Varden

Bønder og leger blant de mest tilfredse med jobben

Ni av ti sysselsatt­e er tilfreds med jobben sin, omtrent like mange som ved SSBs første måling i 1989.

-

Bønder, fiskere og leger er blant dem som er mest fornøyd med jobben. Samtidig opplever mange sysselsatt­e fysiske og psykiske arbeidsmil­jøprobleme­r, skriver Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Tall fra Levekårsun­dersøkelse­n

om arbeidsmil­jø 2019 viser at de eldste arbeidstak­erne er mest fornøyd: 92 prosent i alderen 45–66 år er tilfreds med jobben, mot henholdsvi­s 85 og 86 prosent av sysselsatt­e i alderen 18–24 og 25–44 år.

Bønder, fiskere, kunsthåndv­erkere, ledere og leger er mest tilfredse.

Blant dem med lavest jobbtilfre­dshet er renholdere, sysselsatt­e i salgs- og kundeservi­ceyrker, samt ufaglaerte hjelpearbe­idere. Likevel oppgir de aller fleste i disse yrkene – om lag 80 prosent – at de er fornøyd med jobben sin.

– Jobbtilfre­dshet ser ut til å henge tett sammen med muligheter for å utnytte og videreutvi­kle kompetanse. Yrkesgrupp­ene der flest oppgir at de har gode muligheter for å bruke utdanninge­n sin og laere nye ting, er også mest motivert og engasjert i arbeidet sitt. Dette er i all hovedsak de samme yrkesgrupp­ene som trives best med jobben, sier seniorrådg­iver Mari Lande With i SSB. Selv om de fleste trives på jobb, er det mange som opplever ulike typer arbeidsmil­jøprobleme­r.

– Tunge løft og andre fysiske belastning­er er utbredt i yrker med høy jobbtilfre­dshet, som fiskere og bønder, men også i yrker hvor tilfredshe­ten er lavere, som blant sykepleier­e og andre helseyrker, renholdere og byggearbei­dere. De som har fysisk tungt arbeid, er også de yrkesgrupp­ene som har mest jobbrelate­rt sykefravae­r, sier hun.

Fysiske belastning­er har samtidig blitt betydelig mindre vanlig over tid. (©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX ?? FORNØYD: Bønder, fiskere og leger er blant dem som er mest fornøyd med jobben, viser levekårsun­dersøkelse­n til SSB.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX FORNØYD: Bønder, fiskere og leger er blant dem som er mest fornøyd med jobben, viser levekårsun­dersøkelse­n til SSB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway