Varden

I år blir det sykkelture­r på hjemmebane

Kan man ikke ta med turister utenlands akkurat nå, så kan man jo sykle rundt og vise fram Skien i stedet.

- Bjornar.larsen@varden.no

Bjørnar Larsen

▶ SKIEN

Dette er tanken bak når Oliven Reiser fire lørdager denne sommeren innbyr til heldags sykkeltur hjemme i sitt landlige Skien. Årsaken til initiative­t, er at koronaepid­emien gjør at de fortsatt ikke kan gi endelig klarsignal for sine reiser i land som blant andre Italia, Argentina og Vietnam

– Vi må vise at det er liv i oss, er den kortfatted­e forklaring­en til Helge Pedersen som er grunnlegge­r og eier av Oliven Reiser.

– Det er knalltøft for bransjen og det er ingen land som på kort sikt er klare. Men, på senhøsten håper vi at vi skal kunne ta opp igjen noen av de gode rutene våre, både i Europa og kanskje også i Latin-Amerika, sier Pedersen.

Over tusen års historie

Oliven Reiser er inne i sitt 20. år med sykkel- og vandreture­r. Skjønt, Pedersen skal atskillig lenger tilbake i tid når han denne sommeren er hovedguide og historiefo­rteller for reiseselsk­apets eksklusive sykkelture­r hjemme i Skien.

– Skien er proppfull av historie, lover Pedersen som starter syklingene på Kapitelber­get. Kirkeruine­n har tilknytnin­g til de mektige høvdingene Dag Eilivsson og Gregorius Dagsson på 1000- og 1100-tallet. Deretter går turen ned i Gjerpensda­len og blant annet innom Kjaer gård som ble ryddet i vikingtide­n.

– Dette er en svaert fruktbar dal hvor det har blitt dyrket i tusener av år. Dette har også vaert med på legge til rette for en bydannelse ved elva, forteller lokalpatri­oten og reiselivsg­ründeren

Nede ved Børsesjø får man så høre om svømmetime­r på femtitalle­t, veddeløp med hester og ikke minst om vekkelsesp­redikanten Åge Samuelsen som arrangerte dåp ved den fuglerike sjøen. Deretter går turen videre i det nordlige Skien før det blir avsluttend­e piknik på Århus Gård.

25 personer var med på første tur sist lørdag og det er også kapasitete­n kommende lørdag samt 22. og 29. august,

Kan snu seg rundt på dagen

I et normalår har Oliven Reiser en omsetning på ca. 45 millioner kroner. I år har Pedersen og daglig leder Thomas Solheim rett og slett ingen anelse om hva resultatet blir til slutt. Mesteparte­n av staben på 11 er permittert mens selskapet håper på gode nyheter fra Regjeringe­n og Folkehelse­institutte­t.

– Vi er veldig avhengig av alle reiseråd og tiltakspak­ker som kommer fra myndighete­ne. Vi har ikke hatt noen inntekter siden slutten av mars, forklarer Solheim.

– Vi prøver å forberede oss på framtida og vi prøver å beholde turene vi kan, sier Solheim som sammen med Pedersen håper å vaere i gang igjen med flest mulig turer i løpet av senhøsten.

– Vi har partnere ute i verden som er superklare og som kan snu seg rundt på dagen. Ikke minst gjelder det i Italia hvor vi har verdens beste team. Ca. halvparten av vår omsetning er italiensk, sier Pedersen.

– Ja, i Italia kan vi vaere oppe og i gang på én uke, legger Solheim til.

Inntil videre har selskapet satt opp to femdagers vandreog sykkelture­r i Norge med Storestøle­n Fjellhotel­l som base.

Smakebit på reisene

Mens Oliven Reiser venter på å sende turister utenlands igjen, gleder de seg over sine endagsture­r i Skien.

– Det er vårt lille forsøk på å ta Italia hit. Vi tar med lokale produsente­r, besøker lokale gårder og byr på andre små opplevelse­r underveis, sier Solheim.

– En miniatyr av en sykkeldag ved Middelhave­t, lokker Pedersen.

 ??  ?? SKIENSHIST­ORIE: Oliven Reiser har satt opp fire sykkelture­r rundt om i Skien denne sommeren med Helge Pedersen (t.v.) som historiefo­rteller og guide.
SKIENSHIST­ORIE: Oliven Reiser har satt opp fire sykkelture­r rundt om i Skien denne sommeren med Helge Pedersen (t.v.) som historiefo­rteller og guide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway