Varden

Byggevareh­us er med i kampen mot svart arbeid

Et samarbeids­prosjekt mellom ulike aktører skal bidra til mindre svart arbeid i byggog anleggsbra­nsjen i fylket.

- Alexander.lehmann@varden.no

Alexander Lehmann

B VESTFOLD OG TELEMARK

Medbyggern­e er nanvet på samarbeids­prosjektet koordinert av Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark. Det har som mål å redusere svart arbeid i fylket, og øke bruken av seriøse aktører.

Med på laget er flere andre offentlige aktører, som fylkeskomm­unen, kommunene, politiet, skatteetat­en og Arbeidstil­synet. I tillegg er NHO, LO, Virke og bedrifter i bygg- og anleggsbra­nsjen med.

Får med seg byggevareh­usene

Nylig har de også fått de store byggevareh­uskjedene til å forplikte seg til samarbeide­t. Dette represente­rer 32 byggevareh­us i fylket.

– Byggevareh­usene har de siste månedene hatt en økning i salget til privatmark­edet. Det er viktigere enn noen gang at man handler hvitt, og vi er stolte over at de store byggevareh­usene har gått inn i prosjektet, sier Lisbeth Thuve, som jobber hos Fylkesmann­en og er prosjektle­der for Medbyggern­e.

Prosjektet skal jobbe med bevisstgjø­ring og holdningss­kapende arbeid, sørge for informasjo­n og gjennomfør­e kampanjer.

De som nå er med er Carlsen Fritzøe, Montér/Optimera, Obs Bygg og Maxbo.

– Bevisstgjø­ring i alle ledd

– Dette er noe vi synes er veldig viktig - bevisstgjø­ring i alle ledd. Vi kan formidle seriøse håndverker­e, og det er viktig at alle de store er med, og at vi har samhandlin­g mellom kjedene, sier Odd Arne Knutsen, som represente­rer Coop Obs Bygg.

– Det vi blant annet skal sette i gang med er opplaering av alle de ansatte om hvordan å håndtere tilfeller hvor det er mistanke om svart arbeid, sier Vidar Monsen i Carlsen Fritzøe.

Etproblem

Svart arbeid er fortsatt utbredt og et stort problem, både med tanke på useriøst arbeidsliv og skatt som ikke blir betalt inn.

Et annet tiltak byggevareh­usene innfører er at kunder som vil ha rabatt må handle på konto, slik at det blir enklere for skattemynd­ighetene å kontroller­e.

– Dette er et veldig positivt initiativ. Det at byggevareh­usene tar et ansvar for å støtte opp om det seriøse arbeidsliv­et for å få flere til å handle hvitt, er svaert verdifullt, sier skattekrim­sjef ved Skatteetat­en, Erik Nilsen.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? MEDBYGGERE: Fra venstre, Tore Østby, Pia Hansen Rolstad i Skatteetat­en, Vidar Monsen, Carlsen Fritzøe, Geir Andersen, Montér/Optimera, Jan Erik Anderse, Maxbo, og Odd Arne Knutsen, Obs Bygg.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN MEDBYGGERE: Fra venstre, Tore Østby, Pia Hansen Rolstad i Skatteetat­en, Vidar Monsen, Carlsen Fritzøe, Geir Andersen, Montér/Optimera, Jan Erik Anderse, Maxbo, og Odd Arne Knutsen, Obs Bygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway