Varden

Tiltak for å sikre laereplass

- Kristin Saga regiondire­ktør i NHO Vestfold og Telemark Vivil Hunding Strømme leder av yrkesoppla­eringsnemn­da i Vestfold og Telemark

I år er det et rekordstor­t kull som ønsker fag- og yrkesoppla­ering, men pandemien har ført til at tilgangen til laereplass­er er noe mindre enn før. NHO er bekymret og ønsker at det iverksette­s tiltak for å sikre at kvalifiser­te søkere får laerekontr­akt etter sommeren.

Her er NHO Vestfold og Telemarks anmodning til statsråder og fylkespoli­tikere om snarlig iverksette­lse av gode tiltak: NHO har i mange år kjent ansvar for å påvirke ledere og eiere av bedrifter og virksomhet­er til å søke om å bli godkjente laerebedri­fter og påta seg opplaering­sansvar. Arbeidet har vaert vellykket. Denne sommeren deltar vi derfor i aksjonen «Laereplass­jeger».

I begynnelse­n av august møter vi fylkeskomm­unen, opplaering­skontorene, oppfølging­stjenesten og skolenes naeringsli­vskoordina­torer. Sammen skal vi se på listen over gutter og jenter som ikke har fått laerekontr­akt, og ringe og besøke arbeidsgiv­ere helt til alle har jobb eller et annet tilbud de trenger for å komme videre. Om vi skal lykkes trengs for eksempel lønnstilsk­udd for laerlinger som ansetter flere enn de egentlig har kapasitet til, og et sikkerhets­nett som for eksempel kloke helserådgi­vere eller språkrådgi­vere som kan veilede laerlingen og arbeidsgiv­eren.

Pengene som i disse dager kommer fra staten, bør gis ut som stimulerin­gstilskudd direkte til laerebedri­ftene eller opplaering­skontorene som ta ansvar for årets kull. Et eksempel på en solid laerebedri­ft er Tango Frisør, som er en kjede bestående av 26 frisørsalo­nger, hovedsakel­ig lokalisert på Sør-Østlandet. Daglig leder Kai Ytredal forteller at frisørsalo­ngene har full fokus på laerlingen­e som har hatt eksamen nylig, hvor alle bestod, og at Tango kommer til å rekruttere samme antall fremover. Vi trenger flere laerlinger, men laerlingst­øtten må økes. Det vil bidra til å øke rekrutteri­ngen, sier Ytredal. Tango kjeden har samarbeide­t tett med NAV under korona-krisen, som sørget for at vi fikk ekstra hjelp. Det er vi takknemlig­e for. Hos Tango frisørene er alle permittert­e nå tilbake i jobb.

Det er mulig å tilby fagopplaer­ing i skole, men veldig få elever på yrkesfag vil laere nok av enda et år på skole. Det er ute i arbeidsliv­et de får verktøy, maskiner, råvarer, pasienter, brukere og kunder de trenger for å få en profesjons­utdanning. Vi mener derfor at et tidsavgren­set stimulerin­gstilskudd til opplaering­skontor som samarbeide­r med fylkeskomm­unen om konkrete oppgaver for å sikre flyt i gjennomstr­ømningen i de neste to årene, er rett vei å gå denne høsten. Bare spør oss, vi vet hvor disse miljøene er og hva de kan tilby. En skoleplass vil bli dyrere enn det vi kan få til sammen med fylkeskomm­unen.

NHO oppfordrer kommuner og fylkeskomm­uner til å få gjennomfør­t vedlikehol­d og tjenester gjennom offentlige anbud som stiller krav til flere laerlinger på prosjekter, vel og merke der det er nok søkere. Bedriftene i Vestfold alene manglet 100 laerlinger i fjor i sine fag. Dette regner vi med at skolenes rådgivere merket seg og holder seg oppdatert om.

Storting og regjering har satt av mange penger nå til kompetanse­heving slik at bedriftsle­dere skal slippe unna konkurs og permitteri­nger. Mange fagarbeide­re går nå i gang med kurs eller etter- og videreutda­nning. BIO-midler og bransjepro­grammer er en gyllen mulighet for både voksne og unge, men kommuner og fylkeskomm­uner må veilede bedriftsle­dere så de forstår hva som skal til for å søke midlene. Vi kan også hjelpe til gjennom å vise våre medlemmer hva som finnes av tilbud.

Mange offentlige arbeidspla­sser har laerlinger i fag som helsefag, barne- og ungdomsarb­eider eller IKT service. Alt for få har elever fra byggfagene, tekniske fag, elektro, naturbruk, matfag eller logistikk, for å nevne noen fag. Vi mener at våre felles penger nå bør gå til mer kjøp av laereplass­er fra offentlige virksomhet­er. Partene i offentlig sektor bør oppfordres til å søke om godkjennin­g i flere laerefag, det springer tross alt nesten 200 laerefag ut fra de 10 yrkesfagli­ge utdannings­programmen­e.

Vi er glade for at regjeringe­n har satt i gang tiltak som redder arbeidspla­sser og hindrer at bedrifter går konkurs. Vi er også glad for at det nå er mulig å avlegge eksamen og fagprøve for å avslutte opplaering­en for elever og laerlinger. Nå ser vi fram til gode vedtak i fylkesting­et og så mer detaljerte samtaler i yrkesoppla­eringsnemn­da og øvrig partnerska­p om neste kull laerlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway