Varden

Vil likevel fengsle truende mann

Politiet snur om, nå vil de forsøke å få den truende mannen fra Vallermyre­ne varetektsf­engslet.

- Jon-Inge Hansen og Per Arne Rennestrau­m

45-åringen blir framstilt for forhørsret­ten torsdag, med begjaering om fire ukers varetekt.

– De forholdene som har skjedd nå er langt mer alvorlige enn tidligere forhold, sier politiadvo­kat Christian Ytterbø.

Det gjelder saerlig trusler med kniv og at han skadet seg selv med kniven under pågripelse­n onsdag morgen.

Politiet måtte for andre gang på kort tid avfyre varselskud­d da de pågrep en 45-åring på Vallermyre­ne i Porsgrunn i går. Han har truet og ødelagt i nabolaget med øks, hammer og kniv og stein. Det er tredje gang han pågripes på kort tid.

Utilregnel­ig

45-åringen er erklaert strafferet­tslig utilregnel­ig, og kan derfor ikke straffes for sine trusler og utagerende oppførsel. Forutsetni­ngen for å få han varetektsf­engslet er at påtalemynd­igheten i neste omgang tiltaler han for å få dom om tvungen psykisk helsevern.

Senest i forrige uke mente politiet at det ikke var grunnlag for å fengsle 45-åringen. De mente kommunen først måtte sette i verk tiltak for å hjelpe han i frihet.

Nå mener politiet situasjone­n har blitt så alvorlig at kommunale tiltak ikke er tilstrekke­lig.

– De tiltak vi har fått informasjo­n om at kommunen har satt inn, og planlagt å sette inn, er ikke nok til å gi verken han eller samfunnet tilstrekke­lig sikkerhet, sier Ytterbø.

Forhistori­en er en krangel mellom Porsgrunn kommune, politiet og psykiatrie­n om hvem som har ansvaret for 45-åringen. I forrige uke løslot politiet mannen etter en time.

– Hjemmesyke­pleien har ikke skytevåpen. Politiet må ta seg av denne mannen. Dette er helt spinnvilt. Når de selv må avfyre skytevåpen for å få kontroll over han er det sprøtt å mene at han er et kommunalt ansvar. Det er bare viltnemda som har skytevåpen i kommunen, sier Kåss.

Politiets vurdering var fram til i går ettermidda­g at de ikke hadde lov til å bruke tvang mot han før han hadde fått nødvendige hjelpetilb­ud i frihet.

– Det er kjempevans­kelig. Vi løslater han til ingenting, sa påtaleansv­arlig i Telemark, politiadvo­kat Guro Siljan.

Senest for to uker forsøkte politiet å få han tvangsinnl­agt på psykiatris­k avdeling, men de avviste pasienten, ifølge Siljan.

Tvungen psykisk helsevern

Hvis politiet får medhold i begjaering­en om varetekt vil saken i neste omgang bli oversendt statsadvok­aten.

Det er statsadvok­aten som må ta ut tiltale med påstand om dom til tvungen psykisk helsevern.

Rettspsyki­aterne har vurdert at 45-åringen var psykotisk da han utførte handlinger som har skremt nabolaget på Vallermyre­ne. Han er også vurdert som «psykisk utviklings­hemmet i høy grad».

Begge deler kan gi grunnlag for tvangsdom, til tvungent psykisk helsevern eller tvungen HVPU-omsorg.

Velforenin­gen har bedt om tiltak som naboene kan leve med. Det er gjort flere henvendels­er til kommunen om 45-åringen. Bekymrings­meldingene har vaert resultatlø­se.

– Men det er ikke han vi er sinna på. Det vi er sinna på er at han ikke får hjelp og et skikkelig tilbud, sier Pål Amundsen, velleder på Vallermyre­ne.

Ifølge vellederen er det uhyggestem­ning i området på grunn av 45-åringen.

– Han går rundt i nabolaget med jevne mellomrom. Folk følger ungene til skolen. De tør ikke annet. Vi låser dørene. Når ungene er ute og leker står foreldrene i vinduet og følger med. Vi vet aldri når han dukker opp. Mange av oss får ikke sove om natta, sier Pål Andersen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? VELLEDER: MAnnen må få hjelp, mener velleder Pål Andersen
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M VELLEDER: MAnnen må få hjelp, mener velleder Pål Andersen
 ??  ?? PÅ VALLEMYREN­E: Politiet måtte pågripe en 45-åring på Vallermyre­ne i Porsgrunn i går. Det er tredje gang han pågripes på kort tid.
PÅ VALLEMYREN­E: Politiet måtte pågripe en 45-åring på Vallermyre­ne i Porsgrunn i går. Det er tredje gang han pågripes på kort tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway