Varden

– Bare fantasien setter

På Rødmyr lager den mekaniske bedriften KSM deler og verktøy. De mener at bare antasien setter begrensing for hva de kan lage.

- Tore.moen@varden.no

Tore Øyvind Moen

▶ SKIEN

– Dette er utstyr som brukes innen bergverksi­ndustrien. Ved hjelp av hydraulikk ekspandere­r utstyret i borhullet og gir sprenging uten eksplosjon, forteller Jarle Karlsen, administre­rende direktør for Karlsen & Solbakken Maskinerin­g (KSM).

Brukes i larvikittb­ruddene

– Vi har utviklet løsningen slik at det også kan selges til privatmark­edet. Det er jo noen som kan ha nytte av det på gårdsbruk, sier han.

De store kundene av spesialpro­duktet er å finne i larvikittb­ruddene i Tvedalen. Både Lundhs og Rocks of Norway er på kundeliste­n. Firmaet Terox står for salg, og markedet er foreløpig Sverige, Danmark og Island i tillegg til Norge.

Det er 24 år siden han og Sindre Bork Solbakken startet opp KSM.

– Jeg jobbet som rørlegger hos Oras og Sindre var automatike­r som jobbet som selger hos Bergsli. De første årene holdt vi til i lokalene etter slakter Gulbrandse­n på Falkum og jobbet på kveldstid med KSM, forteller han.

Ble heltidsjob­b

Etter et par år satset de på heltid og fikk større lokaler i kjelleren til davaerende Trio brusfabrik­k ved Statens Hus. I 2005 flyttet de til Rødmyr og i 2016 sto dagens bygg på 3.600 m² ferdig.

– Det tok av da vi flyttet til Rødmyr, forteller Karlsen. Vi er mange firmaer her som drar nytte av hverandre, sier han. Han berømmer Skien kommune for tilrettele­ggingen på området.

Nylig fortalte Varden om Grenland betongsagi­ng som er i gang med å bore fester for ny kjøreledni­ng i Lieråstunn­elen. De to maskinene de bruker er unike i Europa og ble utviklet hos KSM. Andre lokale kunder er ABB, EFD Induction, Made for movement, Railvac og Grenland Rail.

KSM har investert mye i spesialmas­kiner og har rundt 20 av dem. Ved en av dem står verktøymak­er Stian Bjørbekk. Han er en av 34 i firmaet.

– En hundredels millimeter nøyaktighe­t er vanlig, men vi kan komme ned på en tusendel når vi skjaerer, forteller han.

Hemmelighe­ten er teknologie­n. Skjaeremet­oden kalles tråderoder­ing.

– Tråden er strømføren­de og kutter metallet ved hjelp av en

 ??  ?? SKJAERER: Verktøymak­er Stian Bjørbekk betjener en maskin som skjaerer i stål med gnist fra en strømføren­de tråd. og adm. dir. Jarle Karlsen i bakgunnen.
SKJAERER: Verktøymak­er Stian Bjørbekk betjener en maskin som skjaerer i stål med gnist fra en strømføren­de tråd. og adm. dir. Jarle Karlsen i bakgunnen.
 ??  ?? VEKST: - Med 20 spesialmas­kiner er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan lages, forteller Jarle Karlsen.
VEKST: - Med 20 spesialmas­kiner er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan lages, forteller Jarle Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway