Varden

Folk flest er bedre forberedt nå

- Elisabeth S. Aarsaether direktør i Direktorat­et for Samfunnssi­kkerhet og Beredskap, DSB

Alle husstander bør vaere forberedt på å klare seg selv i minst tre døgn. Nesten åtte av ti nordmenn oppgir nå at de kjenner til disse rådene fra DSB.

Koronapand­emien har påvirket oss alle, og det har vaert – og er – en tøff tid for mange. Takket vaere god respons på myndighete­nes beskjeder, har de fleste heldigvis unngått alvorlig sykdom og død blant sine naermeste.

Vi som jobber med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, er veldig glade for at flere nå, i kjølvannet av pandemiens første fase, virker å vaere bedre forberedt enn før.

I en fersk spørreunde­rsøkelse utført av Ipsos for DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap) oppgir 77 prosent at de kjenner til myndighete­nes anbefaling­er om at alle husstander i Norge skal vaere forberedt på å kunne klare seg selv i eget hjem i minimum tre døgn, dersom strøm, tele-/mobilnett og internett faller ut. Tilsvarend­e tall fra i fjor høst var henholdsvi­s 65 prosent rett før Egenbereds­kapsuka 2019, og 71 prosent rett etter denne kampanjen.

DSB har de siste par årene aktivt oppfordret folk til å forberede seg på å klare seg selv i minst tre døgn, slik at man er best mulig rustet i en eventuell krisesitua­sjon. Hvis strømmen eller vannet blir borte, eller du skulle bli isolert som følge av ekstremvae­r, er det greit å ha mat, drikke, varme, legemidler, hygienepro­dukter og tilgang til informasjo­n. På sikkerhver­dag.no finner du konkrete forslag til hva du bør ha i hus.

Ofte er det ikke så mye som skal til. Vi vet at mange husholdnin­ger har både god beredskap og mye nyttig kunnskap. Men én ting få av oss har på lager er vann. Derfor er det gledelig at nesten tre av ti nå oppgir at de har lagret beredskaps­vann. Det er fortsatt for få, men vesentlig flere enn i fjor.

Norge er ikke større enn at alle – det vil si både ansvarlige myndighete­r, naeringsli­v, organisasj­oner og befolkning­en (altså deg og meg) – må ta ansvar for å skape et trygt og robust samfunn.

Selv om Norge er et trygt og stabilt samfunn, minner koronapand­emien oss på at når kriser inntreffer, må ansvarlige myndighete­r prioritere dem som trenger det mest. Og slik vil det også vaere i andre kriser.

Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og dem rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway