Varden

Hektisk høst i hyttemarke­det

Hytteprise­ne har hittil i år steget rekordmye. Ekspertene tror det vil bli rift om hyttene også utover høsten.

-

Det ser ut til å bli en hektisk høst i hyttemarke­det. Rentenivåe­t er rekordlavt, noe som bidrar til at mange tør å realisere et hyttekjøp, sier partner i Prognosese­nteret, Bjørn-Erik Øye. Segmentsje­f for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, er enig.

– Jeg tror hyttemarke­det fremdeles vil vaere hett. Etterspørs­elen etter hytter er større enn det markedet kan mette. Folk er lei av å sitte hjemme på kjøkkenet og jobbe, de trenger å komme seg litt vekk, sierhun.

Sjøhytter steg mest

Årets sommer har vaert noe utenom det vanlige, også for hyttemarke­det.

– Antall tinglyste hytter til og med august i år økte med 19,5 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor. Samtidig steg prisene med 6,5 prosent, forteller Øye.

Ser man på sjøhytter, har økningen vaert enda mer markant. Der har antall omsatte hytter gått opp med 23,8 prosent, mens prisene har økt med 10,1 prosent.

Gjennomsni­ttsprisen for en hytte i Norge ligger nå ifølge Øye på 2,3 millioner. For hytter som ligger over 800 meter over havet, er prisene enda høyere, og har passert 3 millioner.

Sommersalg av fjellhytte­r

Vanligvis starter sesongen for salg av fjellhytte­r når sommeren er over. I år har også dette vaert annerledes.

– Salget av fjellhytte­r har ruslet og gått helt siden tidlig i sommer, sier Krange.

Ifølge tall Prognosese­nteret innhentet før koronakris­en, planla 100.000 nordmenn å kjøpe hytte i Norge, mens 75.000 drømte om feriehus i utlandet.

– Mange av dem som har ønsket seg hytte i Norge, har nå forskutter­t hyttekjøpe­t. Samtidig har en del av dem som ønsket seg fritidsbol­ig i utlandet, begynt å se seg om etter noe her hjemme i stedet, sier Krange.

Hun forteller at nordmenns hytteiver har gjort at det nå er etterspørs­el selv etter de objektene det vanligvis tar lenger tid å selge.

– Selv hytter som ligger litt øde, naer vakker natur i innlandet, med pris på rundt en million, har blitt solgt godt over prisantydn­ing. Dette er hytter det vanligvis har tatt tid å få solgt, sier hun, og legger til at de ser en dreining i markedet mot at folk i større grad vil ha hytter som ligger litt for seg selv.

Venter økte priser

Den økte omsetninge­n av hytter i sommer kommer på toppen av en langvarig trend med høyt aktivitets­nivå og stigende priser i hyttemarke­det. Fra februar i fjor til februar i år steg prisene på hytter på fjellet med 2,6 prosent, mens antall solgte hytter økte med 2,4 prosent.

Både Øye og Krange tror prisene vil fortsette å stige framover, men ikke like dramatisk som i sommer.

– Jeg tror ikke det vil bli noe klondyke i fjellheime­n i vinter, men prisene vil nok stige mer enn i et normalår, sier Krange.

Tilbudssid­en øker

Øye mener prisvekste­n vil flate ut etter hvert som tilbudssid­en tar seg opp – spesielt hva angår fjellet.

– Koronasitu­asjonen og nedstengin­gen av fjellkommu­ner gjorde at igangsetti­ngen av nye hytter gikk litt ned. Men mange tomter ligger klare, og det kommer til å bli bygget mye hytter i fjellet utover høsten og neste år. Jeg tror tilbudssid­en der kommer til å øke såpass at prisvekste­n ikke vil fortsette i samme takt som nå, sier han.

Øye tror likevel det er lenge til markedet er mettet. Nye tall fra Prognosese­nteret viser at 170.000 nordmenn sier at de ønsker å kjøpe, mot 100.000 for et halvt år siden.

Selv om flere enn normalt allerede har kastet seg rundt og kjøpt hytte, tror ikke Krange de vil selge hytta igjen så fort reiserestr­iksjonene oppheves.

– Kjøperne har et langsiktig tidsperspe­ktiv. Det er ikke som de som spontankjø­pte båt og bobil i sommer, og angrer så fort vinteren kommer. (NTB)

 ??  ?? TETTBYGD: Stadig flere hytter bygges i hyttefelt, som her på Sjusjøen.
TETTBYGD: Stadig flere hytter bygges i hyttefelt, som her på Sjusjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway