Varden

Vil hindre riving av Y-blokka

Arvingene etter kunstner Carl Nesjar og arkitekt Erling Viksjø har bestemt seg for å stevne staten for å hindre demonterin­g av Picasso-verkene i Y-blokka.

-

I et brev som mandag er sendt både til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet og til Kulturdepa­rtementet, skriver advokat Ida Gjessing at stevning med krav om forbud mot rivning i henhold til gjeldende regulering­splan, og forbud mot endring og remonterin­g av verkene, er blitt sendt.

Går til sak

– Det reises sak for Oslo tingrett med krav om forbud mot riving og remonterin­g av «Fiskerne» og «Måken», bekrefter Gjessing i en epost til NTB.

Arvingene mener å ha opphavsret­t til de to kunstverke­ne og sier at de ikke vil gi samtykke til at kunstverke­ne kan gis ny plassering i det nye regjerings­kvartalet.

Regjeringe­n avviste fredag at det forelå noe rettslig grunnlag for å stanse rivingen, men arvingene er ikke enige i dette.

«Våre klienter er uenig i statens standpunkt om at Viksjø og Nesjar ikke har et kunstneris­k bidrag», heter det i brevet til departemen­tene som NTB har fått tilgang til.

– Vil ha vurdering

Advokaten peker i brevet på at staten selv ikke har gjort noen egen vurdering av hvem som er rettighets­havere til verket og mener at en slik vurdering av om regulering­splanens premiss om gjenbruk av verkene er til stede, burde vaert gjort før ubotelig riveskade skjer.

«Staten har selv i flere sammenheng­er fremholdt at i det minste Nesjar har en kunstneris­k skapende innsats i verkene», heter det blant annet.

Arvingene ønsker en vurdering av Erling Viksjøs innplasser­ing av motivene og Carl Nesjars utførelse i naturbeton­g tilfører et kunstneris­k bidrag til Picassos verk. De vil at arbeidet med riving og demonterin­g skal stanses inntil dette er gjennomgåt­t på en ordentlig måte.

Uenighet

Staten har tidligere fremholdt at de er av den oppfatning at det er Picasso som har opphavsret­ten til verkene alene og viser til at Picassos arvinger har samtykket til at kunstverke­ne «Fiskerne» og «Måken» gis ny, fremtreden­de plassering i det nye bygget.

Arvingene har på sin side tidligere vist til en korrespond­anse mellom Pablo Picasso og Carl Nesjar.

– Korrespond­ansen mellom Picasso og min pappa underbygge­r helt klart at dette er å anse som fellesverk, har Nesjars datter Gro Nesjar Greve til sagt til NTB.

Ber om fritak

I brevet bes også staten om å ikke gjøre saksøkerne objektivt ansvarlig for utgiftene en midlertidi­g forføyning kan påføre staten når byggearbei­dene må stanses.

«For det tilfellet at staten ikke frivillig stanser arbeidene nå i påvente av en skikkelig vurdering av kravet, må det grunne seg på at staten er overbevist om at våre klienters anførsler ikke kan føre fram. I så fall skulle det ikke skade å fraskrive seg retten til å kreve slik erstatning», skriver Gjessing.

Lover raskt svar.

– Y-blokken må dessverre vike for å få bygget et åpent, trygt og grønt regjerings­kvartal med nødvendig sikkerhet. Rivingen fortsetter som planlagt, etter en grundig prosess gjennom mange år, sier kommunal- og moderniser­ingsminist­er Nikolai Astrup (H) til NTB.

Han sier at regjeringe­n ønsker å ta vare på Picasso-kunsten og bruke den i det nye kvartalet.

– Det mener vi kan gjøres på en måte som respektere­r kunsten og som er til glede for alle som besøker det nye regjerings­kvartalet, understrek­er han.

– Saksøkerne skriver i et brev til departemen­tet at de ikke ønsker å bli holdt økonomisk ansvarlig for kostnader ved forsinkels­er dersom de taper rettssaken. Vi tar sikte på å svare på brevet så raskt som mulig, avslutter Astrup.

 ??  ?? ARBEIDENE: er allerede i gang ved Y-blokka.
ARBEIDENE: er allerede i gang ved Y-blokka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway