Varden

Strandliv for enhver smak

Legger du turen helt vest i Agder finner du alt fra kjente surfestren­der til små lune og barnevennl­ige badeplasse­r. Bli med på oppdagelse­stur.

-

Om du trives best sammen med mange andre, eller foretrekke­r å ha stranda nesten for deg selv – i denne delen av landet er sjansen stor for at du finner noe som passer akkurat for deg.

Selv bor jeg i Mandal som byr på både kjente og mer «hemmelige» badeperler. Det skal jeg komme tilbake til. Min oppdagelse­sferd starter denne dagen lenger vestover, nemlig på Lista i Farsund.

Listastren­dene er berømte. De er til sammen rundt ti kilometer lange og kjente for sitt mangfold. Her kan man gå lange turer, bade, leke og se på fugleliv. Samtidig er disse strendene blant de beste i landet for sjøsport, windsurfin­g og kiting.

Joggetur på stranden

Jeg kjører til Haviksande­n som ligger vel sju kilometer sørøst for Lista Fyr. Den er på hele fem kilometer. Her er en stor parkerings­plass og deretter er det bare å vandre rett ned til stranda. Jeg er her ved 09-tiden om morgenen denne siste fredagen i mai. Det er knallblå himmel og ikke et vindpust. Sola varmer allerede godt i ansiktet.

Langt der borte kommer en jogger i rosa skjorte og caps. Det er Hilde Sirnes som sammen med hunden Nola har tatt seg en morgentur. – Kan det bli bedre enn dette, smiler hun.

Skagen-følelse

Hun synes det er storveies å ha den store stranda for seg selv denne morgenen. – Man får litt Skagen-følelse av å vaere her, sier hun.

Hun håper det kommer riktig mange nordmenn til området i sommer. – Her har vi Lista Fyr og militaermu­seet Nordberg Fort som du kan besøke. For ikke å glemme Lista Adrenalin Park med masse aktivitete­r, reklamerer Hilde før hun jogger videre.

Jeg blir stående en stund på stranda.

Sjøen er fortsatt kald så tidlig på sommeren, men jeg tenker at her må det vaere vidunderli­g å bade. For ikke å si dykke. Vannet er krystallkl­art.

–SomiSyden

Jeg kjører rundt fem kilometer lenger østover og ankommer Lomsesande­n. Her ligger det en familiecam­ping kloss inn til stranden. I tillegg til vanlig campingutl­eie, leies det ut hytter og såkalte glampingte­lt. Disse teltene er fullt møblerte med senger, tepper og det hele.

Utenfor en av disse finner vi en damegjeng som kommer fra Lyngdal og Farsund. De hadde planer om en tur utenlands i sommer, men så ble det i stedet tur i egen kommune.

– Det er jo som å vaere i Syden dette her, smiler Mette Tånsberg. Damene beskriver området som et flott sted for turgåing, og ikke minst en fantastisk strand å vaere på.

Lomsesande­n, ja. Det er en langgrunn badestrand på rundt 700 meter som burde passe barnefamil­ier perfekt. Det er parkerings­plass rett ved stranden, og det er brygge der som du kan fiske fra.

Rosfjordsa­nden

Min ferd går så videre mot Lyngdal. Her er flere strender, men det er vel Rosfjordsa­nden like utenfor sentrum som er mest kjent. Her ligger Rosfjord Camping og Rosfjord Strandhote­ll. Så her kan du enten ha egen bobil eller campingvog­n – eller bo på hotell ikke langt fra fra stranda.

Det blåser en sur vind denne morgenen og det er ingen å se på stranda. Og det skal innrømmes: Myten om at sola alltid skinner på Sørlandet stemmer ikke helt. Vi får vår dose sommerregn og blåst vi også. Men er du her i Rosfjorden en regnvaersd­ag, kan det jo vaere et alternativ å rusle bort til badeanlegg­et Sørlandsba­det som ligger vegg-i-vegg med campingen. Her finnes både bassenger, rutsjebane­r og alt som hører med utenog innendørs.

I skrivende stund planlegger de åpning 24. juni. Da skal anlegget vaere klargjort med ulike smittevern­tiltak.

Skoledag på stranden

Jeg kjører så videre over heia og inn i Lindesnes kommune. Etter vel ei mil er jeg i Spangereid, et bygdesamfu­nn som har mye å by på. Her er Spangereid­kanalen som ble åpnet sommeren 2007, men som har historie helt tilbake til 700-tallet, et moderne hotell og ikke minst den mye omtalte og prisbelønt­e undervanns­restaurant­en Under.

Her ligger stranden Njervesand­en på rundt 500 meter og det finnes feriehus og leilighete­r å leie. I den ene enden er det denne formiddage­n en flokk med unger i full aktivitet. Det viser seg å vaere 3. klasse fra Spangereid skole som har uteundervi­sning.

Fortsetter på de neste sidene

 ??  ??
 ??  ?? PÅ TUR: Mette Tånsberg, Anne Wenche Eikenes Larsen, Grete Winnem, Reidun Støle og Anne Margrethe Johnsen storkoser seg på Lomsesande­n.
PÅ TUR: Mette Tånsberg, Anne Wenche Eikenes Larsen, Grete Winnem, Reidun Støle og Anne Margrethe Johnsen storkoser seg på Lomsesande­n.
 ??  ?? FINT STED FOR JOGGING: Haviksande­n på Lista er på hele fem kilometer og egner seg blant annet til jogging slik som Hilde Sirnes.
FINT STED FOR JOGGING: Haviksande­n på Lista er på hele fem kilometer og egner seg blant annet til jogging slik som Hilde Sirnes.
 ??  ?? 800 METER: Ti år gamle Alexander Glazik bosatti Grimstad koser seg i vannet ved Sjøsanden i Mandal.ette er en norgesberø­mt strand på 800 meter.
800 METER: Ti år gamle Alexander Glazik bosatti Grimstad koser seg i vannet ved Sjøsanden i Mandal.ette er en norgesberø­mt strand på 800 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway