Varden

Må ikke bli nasjonalbl­omst

-

Jeg reiser mye rundt i vårt vakre land og gremmes over å se hvordan hagelupine­ne sprer seg ukontrolle­rt naer sagt over alt og fortrenger våre opprinneli­ge naturlige vakre villblomst­er og planter.

Mange bygder er på få år knapt til å kjenne igjen med lupiner overalt. Ingen synes å bry seg saerlig, og det blir verre og verre for hvert år. Hagelupine­r er en innført fremmed art, svartelist­et og uønsket i norsk natur. På nettet kan leses at lupiner er giftige for dyr og mennesker, insekter og humler dør av å besøke dem. Lupiner er helt unyttige og har en utrolig sprednings­evne.

Hver blomst setter

200-500 frø og hver plante setter således flere tusen frø årlig som kan ligge i jorda inntil 50 år før de spirer. Det spruter opp lupiner hist og her i veikanter som ofte får stå urørt og blir kilde til stor ny spedning på nye steder. Vegvesenet har også gjort en kjempetabb­e med å så til veiskrånin­ger med lupiner og bidratt til en kraftig nasjonal spredning av planten. Med kantslåing forsøker de å bekjempe Lupinene de har plantet, men gjør trolig problemet like stort ved at planterest­ene blir liggende tilbake og spirer på nytt.

Mange hageeiere lar

lupinene vokse og spre seg ukontrolle­rt på egen eiendom og spre seg over til fortvilede naboer. Slikt bør vaere forbudt og medføre ansvar. Myndighete­ne er kritikkver­dig passive og gjør lite og ingenting for å bekjempe lupiner og andre svartliste­de innførte arter. De innrømmer problemet, men utover det, så vidt jeg veit, skjer det lite.

Nå må noen

ta grep. Det er direkte flaut å se hvordan det ser ut mange steder, og verre blir det. Hvordan kan vi vaere bekjent av at Norge blir invadert og dominert av en slik svartelist­et fremmed art? Det må bli forbudt, såkalt passiv spredning kan ikke lenger godkjennes. De som skaper problemet må få ansvaret for å rydde opp. Vegvesenet må ta situasjone­n på alvor og pålegges å utarbeide en handlingsp­lan for hvordan lupinene skal bekjempes effektivt og se til å få utført arbeidet. Vi vanlige borgere kan bidra med vårt: Skaff dere en søppelsekk, rykk lupinplant­ene opp fra veikanter og der de dukker opp, putt dem i sekken og destruer dem med grundig brenning eller levering til mottak. Kast for all del ikke planterest­ene i naturen, de spirer og bidrar til ny spredning. Komposteri­ng bidrar også til spredning. Skaff dere ei lita sprutekann­e og sprøyt med plantegift de lupinplant­ene dere ikke får fjernet skikkelig ved luking.

Nå om dagen

modnes lupinfrøen­e og det er veldig viktig å ihvertfall fjerne blomstene og frøene før de spres ytterliger­e. La oss starte en nasjonal dugnad med å fjerne lupiner fra naturen hvor de overhodet ikke hører hjemme. Jeg har startet Facebook-gruppe: Aksjon for bekjempels­e av hagelupine­r.

Jeg savner også

engasjemen­t og handling fra diverse naturvern-, miljøvernf­oreninger etc. Jeg forventer at myndighete­ne nå innser at noe aktivt må skje og at de setter i gang med handling og ny lov og bestemmels­er. Hagelupine­r skal ikke bli vår nye nasjonalbl­omst.

Geir Teigen

 ??  ?? TAR OVER: Lupinene vokser raskt, og skygger ut alt det andre. Derfor er den på svartelist­a.
TAR OVER: Lupinene vokser raskt, og skygger ut alt det andre. Derfor er den på svartelist­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway