Varden

Fram og tilbake er like langt

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Denne helga skal klokka stilles fram. Eller er det tilbake? I utgangspun­ktet er det vanskelig å vite hvilken versjon som er riktig. Men det finnes jo huskeregle­r. For eksempel kan du vaere sikker på at når hagemøblen­e skal hentes fram fra boden, om våren, så skal klokka stilles fram. Og omvendt. Dette gjelder også om du ikke har hage. Eller har hage, men ikke møbler. Eller om du bare har en veranda. Men hvis du lar hagemøblen­e stå ute hele året, er dette en regel som ikke kan brukes. Det sier seg naermest selv.

Er det egentlig nødvendig med sommertid og vintertid? Nei. Løsningen må vaere å møtes på midten. La oss for eksempel stille klokka tilbake en halvtime eller et kvarter. Da kan den vaere slik hele året, og vi slipper å bekymre oss for om hagemøblen­e skal hentes fram om våren. Man sparer mye tid og penger på sånt.

Noen mener det er viktig med sommertid for å få mer ut av lyse sommerkvel­der. For oss som stort sett baserer leggetiden på hvor sola står på himmelen, betyr dette lite. Hvis det ikke er overskyet, da. Egentlig er det litt unødvendig å gjøre sommerkvel­der enda lysere. Da er det enda mindre fristende å gå og legge seg til en anstendig tid. Vi som naermer oss en skyhøy alder, tar på oss nattlua før Kveldsnytt. Det meste er jo allerede rapportert om i Dagsrevyen uansett. Utsvevende natteliv er for ungdom under femti. Mange bruker for øvrig uttrykket «å flytte klokka» om vinter- og sommertid. Det betyr en omfattende ominnredni­ng der gjøkuret fort kan havne på gulvet eller i et helt annet rom. Tenk å ha et ur som sier ko-ko på soverommet!

Nei, den slags dyr får holde seg utendørs eller i stua. Stiller du klokke på måfå i natt, har du 50 prosent sjanse på å treffe blink, for øvrig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway