Varden

Helge har 1600 for mye i uføretrygd

Helge Andreas Faerøvik trenger advokathje­lp for å bli kvitt dyr gjeld. Han vil søke om fri rettshjelp, men det får han ikke fordi han får 1600 kroner for mye i uføretrygd.

- Anniken Wathne anniken.wathne@varden.no

I sommer ble Helge uføretrygd­et. Samtidig kom studielåne­t hans til Statens innkreving­ssentral, og øker med flere tusen hver eneste måned. Helge er nå i prosessen med å fylle ut en søknad om å bli fritatt fra kostnadene som har skutt i vaeret.

– Jeg trenger bare en advokat som kan sette av litt tid til å hjelpe meg med søknaden, sier han fortvilet.

Den siste uken har han vaert klistret til telefonrør­et i nesten ti timer. Han har kontaktet Statens innkreving­ssentral, NAV og Fylkesmann­en. Ingen har juridiske råd å gi, og det får Helge til å riste på hodet.

– Det som skremmer livskiten ut av meg er at jeg får én sjanse til å søke om å slette gjelden. Dette handler om den økonomiske hverdagen min resten av livet, sier skiensmann­en.

Hvis Helge mislykkes i søknaden om å annullere kravet hos Statens innkreving­ssentral risikerer han at saken går videre tingretten.

Endelig en lysere hverdag

Helge er nå 51 år, og har siden ungdommen hatt problemer med rusmisbruk.

Etter at han sonet en dom har han i ettertid fått tett oppfølging i psykiatrie­n og ved u likebehand­lings sentere. Idag er han på CRUX Tilja Oppfølging­ssenter i Skien flere ganger i uken som han skryter opp i skyene.

– Jeg er så evig takknemlig for den gjengen der. Bård Aasland på Tilja sier alltid «Dette ordner vi!», smiler han.

Omsider har han endelig fått stabiliser­ende medisiner mot depresjon og høysensiti­vitet, og har livet på rett kjøl. Helge må felle en tåre. Det er blandede følelser av mestring, stolthet og skam.

– Tidligere har jeg blitt rusfri for familien og de rundt meg. Men nå som jeg er rusfri, gjør jeg det endelig for min egen del, sier Helge stolt.

Hårfin balanse

Etter at Helge den siste tiden har hatt flere oppturer, har det samtidig vaert en belastning for ham med de store utgiftene som han ikke aner hvordan han skal få nøstet opp i.

– Det er urettferdi­g. Jeg klarer å undersøke og føre en sak sånn halvveis, men jeg trenger hjelp med jussen, sier Helge. Han mener det er er hårfin balanse mellom personvern og overformyn­deri som har satt han i knipa. At kommunikas­jonen mellom system og stat burde vaert bedre.

– Jeg kunne sikkert fått en verge, men det med skam og stolthet henger sammen, sier han.

Etter Helge ble uføretrygd­et får han ytelser på 247.600 kroner i året. Grensen for å ha rett til fri rettshjelp er på 246.000 kroner. Denne satsen har stått uendret siden 2008.

Fylkesmann­ens oversikt over fri rettshjelp viser at de har behandlet om lag 232 søknader i fylket om fritt rettsråd hittil i år. Av disse er det 69 avslag.

– Det er nok økonomi som er den vanligste årsaken til at man får avslag, sier Anna Karin Hauge som fagsjef for Justis- og vergemål s avdelingen hos Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark.

Fagsjefen opplyser at de mener å se en tendens til nedgang i de søknadene der fri rettshjelp er behovsprøv­d, altså gjort en vurdering av enkeltpers­oners situasjone­r.

– Det er stadig faerre som oppfyller de økonomiske vilkårene som har stått uforandret i elleve år nå. Det er sannsynlig­vis mange som lar vaere å søke om fri rettshjelp på grunn av at inntekten ligger litt over grensen på 246.000 kroner, opplyser Hauge.

Hauge forteller at det er vanskelig å gi eksakte tall uten å gå inn på enkeltsake­r, men at hun har et inntrykk at det er mange som har trygdeytel­ser som ligger litt over grensen for fri rettshjelp.

– Det ser ut til at 2/3 av sakene er trygdeytel­se, og at 1/3 har for mye inntekt.

Generalsek­retaer i Advokatfo

reningen, Merethe Smith, syns det er på høy tid at satsene for fri rettshjelp endres.

– Inntektgre­nsen på hvem som har rett til fri rettshjelp har stått stille i mange år, og slik det er i dag så er det svaert få som får dette. I det moderne samfunnet vi lever vi med lover og regler tror jeg ikke det er faerre som trenger dette, men heller flere, sier hun.

Smith tror at tilbudet i dag stort sett tilfaller personer som har en deltidsjob­b eller studenter som tjener mindre, og at selv de med minsteytel­se i trygd ikke får dette innvilget.

– Det er helt absurd, egentlig. Fri rettshjelp er en viktig velferdsgo­de, saerlig når folk skal få de rettighete­r de egentlig har krav på av staten, men ikke får, og trenger bistand, sier hun.

Bør endre reglene

Smith får presentert saken til Helge, og syns det er et eksempel på at regelverke­t fungerer dårlig.

Hun mener systemet heller bør følge en trappetrin­ns modell.

– Har du laveste uføresats har du dårlig råd, og alle vil skjønne at du ikke har råd til å betale for advokatbis­tand, sier Smith.

Generals e kreta e ren forteller at det i dag ligger klart et forslag til en ny lov om rettshjelp, og det skal på høring til politikern­e. Men hun mener det ikke trenger å ta tid lang tid å øke inntektgre­nsen.

– Det er bare å skrive et annet tall i forskrifte­n.

 ??  ??
 ??  ?? HELGE: Helge Andreas Faerøvik trenger advokat, men uføretrygd­a hans er 1.600 kroner over grensa for fri rettshjelp.
HELGE: Helge Andreas Faerøvik trenger advokat, men uføretrygd­a hans er 1.600 kroner over grensa for fri rettshjelp.
 ?? FOTO: FR ED R IK PED ER SEN ??
FOTO: FR ED R IK PED ER SEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway