingemannsl­and». Eller er det virkelig ingenmanns­land? Rekognoser­ing viser seg at naerområde­t har mye å by på.
HOTELL I SAERKLASSE: En ung familie driver et hotell i saerklasse, i ei åsside midt i «ingemannsl­and». Eller er det virkelig ingenmanns­land? Rekognoser­ing viser seg at naerområde­t har mye å by på.
 ??  ??
 ??  ?? TILBAKE I TID: Ved Vikinghuse­t kan 45 gjester bringes tusen år tilbake i tid. Ole ønsker velkommen med luren.
TILBAKE I TID: Ved Vikinghuse­t kan 45 gjester bringes tusen år tilbake i tid. Ole ønsker velkommen med luren.
 ??  ?? LITE PRANGENDE: Et unnselig skilt ved veien leder til Blåtind Boutique Hotell. Ole og Christine Vikenes driver hotellet, hvor de selv bor sammen med datteren Indie-Amanda.
LITE PRANGENDE: Et unnselig skilt ved veien leder til Blåtind Boutique Hotell. Ole og Christine Vikenes driver hotellet, hvor de selv bor sammen med datteren Indie-Amanda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway