Varden

Tydelig og helstøpt

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Jeg husker godt vi hadde «Geir prest», som vi kalte ham, da jeg ble konfirmert i Gjerpen kirke i første halvdel av 1990-tallet. Ikke lenge etter at han kom til Skien. Han var litt annerledes. Han var nokså «kul», mener jeg å huske. Teologisk og politisk mer liberal og på venstresid­en i KrF, kan vi senere konstatere.

Det krever litt å ta valg og stå for dem. Det kan få konsekvens­er. Her i Telemark har vi en politiker som virkelig har gjort det. Og det mener jeg er verdt å berømme. Geir Jørgen Bekkevold var svaert tydelig i prosessen som omtales som KrFs retningsva­lg. Bekkevold var på Hareides side. De ville dra KrF i «rødgrønn retning». Kjell Ingolf Ropstad ville gå den andre veien. KrF valgte en annen retning enn det Bekkevold ønsket. Som førte til at han varslet at det ikke kom til å bli aktuelt å stille til gjenvalg ved Stortingsv­alget i 2021. Det har blitt tolv år på Telemarksb­enken, og det kan hende at det er lenge nok i seg selv, men det står likevel respekt av valget. Nå er Bekkevold tydelig på at han ikke kommer til å gå tilbake til sin stilling som prest, fordi «det handler mer om det livet jeg har levd som profilert politiker, der jeg har måttet ta stilling til så mange politiske saker som ikke alle er enige i» og «i mitt hode må jeg vaere en prest for alle hvis jeg skal vaere prest, og det tror jeg kan vaere vanskelig når jeg har frontet så mange saker som også folk er uenige med meg i».

Bekkevold har åpenbart bedre innsikt i sin situasjon enn hva jeg har, men jeg håper og tror han tar feil, for hvis det er slik at man ikke kan gå tilbake til presteyrke­t etter å ha sittet på Stortinget – og ment og stemt i kontrovers­ielle saker – har kirken et problem. Da er toleransen fravaerend­e. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå Bekkevold. Han har vaert tydelig og markant. Det er ikke alle som har sansen for det. Jeg må innrømme at jeg verdsetter Bekkevolds tydelighet. Også at han velger å stå for det han mener. På sett og vis er dét viktigere enn hva man mener. I Bekkevolds tilfelle er det også verdt å påpeke at han er tydelig på en fin måte.

Politikk handler om å komme i posisjon. Også for egen del. I mange tilfeller ryker prinsippen­e ut vinduet på veien, og man gjør annerledes enn hva man har sagt at man skal gjøre. I politikken heter det kompromiss. Bekkevold er ikke slik, og det handler ikke om at han er kompromiss­løs, men aerlig. Vi har ikke for mange slike politikere.

Geir Bekkevold ble valgt inn i Skien bystyre i 1999 og har sittet på Stortinget siden 2009. Han har virkelig bidratt. Helstøpt. Engasjert. Seg selv. Og selv om han ikke er ferdig og vi kommer til å høre mye fra og om ham også i fremtiden, skal han ha takk for innsatsen. Virkelig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway