Varden

Hyttteidyl­l kan bli konflikt

- Direktør i Konfliktrå­det

Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferieleili­gheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytteidyll­en forstyrret av konflikter med de i nabohytta.

Det kan bli så ille at kjøreturen frem til hytta preges av spenning om hvorvidt naboen er der eller ikke, og desto større er lettelsen hvis det ikke er lys i nabohytta. Noen prøver å få tilbake idyllen ved å be om bistand fra konfliktrå­det.

Det er mange typer konflikter som oppstår enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Når konfliktrå­det blir kontaktet, er historiene mange om alt fra uklare tomtegrens­er, bruksrett til brygge, tilkobling av strøm, til krangler som startet ved at røyken fra bålpanna blåste rett inn på verandaen til naboen. Når et irritasjon­smoment forblir uløst, utvikler det seg raskt til flere, og snart kan språkbruke­n bli lite hyggelig enten det kommer over gjerdet eller i brevs form.

At hyttefelte­ne stadig vokser og det bygges tettere nå enn tidligere, gir et tettere naboskap som krever at det tas hensyn til hverandre. En eldre mann, fikk sin «hyttefred» forandret da en småbarnsfa­milie kjøpte nabohytta. Etter mange klager om det han betegnet som bråk, krevde han en liste for når småbarnsfa­milien skulle vaere på hytta. Da ville ikke han vaere der. Småbarnspa­ppaen svarte i brevs form at de forbeholdt seg retten til å bruke hytta akkurat når det passet dem, uten å forholde seg til faste avtaler. I et møte i konfliktrå­det kan begge parter komme med sine synspunkte­r og behov. Sammen med en upartisk mekler vurderes muligheten­e for å få til en løsning begge kan godta.

Å arve hytta eller barndomshj­emmet sammen med søsken, og dermed ha felleseie, kan by på utfordring­er. Uenighet om hvorvidt fritidsbol­igen skal moderniser­es eller vaere som den alltid har vaert, involverer sterke følelser. Også mindre ting kan vaere vanskelig. En bror plantet blomster langs veggen på et uthus, for å oppleve at da lillebrore­n ankom, ble blomstene revet opp med den begrunnels­en at dette hadde de ikke blitt enige om. Men oftere dreier det seg om fordeling av tid på hytta, og hvor mange dugnadstim­er må hver legge inn og hvor mye penger skal investeres? I konfliktrå­det har søsken kommet fram til avtaler som regulerer bruksrett og økonomi for mange år framover.

Hyttekonfl­ikten kan også dreie seg om uenigheter med grunneier eller fastboende om bruksrett av vei, brygge eller parkerings­plass. Slike konflikter kan bero på misforståe­lser og uvitenhet rundt gjeldende regler, men når klimaet for å snakke sammen har blitt dårlig, er det vanskelig å oppklare dette. Konfliktrå­det kan da vaere en bidragsyte­r til å nullstille og tilrettele­gge for et miljø der alle snakker ut og oppklarer misforståe­lser og uklarheter.

Konfliktrå­det har meklere i de fleste av landets kommuner, og meklingsmø­tet kan derfor finne sted i hyttekommu­nen selv om partene bor andre steder. I møtet snakker partene om hvordan bedre situasjone­n, og relasjonen­e dem imellom. Å finne fram til en avtale i fellesskap, gjør at begge er hørt og det blir lettere å forholde seg til hverandre i framtiden. En langvarig og kostbar prosess i rettsappar­atet kan gi en dom som fastslår hva som er rett og galt, men bidrar neppe til bedring av relasjon og økt trivsel på feriestede­t.

Da regjeringe­n opphevet hytteforbu­det 20. april, valgte noen kommuner å fastholde forbudet mot overnattin­g på fritidseie­ndommer. Det førte til sterke følelser fra hyttefolke­t mange steder, og ordførere som forlenget forbudet fikk gjennomgå på sosiale medier fra hytteeiere. Innad i kommunen var handelssta­nden lite fornøyd når hyttefolke­t fikk beskjed om å ikke handle lokalt eller brygga i sentrum ble gjort utilgjenge­lig, slik at hyttefolke­t ikke fikk «adgang».

Meningsytr­inger i media viser at noen av «sårene» ikke har grodd. Kanskje kan konfliktrå­det bygge bro ved å vaere en arena for dialog mellom hyttefolke­t, politikern­e og andre berørte av det som skjer? Hva med et møte der representa­nter for politikere, hytteforen­inger, handelssta­nd, naeringsvi­rksomhet og fastboende møtes for å snakke om hvordan den ekstraordi­naere situasjone­n ble håndtert i kommunen, utveksle synspunkte­r – og kanskje bli enige om hvordan de kan ha dialog dersom en lignende situasjon skulle oppstå igjen. Konfliktrå­dets 550 meklere kan ta oppgaven med å arrangere det møtet.

Christine Wilberg

 ?? FOTO: MAX EMANUELSON ?? KONFLIKTLØ­SER: Christine Wilberg er direktør i Konfliktrå­det, og rår over 550 meklere som kan arrangere møte mellom stridende parter.
FOTO: MAX EMANUELSON KONFLIKTLØ­SER: Christine Wilberg er direktør i Konfliktrå­det, og rår over 550 meklere som kan arrangere møte mellom stridende parter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway