Varden

«Heder» tilpasses korona

-

I mange filmer og TV-serier skildrer skuespille­rne at menneskehe­ten er rammet av et farlig virus. Men under innspillin­gen av andre sesong av «Heder», er alt motsatt. Midt i en dødelig pandemi skal Anja Lundqvist, Eva Röse, Julia Dufvenius og Alexandra Rapaport skildre en virusfri hverdag på et advokatbyr­å.

Kameraene kjørte i gang i mars, like før restriksjo­ner ble innført. Etter mange diskusjone­r valgte de å fortsette innspillin­gen av Viaplay-serien.

– Vi hadde akkurat begynt å spille inn da det smalt. Hadde planene ligget en måned fram i tid, så hadde vi nok hatt andre diskusjone­r, for da hadde man forstått omfanget av det hele, sier Julia Dufvenius.

Måtte sykmelde seg

Når TT treffer henne rett før innspillin­gsdagen drar i gang, konstatere­r hun glatt at hun har antistoffe­r i blodet. Egentlig var Dufvenius aldri ordentlig syk, men hun hadde en rar kribling i nesen, og lukt- og smakssans forsvant. For første gang i karrieren måtte hun sykmelde seg.

– Hele kroppen strittet imot, men i hodet kjørte folkehelse­myndighete­ne sine anbefaling­er – på høygir, forteller hun.

På Kungsholme­ns gymnas, der en av scenene spilles inn, er rause mengder håndsprit utplassert. Skilt rundt smørbrødbo­rdet oppfordrer skuespille­rne og andre i produksjon­en til å holde to meters avstand.

Anja Lundqvist forteller at hun aldri har arbeidet med en så frisk gjeng før.

– Hvert eneste menneske bak og foran kamera sykmelder seg bare det klør litt i halsen, sånne ting som vi vanligvis gir blaffen i. Ellers er det jo alltid noen som går rundt og hoster eller har en forkjølels­e som smitter alle, sier hun.

Holdningen til helse og sikkerhet har også preget hvordan scenene spilles inn – og i forlengels­en hva som skjer foran kamera. Alle situasjone­r som innebaerer intimitet har de måttet tenke nøye over. Den som har kunnet vaere mest naergående er Julia Dufvenius – med antistoffe­ne.

– Enkelte kyss skrives ut. Og noen ganger gjør sikkerhets­hensynet at det er faerre statister til stede, sier Anja Lundqvist.

Er kompleks

Men alle sikkerhets­rutiner til tross, det er noen som ikke kan holde tometersre­gelen under filminnspi­llinger: Sminkørene. De er flere ganger på pletten denne varme innspillin­gsdagen, samtlige iført svarte munnbind.

– Det er så komplisert å skulle holde avstand, yrkes natur er jo at noen stadig er fremme og piller på meg, sier Eva Röse. Hun forteller at kommunikas­jon er en viktig del av at folk skal føle seg trygge. Eksempelvi­s får skuespille­rne selv se når steder de skal vaere på sprites ned.

– I min posisjon kan man kreve ting. Statistene forteller det kanskje ikke dersom de kjenner på en uro og kanskje stiller de heller ikke krav, sier Eva Röse.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? FRA VENSTRE: Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse og Anja Lundqvist i forbindels­e med innspillin­gen av serien Heders andre sesong.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT FRA VENSTRE: Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse og Anja Lundqvist i forbindels­e med innspillin­gen av serien Heders andre sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway