Varden

SLIK FINNER DU STRENDENE

- Haviksande­n

▶ Kjør til Farsund og videre langs fylkesvei 470 mot Lista. Sju kilometer før fyret kommer et skilt der det står Havik, ta ned til venstre her.

Lomsesande­n

▶ Stranden ligger om lag 15 kilometer nordøst for Lista fyr. Du kjører først til Farsund, mot Lista fyr, tar av ved Lundeveien der du støter på skiltet til Lomsesande­n.

▶ I dette området er det vel verdt å besøke Lista fyr der det er kafé, souvernirb­utikk samt en rekke utstilling­er med forskjelli­ge tema. Her er også et senter som forteller om stedets våtmarkssy­stems internasjo­nale verneverdi­er.

▶ Her finner du også Lista Adrenalinp­ark med gokart, ballongfot­ball, jaktsimula­tor og escape room.

▶ Det er to ulike krigsmuseu­m i området: Nordberg Fort som er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinneli­ge form og Festung Lista som er et museum med en anselig samling av kjøretøy, våpen, lyskastere, og annet utstyr, samt en stor flyradar.

Rosfjordsa­nden

▶ Kjør langs E 39 til Lyngdal, ta fylkesvei 43 mot Farsund der du raskt vil komme til skiltet Rosfjord (to kilometer)

▶ I Lyngdal finner du Sørlandsba­det med all verdens badeaktivi­teter inne- og utendørs. Den ligger rett ved Rosfjordsa­nden.

▶ I området finner du også Kvåsfossen – Sørnorsk Laksesente­r der du kan oppleve laksen på naert hold inne i fjellhalle­n.

Njervesand­en

▶ Ligger i Spangereid. Fra E 39 følger du skiltet mot Lindesnes fyr og om lag 15 kilometer.

▶ I denne bygda finner du den verdensber­ømte undervanns­restaurant­en Under. Her kan også beskue den kunstig utgravde Spangereid­kanalen. Tur til Lindesnes fyr er obligatori­sk der du kan gå inn i selve fyret, besøke kafeen og museum. Her er også mulig å overnatte.

Vigelandst­randen

▶ Ligger rett ved E 39. Kjør inn til sentrum av Vigeland og ta av mot Spangereid. Etter rundkjørin­gen ta første til venstre, så til høyre og du er ved denne ministrand­en.

▶ På Vigeland finner du bygget Kulturtorv­et med bibliotek og museum med flere ulike tema.

Sjøsanden (og de tilstøtend­e strender)

▶ Kjørt langs E 39 der du ved Mandal kommer til skilt som det står Sjøsanden på. Med denne stranden som utgangspun­kt kan du gå inn i friluftsom­rådet for å finne de andre strendene.

▶ I Mandal er friluftsom­rådet Furulunden med mange kilometer med stier, utsikt, strender og dyreliv i seg selv en attraksjon.

▶ I Buen kulturhus i sentrum er det ofte utstilling­er og her er også kinoen. I sentrum er også Mandal museum med arbeider av Adolph Tidemand, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland, alle er født i Mandal. Museet Vigeland hus er barndomshj­emmet til kunstnerbr­ødrene Gustav og Emanuel Vigeland.

▶ Mandal har Norges største trekirke. Like utenfor byen finner du også Sjølingsta­d Uldvarefab­rik som ble etablert i 1894, og i dag har status som nasjonalt minnesmerk­e over tekstilind­ustrien i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway