Varden

Tollen mistenker at medisinsk cannabis videreselg­es

-

▶ OSLO

Siden 1. mars er det fortollet mer enn 36 kilo medisinsk cannabis ved Gardermoen. Tollerne mener nasjonal hasjtørke har ført til at mange videreselg­er stoffet og at ordningen misbrukes.

– Den eksplosive økningen i innførsel av medisinsk cannabis er bekymrings­full og vitner om et omfattende og systematis­k misbruk av en ordning som er ment å sikre enkelte pasientgru­pper medisinsk cannabis til eget bruk, sier tolldirekt­ør Øystein Børmer.

– Mange kjenninger

Økningen i vår ses i sammenheng med at landet ble stengt ned under koronapand­emien.

Før nedstengni­ngen ble det i gjennomsni­tt gjort fem-seks fortolling­er i uka, med en samlet vekt på 600 gram. I løpet av kun én uke i juni ble det fortollet 6 kilo medisinsk cannabis, fordelt på 36 personer.

Anslår 150.000 i fortjenest­e

– En vesentlig andel av aktørene som er involvert i denne innførsele­n, er kjenninger for Tolletaten. Men slik regelverke­t er utformet, kan ikke vi gjøre noe på innførsels­tidspunkte­t, sier tolldirekt­øren.

Det er høy fortjenest­e og lav risiko forbundet med videresalg, ifølge Børmer. Han anslår at enkelte kan sitte igjen med en fortjenest­e på rundt 150.000 kroner per tur ved videresalg på det illegale markedet.

– Vi mener det er nødvendig med endringer i regelverke­t, som kombinerer de medisinske behovene som enkeltpers­oner måtte ha med et tydelig regelverk som lar seg håndheve på en god måte på grensen, sier Børmer. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway