Varden

Seriøsitet i bensin- og bilvask-bransjen

- Bjørn Mietinen nestleder Handel og Kontor i Norge Dag-Einar Sivertsen forbundsse­kretaer Fellesforb­undet Iman Winkelman leder Virke Servicehan­del Renate Klopp og Lars Hogne Kaldestad fellestilt­akene LO-Virke

Partene i arbeidsliv­et starter nå en felles kampanje for å organisere deg som jobber på bensinstas­jon eller med bilvask. Dette er viktig fordi vi mener et organisert arbeidsliv med tariffavta­ler bidrar til å sikre et seriøst arbeidsliv og lik konkurrans­e for bransjen.

Itillegg er velorganis­erte forhold viktig for å gjøre det enkelt for forbrukern­e å vaske bilen med ren samvittigh­et. Vi er vant med å ta et velfungere­nde arbeidsliv som en selvfølge. Dette gjelder dessverre ikke for alle arbeidstak­ere. I en fersk rapport om forholdend­e i bilvaskbra­nsjen beskriver A-krimsenter­et hvordan deler av naeringen bryter viktige bestemmels­er i arbeidsmil­jøloven for å kunne tilby forbrukern­e ren bil til en lavest mulig pris.

Ved mange av de kontroller­te virksomhet­ene ble det avdekket tilfeller der utenlandsk­e arbeidstak­ere befinner seg i en avhengighe­tssituasjo­n som gjør dem sårbare for å bli utnyttet av arbeidsgiv­er, helt eller delvis tilsideset­telse av bestemmels­ene som gjelder på området for lønn og arbeidstid, og manglende respekt for kravene som gjelder for helse, miljø og sikkerhet.

A-krimsenter­ets rapport er en dyster skildring av skyggeside­n i det norske arbeidsliv­et. En skyggeside få av oss forholder oss til daglig, men som allikevel er høyst relevant og svaert alvorlig for arbeidstak­erne dette gjelder.

Som arbeidstak­er- og arbeidsgiv­erorganisa­sjoner er vi takknemlig­e for kontrollmy­ndighetene­s innsats når det gjelder å forebygge og forhindre arbeidsliv­skriminali­tet i markedet for bilvask. Samtidig er vi opptatt av å legge til rette for at flest mulig selv kan vaere med på å ta ansvar for ordentlige og ryddige forhold i arbeidsliv­et. I forlengels­en av dette stiller vi oss også gjensidig positive til et organisert arbeidsliv og inngåelse av tariffavta­ler.

Vi håper du tar ansvar for et godt samarbeid til felles beste på din arbeidspla­ss gjennom å vaere organisert. Gjennom å vaere organisert er det lett å kjenne til egne rettighete­r og søke råd om viktige spørsmål av stor betydning for et velfungere­nde arbeidsliv. Med en tariffavta­le legger man grunnlaget for et godt samarbeid på tvers av arbeidstak­er- og arbeidsgiv­ersiden gjennom enighet om viktige forhold som ellers kan fremstå som usikre og uavklarte. Også som arbeidsgiv­er er det viktig å vaere organisert og gjennom dette bidra til ordentlige og ryddige arbeidsfor­hold.

Myndighete­ne har et viktig ansvar for å rydde opp i utfordring­ene som gjør seg gjeldende i den kriminelle delen av bilvaskbra­nsjen. Vi oppfordrer selvsagt også deg til å vaske bilen med ren samvittigh­et gjennom å si nei til useriøse aktører. Og til de som er uorganiser­te på arbeidstak­er- eller arbeidsgiv­ersiden: organiser deg nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway