Varden

– Vi har like strenge regler her som i Skien

Sykehuset i Porsgrunn har naermere 300 pasienter innom hver dag. Mange av dem vil ha med seg noen å holde i hånda. Det er problemati­sk for sykehuset.

- Lise.ronningen@varden.no

Lise Valbø Rønningen

▶ PORSGRUNN

Sykehuset i Porsgrunn tilbyr dagbehandl­ing til pasienter i hele Telemark. Nå opplever sykehuset at flere pasienter viser liten forståelse for at de ikke kan ha med seg ledsagere inn til kontroll eller behandling.

– Hvis vi får smitte inn på sykehuset, vil det føre til at ansatte må i karantene. Da risikerer vi at vi ikke kan behandle pasienter, og det er det siste vi ønsker, sier seksjonsle­der Trine Bjørnstad. Sykehusled­elsen håper pasientene forstår at de fleste må klare seg alene når de har time til dagbehandl­ing.

Like strengt som i Skien

– Jeg forstår godt at mange ønsker å ha med seg noen inn når de har time, men situasjone­n er annerledes nå. Vi gjør det ikke for å vaere vrange, men det virker som folk ikke har forstått at det er like strengt her som i Skien, sier Trine Bjørnstad, som er seksjonsle­der for kirurgisk poliklinik­k i Porsgrunn.

Sykehuset i Porsgrunn utfører planlagte kontroller og behandling­er innen de fleste fagområder.

– Vi har blant annet dagkirurgi, fysikalsk medisin og brystdiagn­ostisk senter. Vi ønsker å ivareta ventetiden­e og gi pasientene den behandling­en de trenger. Da må vi holde sykehuset i Porsgrunn fritt for smitte og sykdom, sier Bjørnstad.

Det er i snitt mellom 250 og 300 pasienter som er på sykehuset i Porsgrunn hver eneste virkedag. Mange av disse pasientene vil ha med seg noen inn når de skal til kontroll eller behandling.

– Det blir altfor mange mennesker som er innom i løpet av en dag. Vi har derfor like strenge regler her som på sykehuset i Skien, sier Bjørnstad.

Skaper usikkerhet

Hun får støtte fra sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning.

– Vi må fortsatt begrense trafikken inn på sykehuset. De fleste viser stor forståelse­r, men det er også noen mener det ikke er så viktig. Det kan skape unødvendig usikkerhet og utrygghet for pasienter og ansatte, sier Rønning.

Sykehuset i Porsgrunn har innført en rekke tiltak for å hindre smitte.

– Vi har tatt vekk stoler og opprettet nye venterom. Vi har også fjernet kontorer og har vakter stående på utsiden av sykehuset, sier Bjørnstad.

Blir irriterte

Vaktene på utsiden av sykehusinn­gangen får ulike reaksjoner når de sier at ledsagere ikke kan vaere med pasientene inn.

– Noen sier «det skulle vi selvsagt tenkt på selv», mens andre blir overrasket og irriterte. De forstår ikke hvorfor de ikke kan ha med noen inn, sier hun.

Noen pasientgru­pper kan fortsatt ha med seg ledsagere når de har time ved poliklinik­ken i Porsgrunn.

– Barn og pasienter som ikke kan gjøre rede for seg kan ha med ledsagere. Det samme kan kreftpasie­nter hvis det er behov og det er avtalt på forhånd, sier Bjørnstad.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? MÅ BEGRENSE: – Vi må fortsatt begrense trafikken inn på sykehuset, sier direktør ved Sykehuset Telemark, Tom Helge Rønning.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN MÅ BEGRENSE: – Vi må fortsatt begrense trafikken inn på sykehuset, sier direktør ved Sykehuset Telemark, Tom Helge Rønning.
 ?? ARKIVFOTO ?? STRAMMER INN: Mellom 250 og 300 pasienter besøker daglig sykehuset i Porsgrunn. Reglene for hvem som kan komme inn på sykehuset, utover pasientene, er like strenge som i Skien.
ARKIVFOTO STRAMMER INN: Mellom 250 og 300 pasienter besøker daglig sykehuset i Porsgrunn. Reglene for hvem som kan komme inn på sykehuset, utover pasientene, er like strenge som i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway