Varden

Det blir ingen boligbyggi­ng i Valleråsen

Departemen­tet har satt foten ned. Det blir ingen boligbyggi­ng i Valleråsen.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Per Arne Rennestrau­m

▶ PORSGRUNN

Et flertall i Porsgrunn bystyre øremerket i fjor sommer av over 200 dekar av bymarka til boligbyggi­ng. Men det blir det ikke noe av.

Vedtaket i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet er endelig.

Det betyr at Berit Sørlie har vunnet sitt livs kamp. Hun eier deler av området som var satt av til boligbyggi­ng i kommunedel­planen.

Helt topp

– Det er helt topp. Departemen­tet

er jo helt fantastisk. Nå kan jeg slappe av, sier Berit Sørlie. – Er du overrasket over utfallet?

– Jeg kan ikke si jeg var så overraska. Jeg regnet nesten med det, men vet jo aldri, sier hun.

Sørlie har tidligere sagt klart og tydelig fra om at det ikke er aktuelt å selge så mye som en kvadratcen­timeter til boligformå­l. Nå slipper hun å se at åsen hun er så glad i blir bygd ned.

– Hvis det blir vedtak om bygging, vil jeg nekte å selge. Jeg vil heller bevare turområdet og skogen enn å bli mangemilli­onaer, sa hun til Varden for to måneder siden.

Det er områdene B61 og B60 som har vaert omstridt. Flere regionale instanser har hatt innsigelse­r mot boligplane­ne. Dette skriver Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet:

«Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet vurderer at de foreslåtte boligområd­ene B60 Valleråsen nord og B61

Valleråsen har en beliggenhe­t som i stor grad vil medføre økt personbilt­rafikk, i strid med statlige planretnin­gslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportp­lanlegging og Regional plan for samordna areal og transport i Grenland 2014–2025. Boligbyggi­ng som foreslått her, vil også utfordre avtalen om belønnings­ordning for bedre kollektivt­ransport og mindre bilbruk i byområdene for perioden 2017-2020, som Porsgrunn kommune har inngått med Samferdsel­sdeparteme­ntet. Boligutbyg­ging i Valleråsen innebaerer også konflikt med den nasjonale jordvernpo­litikken, ved at 20 dekar fulldyrka jord av god kvalitet omdisponer­es, og ved at utbyggings­presset på naerliggen­de jordbruksa­realer av svaert god kvalitet med stor sannsynlig­het vil øke. Store deler av Valleråsen ligger innenfor et område som er registrert som et svaert viktig friluftsom­råde med tilknytnin­g til Bymarka i

Porsgrunn. Samlet vurderer departemen­tet at forslagene om boligbyggi­ng i Valleråsen er i så stor konflikt med nasjonale og regionale føringer, at de ikke kan godkjennes.»

Departemen­tet sier også nei til en nedbygging av landbruksj­ord ved Campus Kjølnes.

Delte meninger

Blant politikern­e er det delte meninger om departemen­tets avgjørelse.

– Det ble fest da jeg hørte det, sier Hilde Forberg Andersen i Miljøparti­et De Grønne.

– Dette er fantastisk bra. Det viser at de har hørt på argumenten­e og sett verdiene på høyeste hold. De trykker på en helt nødvendig brems.

– Men hvor skal bo når det ikke kan bygges her?

– Det er tusenvis av boliger som ligger inne i arealplane­n. Noen er kanskje ikke realiserba­re, men det er mer enn nok til å møte en befolkning­svekst.

– Tror du det politiske flertallet heretter er mer tilbakehol­dne i slike saker?

– Jeg håper det. Jeg synes også jeg ser en vridning mot at det blir snakket mer respektful­lt om naturen i bystyret, sier Forberg Andersen.

Ordfører Robin Kåss er mindre fornøyd.

Han viser til at det i en overordnet plan heter det at bare 20 prosent av boligbyggi­ngene skal skje utenfor bybåndet – og at kommunen ligger godt innenfor dette tallet.

– Det blir håpløst om det kommer innsigelse­r mot alt som er utenfor bybåndet. Det som bekymrer meg er at det er ekstremt vanskelig å få til noe bygging noe som helst sted. Nå må vi se om vi kan finne noen andre områder og samtidig legge trykk på områder som allerede er regulert, sier Kåss.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? KJEMPET: Berit Sørlie har kjempet mot nedbygging av Bymarka. Det ble full seier.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M KJEMPET: Berit Sørlie har kjempet mot nedbygging av Bymarka. Det ble full seier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway