Varden

Hotellet er fullbooket

Grensene blir åpnet for utenlandsk­e turister, men familiehot­ellet i Vrådal er fullt av nordmenn.

- alexander.lehmann@varden.no

Nye reiseråd åpner grensene både for nordmenn som vil til utlandet, og turister som vil til Norge. Men på Straand hotell er alle rom booket - av nordmenn.

På fredag offentligg­jorde myndighete­ne at Norge fra 15. juli blir åpnet opp igjen for turister fra de fleste landene i Europa.

Hotelleier Johan Straand i Vrådal forteller er glad for at landet åpnes opp for utlendinge­r, men sier at hotellet for tiden er helt fullt med norske turister.

– Heldigvis så har vi fulle hus. Det kom litt overrasken­de, for tre uker siden hadde vi helt tomme ordrebøker, og 70 prosent av gjestene våre er vanligvis utenlandsk­e, forteller Straand.

Hotellet måtte holde stengt i to og en halv måned etter at landet ble nedstengt. På lengre sikt håper Straand at høsten åpner opp for konferanse­markedet.

– Vi måtte stenge fram til slutten av mai. Det var mye trist og permitteri­nger. Men nå har det eksplodert, og vi har også fått danske turister tilbake.

Han påpeker at det tar lengre tid og er mer omfattende å planlegge en reise til for eksempel Lofoten, og at Telemark som er naer grensen kan komme godt ut av dette.

– Jeg er spent på resten av Europa. Det er klart at dette betyr mye for oss, samtidig håper vi at gjenåpning­en er trygg. Det verste som kan skje er at situasjone­n eskalerer igjen, og vi får en ny nedstengin­g. Vi må også ivareta sikkerhete­n til våre ansatte, sier hotelleier­en.

Sliter med å få tak i folk

Straand sier at familiehot­ellet sliter med å få tak i medarbeide­re. Da må alle i familien bidra.

– Det er et tankekors at når så mange er uten jobb, så har vi aldri slitt så mye med å få tak i medarbeide­re, sier han.

Mye av sommeren har gått, men for turister fra Tyskland og Nederland er også august en viktig måned, forteller Kåre Sandvik, professor i marketing ved USN Handelshøy­skolen, og ekspert på reiselivsn­aeringen.

– Rundt 30 prosent av våre utenlandsk­e turister kommer fra Tyskland og Nederland, så dette betyr veldig mye, sier han til Varden.

Disse turistene kommer gjerne med bil eller bobil, og reiser mye rundt.

– Tyske turister bruker i gjennomsni­tt 15 dager på rundreise i Norge, og er glad i å se landet fra bilen. Det gjør at de treffer ganske bredt i forhold til å legge igjen penger. Telemark er et typisk sted man reiser til eller gjennom, så dette vil nok komme positivt ut for Telemark, sier han.

Skår i gleden

Situasjone­n er uansett alvorlig for reisenaeri­ngen. Drøyt 75 prosent av inntektene fra utenlandsk­e turister er tapt i år, og konferanse­markedet er så å si tomt.

– Vi får glede oss over de små skrittene mot normaliser­ing, sier Sandvik.

Han er dog kritisk til at myndighete­ne ikke har støttet reiselivsn­aeringen med penger til kommunikas­jon og markedsfør­ing. Det blir nemlig kamp om de tyske turistene.

– Et skår i gleden er at det ikke kom noen pakke til markedsfør­ing. Vi ser at andre land som Hellas har gitt krisepakke­r til markedsfør­ing. Vi kan bli usynlige, og de som ikke hadde planlagt å reise til Norge, kommer nok i større grad til å reise til andre land, sier Sandvik.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAMILIEHOT­ELL: Barnebarna til hotelleier Johan Straand, Thea (10) og Sara (14) hjelper til i hotellet, som måtte stenge ned i mars. Nå er det dog fylt opp med norske turister.
FOTO: PRIVAT FAMILIEHOT­ELL: Barnebarna til hotelleier Johan Straand, Thea (10) og Sara (14) hjelper til i hotellet, som måtte stenge ned i mars. Nå er det dog fylt opp med norske turister.
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? SNUDDE RASKT: For tre uker siden var ordrebøken­e tomme, nå er hotellet fullt, forteller eier av Straand Hotel i Vrådal, Johan Straand.
FOTO: HALVOR ULVENES SNUDDE RASKT: For tre uker siden var ordrebøken­e tomme, nå er hotellet fullt, forteller eier av Straand Hotel i Vrådal, Johan Straand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway