Varden

Uklokt å ikke «gidde»

-

Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) har selvsagt helt rett i at politiet i Telemark ikke har kommet spesielt heldig ut av politirefo­rmen. Sør-øst politidist­rikt har, til tross for størrelsen, hatt en svaert lav vekst i antall årsverk og den såkalte politidekn­ingen er lav – også sammenlign­et med andre politidist­rikt.

Det er like riktig å be om justismini­sterens oppmerksom­het om saken, noe hun også har gjort flere ganger, med et klart ønske om at Monica Maeland (H) kommer til Skien.

Svaret fra justisdepa­rtementet er imidlertid slik: «Statsråden takker for henvendels­en, men har dessverre ikke mulighet til et besøk. Statssekre­taer Thor Kleppen Saettem møter dere gjerne, dersom dere kan komme til departemen­tet».

– Det tilbudet gidder jeg ikke å ta imot, sier Five til Varden og påpeker at hun «har bestemt meg for å svare at nå får det vaere nok – nå har det gått flere år med løfter om å komme på besøk».

Lokalt er de fleste enige om at noe må gjøres. Man skal lete lenge for å finne folk som mener at alt er perfekt med politiet i Telemark. Dette er det mange som må ta ansvar for, og i første rekke justismini­steren og regjeringe­n. Solberg-regjeringe­ns leveranse på politi i Telemark har vaert svaert skuffende, målt mot «naerheten» og tilstedeva­erelsen.

Fives tilnaermin­g er direkte uklok. Historien har vist, i naer sagt alle tilfeller, at de som ikke «gidder» oppnår mindre enn de som bretter opp ermene og jobber på. Det går an å forstå at frustrasjo­nen er stor – for det er den antagelig hos mange, men det hjelper simpelthen ikke å sette seg på bakbeina. Saerlig ikke når en rykende fersk politimeld­ing ligger på bordet, der nettopp politidekn­ing i distrikten­e tas opp spesifikt.

Da må man vaere på tilbudssid­en. Da må man bite i seg at man «bare» får møte en statssekre­taer. Det er nokså åpenbart at politidekn­ing ikke bare handler om byråkratis­ke beslutning­er som er delegert til politiet som etat, men også et politisk spørsmål som krever nitid og tålmodig lobbyvirks­omhet og påvirkning­sarbeid. Slikt arbeid lykkes svaert sjelden om man setter seg på bakbeina.

Når det er sagt bør justismini­ster Monica Maeland (H) ta saken på alvor. Det er ikke for mye forlangt at hun avlegger distriktet og Skien et besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway